Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Άνοδος στις αγορές με το βλέμμα στα μέτρα στήριξης και το εμβόλιο του κορωνοϊού - Κέρδη +1,4% ο S&P 500, o DAX +0,86%

Άνοδος στις αγορές με το βλέμμα στα μέτρα στήριξης και το εμβόλιο του κορωνοϊού - Κέρδη +1,4% ο S&P 500, o DAX +0,86%
Ανοδικά τα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ισορροπούν μεταξύ της συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Βρετανίας και της αβεβαιότητας σχετικά με τα νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας
Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 12/8 τα διεθνή χρηματιστήρια με τους επενδυτές να ισορροπούν μεταξύ της δραματικής συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Βρετανίας και της αβεβαιότητας σχετικά με τα νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις των Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού που θα ανοίγει τον δρόμο σε μια συμφωνία για ένα νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.
Το αδιέξοδο μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο σχετικά με το πακέτο βοήθειας για τον κορωνοϊό εισήλθε χθες στην 4η ημέρα, χωρίς συνομιλίες, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη για επίδειξη αδιαλλαξίας.
Η έλλειψη προόδου επιβεβαιώθηκε ξεχωριστά από τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Mitch MacConnell αλλά και τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi.
Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί αλληλοκατηγορούνται ότι αγνοούν τη σφοδρότητα της κρίσης και αρνούνται να συμβιβαστούν σε σημαντικά ζητήματα, όπως οι παροχές για την ανεργία και η παροχή βοήθειας στις πολιτειακές και τοπικές αρχές.
Η Pelosi και ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Chuck Schumer πέρασαν περίπου δύο εβδομάδες έχοντας σχεδόν καθημερινές συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin, αλλά και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Mark Meadows, μέχρι τη διακοπή των διαπραγματεύσεων την Παρασκευή.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς τα παγκόσμια κρούσματα του ιού έχουν πλέον ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια, με πολλές περιοχές να προσπαθούν να αυξήσουν τα τεστ για να υπολογιστεί η πραγματική κλίμακα της διεθνούς επιδημίας.
Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοΐού βρίσκονται Λατινική Αμερική και Καραϊβική, θρηνώντας τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της COVID-19 στην υφήλιο, την ώρα που τα περιοριστικά μέτρα πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη, με τα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τα 20 εκατομμύρια.
Στο μέτωπο της κούρσας των εμβολίων, ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι η χώρα του κατοχύρωσε το πρώτο εμβόλιο παγκοσμίως, παρά τις ανησυχίες ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί επαρκείς δοκιμές.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump απάντησε με συμφωνία 1,5 δισ. για το εμβόλιο της Moderna, ενώ Αμερικανοί επιστήμονες έστρεψαν τα πυρά τους κατά της Ρωσίας.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,05% στις 27.976 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,4% στις 3.380 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +2,13% στις 11.012 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 22,13 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε κέρδη +0,86% στις 13.058 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε άνοδο +1,13% στις 20.437 μονάδες.
Image
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών αυξήθηκαν τον Ιούλιο στις ΗΠΑ οι τιμές καταναλωτή, ένδειξη ότι ο πληθωρισμός ενισχύεται και πάλι μετά τη βουτιά που σημείωσε στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας, παραμένοντας σε ανοδικό έδαφος για δεύτερο διαδοχικό μήνα μετά τις μειώσεις του Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.
Χωρίς να περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 0,6% εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 1991.
Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 0,3% των τιμών καταναλωτή και 0,2% του δομικού δείκτη τον Ιούλιο.
Σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν 1% με τον δομικό δείκτη να εμφανίζει άνοδο 1,6%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σε split της μετοχής της σε αναλογία 5 νέων προς μία παλαιά προχωρά η Tesla Inc., σε μια κίνηση που έχει ως στόχο το να καταστήσει την μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας με τη μεγαλύτερη - πλέον - κεφαλαιποίηση στον κόσμο πιο προσβάσιμη οικονομικά σε μικροεπενδυτές.
Κάθε μέτοχος της εταιρείας στις 21 Αυγούστου θα λάβει ως μέρισμα 4 επιπλέον κοινές μετοχές της εταιρείας για κάθε μία παλαιά την οποία θα κατέχει τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών - μετά το split - θα αρχίσει στις 31 Αυγούστου.
Πρόκειται για κίνηση με την οποία η εταιρεία προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την εκτίναξη της κεφαλαιοποίησής της το τελευταίο διάστημα κοντά στα 256 δισ. δολάρια, οδηγώντας την σε αξία μεγαλύτερη της αθροιστικής κεφαλαιοποίησης των Ford και Toyota.

Κέρδη στις ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για τα κρούσματα κορωονοϊού

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ισορροπούν μεταξύ της δραματικής συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Βρετανίας και της αβεβαιότητας σχετικά με τα νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Στο ταμπλό, στήριξη προσέφεραν οι μετοχές του κλάδου τηλεπικοινωνίας, με την Sunrise Communications να σημειώνει ράλι 26,8%, μετά την πρόταση εξαγοράς από την Liberty Global, έναντι 6,8 δισ. ελβετικών φράγκων.
Image
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, δεν ικανοποίησε τους επενδυτές η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, καθώς επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον Μάιο.
Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 9,1% τον Ιούνιο σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.
Τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή είχε ενισχυθεί κατά 12,3% στην Ευρωζώνη και κατά 11,6% στην Ε.Ε.
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 12,3% στην Ευρωζώνη και κατά 11,6% στην Ε.Ε.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση 10% σε μηνιαία βάση.
Τα στοιχεία του Μαΐου αναθεωρήθηκαν στο 12,3% από 12,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Σε ύφεση εισήλθε και επίσημα η οικονομία της Βρετανίας, με το ΑΕΠ του β΄τριμήνου (Απρίλιος - Ιούνιος) να καταγράφει πτώση - ρεκόρ 20,4%, εν μέσω του lockdown.
Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε και δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο και εισήλθε σε ύφεση, με το ΑΕΠ να καταγράφει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση έναντι των υπολοίπων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη.
Πρόκειται για τη βαθύτερη ύφεση από το 1955, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Σε ετήσια βάση, η συρρίκνωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 16,8%.
Στο α΄ τρίμηνο το ΑΕΠ της Βρετανίας υποχώρησε 2,2%.
Τον Ιούνιο ωστόσο καταγράφηκαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης για τη βρετανική οικονομία, με το ΑΕΠ να σημειώνει άνοδο 8,7%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η γερμανική ενεργειακή εταιρεία E.ON ανακοίνωσε πως επέστρεψε στην κερδοφορία το β’ τρίμηνο, ωστόσο αναθεώρησε επί τα χείρω τις προοπτικές του συνόλου του έτους, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία, τα καθαρά της κέρδη το β’ τρίμηνο ανήλθαν σε 596 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν σε 262 εκατ. ευρώ από 235 εκατ. , ενώ τα προσαρμοσμένα EBIΤ έκαναν άλμα 32% στα 716 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 12,84 δισ. ευρώ από 6,72 δισ.
Ωστόσο, η E.ON υποβάθμισε τις προοπτικές για το 2020, λόγω του κορωνοϊού, αναμένοντας τώρα πως τα EBIT θα διαμορφωθούν στα 3,6 δισ.-3,8 δισ. ευρώ (από 3,9 δισ.-4,1 δισ. ευρώ) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 1,5 δισ.-1,7 δισ. ευρώ (από 1,7 δισ.-1,9 δισ. ευρώ).
Η ABN AMRO Bank γνωστοποίησε πως σχεδιάζει να εξέλθει από όλες τις μη ευρωπαϊκές δραστηριότητες εταιρικής τραπεζικής και να επικεντρωθεί στην Ολλανδία και στη βορειοδυτική Ευρώπη.
Η ολλανδική τράπεζα είπε πως η μονάδα εταιρικής και θεσμικής τραπεζικής θα επικεντρωθεί σε πελάτες στη βορειοδυτική Ευρώπη και στις δραστηριότητες εκκαθάρισης, ενώ θα διακόψει τις δραστηριότητες εμπορίου και χρηματοδότησης εμπορευμάτων.
Η ABN AMRO ανακοίνωσε καθαρές ζημιές ύψους 5 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο, έναντι κερδών 693 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία - Aβεβαιότητα για τα νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν τα χρηματιστήρια της Ασίας, με την αβεβαιότητα για τα νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας να κυριαρχεί, γεγονός που ασκεί πιέσεις στους δείκτες.
Το αδιέξοδο στις συνομιλίες στο αμερικανικό Κογκρέσο για το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ, έχει σκορπίσει απογοήτευση στις αγορές.
Ωστόσο, στο χρηματιστήριο του Τόκιο επικράτησαν ήπιες ανοδικές τάσεις, καθώς η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν, του ιαπωνικού νομίσματος, έναντι του αμερικανικού δολαρίου έδινε ώθηση στους τίτλους εταιρειών οι οποίες επικεντρώνονται στις εξαγωγές.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε άνοδο +0,35%, στις 22.826,10 μονάδες.
Παράλληλα, ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραψε άνοδο 0,60%, στις 1.595,42 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 0,26% στις 24.830 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 1,7% στις 3.283 μονάδες.
Οριακές μεταβολές κατέγραψε ο Asia Dow στο +0,1% και τις 3.308 μονάδες.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης