Ενέργεια

Εκπόνηση σχεδίου της Πολωνίας για την κατάργηση του άνθρακα μέχρι το 2060

Εκπόνηση σχεδίου της Πολωνίας για την κατάργηση του άνθρακα μέχρι το 2060
Ο Sasin είπε ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις έναντι του άνθρακα

Η Πολωνία θα σταματήσει να βασίζεται σε πόρους άνθρακα το αργότερο έως το 2060, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας.

«Πιστεύουμε ότι η εξάρτηση της Πολωνίας από την ενέργεια του άνθρακα θα τελειώσει το 2050 ή ακόμη και το 2060. Σήμερα, η αγορά χωρητικότητας μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της ενέργειας άνθρακα έως το 2040», δήλωσε ο Jacek Sasin κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην πολωνική εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna.

Ο Sasin είπε ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις έναντι του άνθρακα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση που κυκλοφόρησε η δεξαμενή σκέψης EMBER για το κλίμα στο Λονδίνο, η Πολωνία παράγει σήμερα περισσότερη ενέργεια από καύση άνθρακα από τη Γερμανία και όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Παρόλο που οι περισσότερες άλλες χώρες ετοιμάζονται να καταργήσουν τον άνθρακα, όπως η Γερμανία, η Πολωνία δεν έχει ακόμη σχέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τη χώρα ως μία από τις πλέον επηρεαζόμενες από την ενεργειακή μετάβαση του μπλοκ και είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν έχει ακόμη δεσμευτεί για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

Ο Sasin σημείωσε επίσης ότι σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για την Πολωνική Ορυχεία Ορυχείων και το Υπουργείο Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων, αλλά η εφαρμογή αναστάλθηκε από την έντονη αντίθεση των τοπικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης