Χρηματιστήριο & Αγορές

Κατά 6 βαθμίδες βελτίωσε το ανώτατο όριο διαβάθμισης καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες η Moody's, στο Baa1 από B1 προηγουμένως

tags :
Κατά 6 βαθμίδες βελτίωσε το ανώτατο όριο διαβάθμισης καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες η Moody's, στο Baa1 από B1 προηγουμένως
Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος κρατικής παρέμβασης στις καταθέσεις των Ελλήνων
Σε Baa1 από B1 προηγουμένως, αναβάθμισε το ανώτατο όριο δυνητικής διαβάθμισης των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών ο οίκος Moody's, αυξάνοντας ταυτόχρονα το ανώτατο όριο των βραχυπρόθεσμων συναλλαγματικών αποθεμάτων σε Prime-2 από το Not Prime.
Ως εκ τούτου, όλα τα ανώτατα όρια είναι τώρα ευθυγραμμισμένα στο Baa1 και Prime-2, αντίστοιχα.
Η σημερινή απόφαση δεν αποτελεί δράση αξιολόγησης, αναφέρει η Moody's, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (B1 / Stable), ούτε στις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με τη Moody's, τα ανώτατα όρια δείχνουν γενικά τις υψηλότερες βαθμολογίες που μπορούν να εκχωρηθούν σε ασφάλεια σε ξένο νόμισμα που εκδίδεται από τα ιδρύματα που υπόκεινται στη νομισματική κυριαρχία της χώρας ή περιοχής.
Μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα τα ανώτατα όρια για τραπεζικές καταθέσεις σε ξένο νόμισμα καθορίζουν τις υψηλότερες βαθμολογίες που μπορούν να εκχωρηθούν.
Η απόφαση της Moody's να αυξήσει τα ανώτατα όρια καταθέσεων σε ξένο και εγχώριο νόμισμα αντικατοπτρίζει την άποψη ότι ο κίνδυνος παρέμβασης της κυβέρνησης για την αποτροπή ανάληψης καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα έχει ουσιαστικά μειωθεί.
Η πλήρης κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων της κρίσης (επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015) πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Έκτοτε, οι καταθέσεις έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές, ενώ αυξήθηκαν κατά 4,1% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Ιουνίου 2020.
Μέχρι τώρα, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ζώνης του ευρώ για την οποία εφαρμόστηκαν διαφορετικά ανώτατα όρια, λόγω της ύπαρξης capital controls.
Καθώς οι κάτοχοι καταθέσεων δεν εκτίθενται πλέον σε πρόσθετους συστημικούς κινδύνους που θα υπερβαίνουν αυτούς των κατόχων ομολόγων, η Moody's ευθυγράμμισε τα ανώτατα όρια στα ίδια επίπεδα, Baa1 και Prime-2, αντίστοιχα.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τα άλλα κράτη της ζώνης του ευρώ για τους οποίους είναι τα ανώτατα όρια είναι ευθυγραμμισμένα σε επίπεδο χώρας.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα

«Η κανονικότητα στο τραπεζικό σύστημα σταδιακά αποκαθίσταται.
Το ανώτατο όριο δυνητικής διαβάθμισης των καταθέσεων βελτιώνεται, από τον οίκο Moody's, κατά 6 βαθμίδες, επανερχόμενο στα κανονικά επίπεδα, κατ' αναλογία με αυτά των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Αυτό αποτυπώνει τη σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας, καθώς και τις προσπάθειες των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων να ανακάμψουν, αφήνοντας πίσω τους μία περίοδο αστάθειας, όπως είχε διαμορφωθεί μετά την επιβολή των capital conrtols.
Παράλληλα, επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, πιστοποιώντας τη σταδιακή επάνοδό της σε ένα περιβάλλον ασφάλειας για τους διεθνείς επενδυτές».

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης