Επικαιρότητα

Θρίλερ με το τουρκικό Oruc Reis, πλέει 50 μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

tags :
Θρίλερ με το τουρκικό Oruc Reis, πλέει 50 μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Συναγερμός στις ένοπλες δυνάμεις και διπλωματικός μαραθώνιος

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis το οποίο εισήλθε έως 50 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις.
Σε εξέλιξη βρίσκεται διπλωματικός μαραθώνιος από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Τουρκίας, με στόχο να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο.
Ωστόσο, η Τουρκία στήνει σκηνικό έντασης, με τον πόλεμο νεύρων και προπαγάνδας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Την ένταση κλιμακώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, προαναγγέλοντας νέες άδειες για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός του Αυγούστου.
Να σημειωθεί ότι το Oruc Reis συνοδεύεται από 9 πλοία, μία φρεγάτα MEKO-200TN, τέσσερις παλιές κορβέτες Α69, δύο υποβρύχια και από δύο βοηθητικά πλοία.
Ωστόσο στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και άλλα 24 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για ασκήσεις συνολικά δηλαδή πλέουν 33 τουρκικά πλοία και υποβρύχια.
Όπως εκτιμούν οι ελληνικές αρχές το Oruc Reis στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες καθώς αν και έχει απλώσει καλώδια δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικο σκάφος έχει κινηθεί για λίγα ναυτικά μίλια εντος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιωντας συνεχώς ελιγμούς οι οποίοι δείχνουν ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να πραγματοποιεί ένα συνεχές «πήγαινε-έλα» μεταξυ ελληνικης και τουρκικής ΑΟΖ.


Τελεσίγραφο στην Τουρκία για την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με δήλωσή του, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
«Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή.
Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα», ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας επισημαίνοντας για ακόμα μία φορά την πρόθεση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο ίδιος έκανε λόγο για σαφή τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.



Ο Cavusoglu προειδοποιεί για νέες NAVTEX: Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας χωρίς συμβιβασμό

Ο Cavusoglu προειδοποιεί για νέες NAVTEX: Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας χωρίς συμβιβασμό
Αποφασισμένη να τραβήξει ακόμα περισσότερο το σχοινί της ελληνοτουρκικής κρίσης εμφανίζεται η Τουρκία με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Mevlut Cavusoglu, να προειδοποιεί για την έκδοση περισσότερων NAVTEX που θα αφορούν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o Cavusoglu επεσήμανε ότι στόχος της Τουρκίας είναι «να φέρει εις πέρας κι άλλες αποστολές».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μέχρι τέλος Αυγούστου έρευνες με νέες οδηγίες.
«Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας χωρίς συμβιβασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτό σημαίνει, ότι το τουρκικό ερευνητικό θα μετακινηθεί δυτικότερα, στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης.
«Θα παραχωρήσουμε οικόπεδα εκεί.
Το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες σε εκείνη την περιοχή», ανακοίνωσε ο Cavusoglu.

Celik (εκπρόσωπος AKP): Η ΕΕ να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να μετατρέψει την Ευρώπη σε... θέατρο

Την πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ακόμα κι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας -την οποία και αμφισβητεί- εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, του κόμματος του Τούρκου προέδρου  Erdogan.
«Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες εντός των ορίων που έχουν δηλωθεί στον ΟΗΕ.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν στρατιωτική παρέμβαση στο πλοίο μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Omer Celik.
Ο ίδιος άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευνοϊκή στάση απέναντι στην Ελλάδα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να μετατρέψει ολόκληρη την Ευρώπη σε... ελληνικό θέατρο» δήλωσε ο ίδιος.

Νέος χάρτης - πρόκληση για έρευνες μέχρι την Κάρπαθο

Συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων η Τουρκία, δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη με τις «υπεράκτιες δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους "Oruc Reis"» στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα με τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου.
Ταυτόχρονα ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Cagatay Erciyes με ανάρτησή του στο Twitter, αναδημοσιεύει τον χάρτη και θέτει πάλι θέμα Καστελορίζου, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς».
To πρακτορείο Anadolu παρουσιάζει τις απόψεις του Τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος τονίζει πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.
Image
Παρέμβαση Κομισιόν για Τουρκία: Η ΕΕ απολύτως αλληλέγγυα με Ελλάδα και Κύπρο - Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση

Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εκπρόσωπος της Κομισιόν στον απόηχο της έντασης που έχει προκληθεί με την παρουσία του Oruc Reis στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι «η Κομισιόν δήλωσε ότι στέκεται με πλήρη αλληλεγγύη με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ελλάδα και Κύπρο και καλεί σε διάλογο για τις διαφορές στην ανατολική Μεσόγειο».
Τέλος, επιβεβαίωσε το αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το χρονικό των εξελίξεων
 
Στα άκρα οδηγεί η Τουρκία την κόντρα με την Ελλάδα, ως αντίδραση στην υπογραφή συμφωνίας της χώρας μας με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες.
Η δήλωση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, περί επανεκκίνησης των ερευνών έλαβε σάρκα και οστά...
Μάλιστα, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αποφασισμένος η Τουρκία να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητη με το πρόγραμμά της.
«Κανείς δεν θα μας φυλακίσει τις ακτές μας» είπε χαρακτηριστικά.
Image
Τα ξημερώματα της Δευτέρας 10/8 το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis μαζί με τα δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας.
Δέκα μιλία ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το Ορούτς Ρέις, και έχει απλώσει καλώδια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν δύναται να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων (ελληνικών και τουρκικών) που έχει κοντά του. Οι ελληνικές φρεγάτες του εκπέμπουν μήνυμα που λέει ότι βρίσκεται παρανόμως σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και το καλούν να αποχωρήσει.
Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το ερευνητικό σκάφος, αναφέρουν οι πηγές του Πενταγώνου.
Image


Παράταξη ελληνικών πολεμικών πλοίων κοντά στο Oruc Reis - Ο ελληνικός στόλος στο σύνολό του βρίσκεται σε πλήρη διάταξη

Το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.
Αρκετές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Oruc Reis, εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το σκάφος δεν δύναται να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων (ελληνικών και τουρκικών) που έχει κοντά του.
Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε πλήρη διάταξη, και σε καίριες θέσεις, με τις μονάδες που παρακολουθούν το Ορούτς Ρέις να εκπέμπουν τα μηνύματα για αποχώρηση.
Ο χάρτης δίνει μια ενδεικτική εικόνα της συγκέντρωσης σκαφών
Image
Πολύ κοντά στο Oruc Reis βρίσκονται τουρκικές φρεγάτες και άλλα σκάφη σε διάταξη νοτίως της Ρόδου μέχρι και νοτίως της Κρήτης.

Εrdogan: Δώσαμε απαντήσεις στη Μεσόγειο, παράνομη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου


Σε παραληρηματικές, για άλλη μία φορά, δηλώσεις προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ενδεικτικές τόσο της ακραίας ψυχοσύνθεσής του όσο και της σύγχυσης στην οποία βρίσκεται ο «σουλτάνος».
«Δώσαμε απαντήσεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.
Ωστόσο, οι Έλληνες στράφηκε προς την Αίγυπτο, με την οποία υπέγραψε μια παράνομη συμφωνία.
Η Τουρκία δεν ενοχλεί ποτέ κανέναν και δεν την αφορά το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο.
Έχουμε νόμιμα συμφέροντα στην περιοχή.
Το μόνο αίτημα που έχουμε είναι να σεβαστεί και η άλλη πλευρά τη νομιμότητα.
Κανείς δεν θα φυλακίσει τις ακτές μας.
Εμείς θέλουμε όλες τις χώρες της Μεσογείου ενωμένες.
Ας βρούμε έναν τρόπο να προασπίσουμε τα συμφέροντα όλων των πλευρών»
 Σε συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα θα συνεχίσει την προσπάθεια να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη.
«Σας προσκαλούμε να δοκιμάσετε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα».
Σε ό,τι αφορά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της γείτονος, ο Erdogan είπε ότι η Τουρκία ανέβηκε έξι θέσεις το 2019 στον δείκτη παγκόσμιας ανάπτυξης.
«Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο.
Προσπαθούμε να εξαλείψουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον τουρισμό λόγω της επιδημίας» συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε: 
«Κάποιοι ας μην κάνουν όνειρα.
Κλείσαμε αυτές τις πόρτες.
Το ΔΝΤ μας ζήτησε 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο υπουργός εκείνη την εποχή είπε: θα πληρώσουμε αυτό το χρέος;
Ας το δώσουμε, είπα.
Δεχόμαστε οδηγίες και συμβουλές μόνο».
Image

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου παραβιάζει τα δικαιώματα μας

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου παραβιάζει τα δικαιώματα μας».
«Όπως είναι γνωστό, η σεισμική ερευνητική δραστηριότητα που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο, εντός της υφαλοκρηπίδας μας, από το ερευνητικό μας πλοίο Oruç Reis, το οποίο θα δρούσε στις περιοχές που η χώρα μας είχε αποστείλει στον ΟΗΕ και εντός των περιοχών αδειών που παραχωρήθηκαν στην TPAO από την κυβέρνησή μας το 2012. 
Οι έρευνες τέθηκαν σε αναστολή για λίγο μετά από εντολή του Προέδρου μας.
Αυτή η χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε μετά από αίτημα της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και να αναζωογονηθούν οι δίαυλοι διαλόγου, δεν έτυχε ανταπόκρισης.
Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής σχετικά με τον διάλογο με την πειρατική συμφωνία που έκανε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης, στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Με αυτήν την εξέλιξη, το πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε την προγραμματισμένη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα από σήμερα.
Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας.
Δεν είναι η Τουρκία που αυξάνει την ένταση στην πλευρά της Μεσογείου, όχι η Τουρκία. Δεν εναπόκειται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες. Όσοι ενεργούν με την κατανόηση ότι "είμαι ο μόνος ιδιοκτήτης" της Μεσογείου θα απογοητευτούν.
Η Τουρκία έχει τις δυνάμεις και την ικανότητα να καταστρέψει όλες τις συμμαχίες του κακού που έχουν συγκροτηθεί εις βάρος της στην Ανατολική Μεσόγειο, με δύναμη και αποφασιστικότητα.
Από την άλλη πλευρά, η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει να προκαλέσει κλιμάκωση και αποσκοπεί αποκλειστικά στην άσκηση του δικαιώματος νόμιμης άμυνας, εάν είναι απαραίτητο. Φυσικά δεν επιτρέπεται η στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό πλοίο».

Αυστηρό μήνυμα από ΗΠΑ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.
Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης