Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο κορωνοϊός επιταχύνει την ψηφιοποίηση των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας – Εξ αποστάσεως διαχείριση ελέγχου και δικτύων

Ο κορωνοϊός επιταχύνει την ψηφιοποίηση των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας – Εξ αποστάσεως διαχείριση ελέγχου και δικτύων
Enel, E.ON, Iberdrola έχουν επιταχύνει την υιοθέτηση τεχνολογίας
Όταν το COVID-19 βύθισε την Ιταλία στο lockdown, ήταν ώρα λήψης αποφάσεων στο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Verampio. Η αίθουσα ελέγχου, η οποία διοικεί στόλο υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε όλη την περιοχή του Πιεμόντε, που επλήγη από την πανδημία, έπρεπε να ασφαλιστεί για να διατηρήσει τα φώτα αναμμένα.

Η Enel, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ευρώπης, δημιούργησε γρήγορα έναν παράλληλο χώρο ελέγχου εφεδρικών αντιγράφων σε μικρότερη απόσταση των 30 χλμ (18,6 μίλια) ενώ ταυτόχρονα συνέδεσε ηλεκτρονικά μερικούς βασικούς εργαζόμενους στη βάση δεδομένων του εργοστασίου, ώστε να μπορούν να εργάζονται από το σπίτι για να διατηρήσουν τον έλεγχο σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν είχαμε κάνει ποτέ κάτι τέτοιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά λειτούργησε αμέσως», δήλωσε ο Giuseppe Serrecchia, επικεφαλής της Global Power Generation Digital Hub της Enel.

"Για να ανταποκριθούμε σωστά στις προκλήσεις του COVID, ενισχύσαμε τη συνολική μας προσπάθεια ψηφιοποίησης."

Όπως οι εταιρείες σε άλλους τομείς, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πρέπει να επιταχύνουν την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών καθώς η κρίση του κορωνοϊού τις αναγκάζει να χρησιμοποιούν λογισμικό, και όχι ανθρώπους, για να διαχειρισθούν κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων και δικτύων. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι η κίνηση ήταν καθυστερημένη.

Η ισπανική Iberdrola, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, έχει δημιουργήσει παρόμοιες διαδικασίες με την Enel.

Η πανδημία που έφερε την παγκόσμια οικονομία στα όρια της δημιούργησε πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις που δεν επηρεάσθηκαν από το shutdowns και τους περιορισμούς, επιτρέποντας στο προσωπικό να εργάζεται εξ αποστάσεως και παρέχοντας τεχνολογία για να διατηρεί τη ροή των υπηρεσιών.

«Τα βοηθητικά προγράμματα που ξεκίνησαν ψηφιακά πριν από την κρίση ήταν πιο ανθεκτικά. Στον κόσμο μετά τον COVID 19, πολλοί θα πρέπει να επανεξετάσουν τις τεχνολογικές τους προτεραιότητες », δήλωσε ο McKinsey.

«Η χρήση απομακρυσμένης εποπτείας θα μπορούσε να βοηθήσει τους χειριστές δικτύου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο για το εργατικό δυναμικό τους, ενώ απλοποιούν τις επιχειρήσεις», δήλωσε η συμβουλευτική εταιρεία.

Στην γερμανική E.ON, τον μεγαλύτερο χειριστή ενεργειακών δικτύων της Ευρώπης με 1,56 εκατομμύρια χιλιόμετρα ηλεκτρικής ενέργειας και δικτύων φυσικού αερίου, αυτό το μήνυμα έχει ληφθεί επίσης.
Έχει απελευθερώσει άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύει να επενδύσει τα επόμενα τρία χρόνια, κυρίως για την αναβάθμιση της ενεργειακής τους υποδομής.

Η εταιρεία αύξησε τη χρήση drones κατά 50% και βασίζεται περισσότερο σε αυτοματοποιημένο λογισμικό αναγνώρισης εικόνας για την επιθεώρηση γραμμών υψηλής τάσης ως άμεση συνέπεια της πανδημίας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχοι στο Reuters.

Η E.ON, η οποία ολοκλήρωσε πρόσφατα την εξαγορά των δικτύων και των δραστηριοτήτων λιανικής της Innogy, χρησιμοποιεί επίσης την εικονική πραγματικότητα.
Στη θυγατρική Bayernwerk, η οποία εκμεταλλεύεται δίκτυα διανομής στη γερμανική πολιτεία της Βαυαρίας, η E.ON έχει ουσιαστικά αναδημιουργήσει υποσταθμούς για να εκπαιδεύσει το προσωπικό εξ αποστάσεως και να παρέχει πρόσβαση σε συνεργαζόμενες εταιρείες χωρίς να στέλνει κανέναν.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι και οι πελάτες μας έχουν μάθει να εκτιμούν εκ νέου τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON Johannes Teyssen, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα επιταχύνει την ψηφιοποίηση των διαδικασιών της.

Η E.ON βρίσκεται επίσης στα τελικά στάδια ανάπτυξης μιας εφαρμογής παρόμοιας με την υπηρεσία τηλεδιάσκεψης της Apple FaceTime που επιτρέπει στους τεχνικούς να βοηθήσουν τους πελάτες να διορθώσουν τους έξυπνους μετρητές τους στο σπίτι, εκτός εάν το πρόβλημα είναι πολύ περίπλοκο για να το χειριστεί από μακριά.

Η δημιουργία και η χρήση νέων τεχνολογιών είναι ένα βήμα για την αλλαγή στη λειτουργία των υποδομών και των λιανικών επιχειρήσεων προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις αποτιμήσεις, λένε αναλυτές και σύμβουλοι.

«Δημιουργεί μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην επιχείρησή όταν μπορεί να λειτουργεί από πολλές τοποθεσίες», δήλωσε ο Steve Jennings, επικεφαλής της Energy & Utilities της PwC.
«Η κρίση θα επιταχύνει την ψηφιακή επανάσταση για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας».

Οι εταιρείες επενδύουν δισεκατομμύρια για να δημιουργήσουν μεγάλη υποδομή δεδομένων που θα τους επιτρέψει όχι μόνο να διαχειρίζονται εγκαταστάσεις και δίκτυα αποτελεσματικά και γρήγορα, αλλά επίσης να αναπτύσσουν νέες υπηρεσίες και να δημιουργούν νέες ροές εσόδων.

Θα μπορούσαν να βρουν κάποια βοήθεια από τα σχέδια που έχει θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του COVID-19, καθώς η 7ετής πρότασή της για προϋπολογισμό 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ και το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ προσανατολίζονται σε πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.

Η Enel, η πρώτη παγκόσμια εταιρεία που μετέφερε όλα τα δεδομένα της στο cloud πέρυσι, έχει ήδη ξοδέψει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση τα τελευταία τρία χρόνια και σχεδιάζει να επενδύσει άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020-2022.

Ωστόσο, τέτοιες μονάδες data δεν είναι χωρίς κινδύνους, καθώς η αυξημένη ανάγκη για απομακρυσμένη εργασία αυξάνει επίσης την πιθανότητα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, δήλωσε ο Leo Simonovich, Αντιπρόεδρος και Global Head Industrial Cyber and Digital Security στη Siemens της Γερμανίας.

«Οι λιγότερο αξιόπιστες συνδέσεις στο Διαδίκτυο, οι επιθέσεις εναντίον των εργαζομένων και των οικογενειών τους και τα λάθη που έγιναν σε άγνωστες ροές εργασίας είναι όλοι νέοι πιθανοί κίνδυνοι».

Οι εταιρείες κοινής ωφέλεια έχουν λίγες επιλογές, ωστόσο, αλλά για να διασφαλισθούν, ανησυχώντας ότι θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν από τεχνολογικούς γίγαντες όπως το Alphabet.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης