Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

IEA: Προβλέψεις για μείωση της ζήτησης πετρελαίου το 2020 λόγω του κορωνοϊού

IEA: Προβλέψεις για μείωση της ζήτησης πετρελαίου το 2020 λόγω του κορωνοϊού
Η παγκόσμια ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 91,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αντανακλώντας μια πτώση 8,1 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως
Οι τιμές του πετρελαίου διατηρήθηκαν σταθερές την Πέμπτη 13/8/2020 αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε την πρόβλεψη ζήτησης πετρελαίου το 2020 μετά από άνευ προηγουμένου ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα στοιχεία που δείχνουν μείωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ που παρείχαν κάποια υποστήριξη.

Το brent υποχώρησε 0,1%, στα 45,36 $ το βαρέλι έως τις 0933 GMT, και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 0,1%, στα 42,64 $ το βαρέλι.
«Η αγορά πετρελαίου απολαμβάνει μερικές ήρεμες καλοκαιρινές εβδομάδες. Φαινομενικά κάνει ένα διάλειμμα από τις ταραχώδεις εποχές νωρίτερα αυτό το έτος», δήλωσε ο Norbert Rücker, αναλυτής της ελβετικής τράπεζας Julius Baer.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε την πρόβλεψη ζήτησης πετρελαίου για το 2020 την Πέμπτη και είπε ότι τα μειωμένα αεροπορικά ταξίδια λόγω της πανδημίας COVID-19 θα περιορίσουν την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου φέτος.
Στην μηνιαία έκθεση ο ΙΕΑ ανέφερε ότι βλέπει τώρα την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2020 στα 91,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αντανακλώντας μια πτώση 8,1 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως σε ετήσια βάση.
Αυτή η αναθεωρημένη πρόβλεψη είναι 140.000 βαρέλια ημερησίως χαμηλότερη από την προηγούμενη προβολή του IEA.

Ο οργανισμός αναθεώρησε επίσης τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2021 κατά 240.000 βαρέλια ημερησίως σε 97,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με τη ζήτηση αεροπορικών καυσίμων να αναγνωρίζεται ως η «κύρια πηγή» αδυναμίας.
Η έκθεση έρχεται λίγο αφότου οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο ανέφεραν ιστορικές απώλειες το δεύτερο τρίμηνο, καθώς τα lockdown οδήγησαν σε ένα ασύγκριτο σοκ στη ζήτηση στις αγορές ενέργειας.

Νωρίτερα φέτος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ ΔΟΕ Fatih Birol είπε σε δημοσιογράφους ότι το 2020 μπορεί να είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία των αγορών πετρελαίου.
«Τα πρόσφατα στοιχεία κινητικότητας υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο σε πολλές περιοχές, αν και η Ευρώπη, προς το παρόν, παραμένει σε ανοδική τάση», ανέφερε ο ΔΟΕ στην ανακοίνωσή του την Πέμπτη.
«Για τα καύσιμα οδικών μεταφορών, η ζήτηση το πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν ελαφρώς ισχυρότερη από ό, τι αναμενόταν, αλλά για το δεύτερο εξάμηνο παραμένουμε προσεκτικοί και η άνοδος των περιπτώσεων Covid-19 μας έχει δει να υποβαθμίσουμε τις εκτιμήσεις μας, κυρίως για τη βενζίνη».
Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε επίσης ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 9,06 εκατομμύρια bpd φέτος, περισσότερο από την πτώση των 8,95 εκατομμυρίων bpd που αναμένεται πριν από ένα μήνα.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν αναμένει βιαστικές αποφάσεις για περικοπές παραγωγής όταν ο ΟΠΕΚ +, συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς η αγορά πετρελαίου ήταν σταθερή.

Τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ + μείωσε τις περικοπές σε περίπου 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το Δεκέμβριο από προηγούμενη μείωση 9,7 εκατομμυρίων βαρέλια την ημέρα, αντανακλώντας τη σταδιακή βελτίωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Οι τιμές βρήκαν κάποια υποστήριξη καθώς τα αποθέματα αργού πετρελαίου, βενζίνης και αποσταγμάτων των ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή και η ζήτηση βελτιώθηκε, σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν περιοριστεί από τα μέσα Ιουνίου με τις συναλλαγές Brent μεταξύ 40 $ και 46 $ ανά βαρέλι και WTI μεταξύ 37 και 43 $.

«Η αγορά μετατοπίστηκε από χρόνια υπερπροσφορά τον Απρίλιο-Μάιο σε έλλειμμα μέχρι τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ehsan Khoman, επικεφαλής της έρευνας και στρατηγικής της MENA στο MUFG.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης