Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ισπανία: Λουκέτο στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με άνθρακα - Τα στοιχεία της GlobalData

Ισπανία: Λουκέτο στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με άνθρακα - Τα στοιχεία της GlobalData
Tο πρώτο εξάμηνο του 2020, μόλις το 2,6% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από άνθρακα στην Ισπανία

Η Ισπανία έκλεισε πρόσφατα τα 15 εργοστάσια καύσης άνθρακα με χωρητικότητα 4,6 GW, ενώ προβλέπεται να καταργηθεί ο άνθρακας έως το 2025 σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της GlobalData.

Τα lockdowns που έφερε ο κορωνοϊός είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του μεριδίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα, το οποίο τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2020, αντίστοιχα, αποτελούσε 1,8%, 1,3% και 2% της συνολικής παραγωγής, σύμφωνα με τον εθνικό φορέα δικτύου της Ισπανίας Red Electrica de Espana.

Εν τω μεταξύ, το πρώτο εξάμηνο του 2020, μόλις το 2,6% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από άνθρακα στην Ισπανία - από 6,5% το 2019.

«Η απόφαση των λουκέτων προέκυψε ως πιθανό αποτέλεσμα του υψηλού κόστους των εκπομπών άνθρακα από τους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθιστώντας τις μη κερδοφόρες», ανέφερε ο Somik Das, ανώτερος αναλυτής της GlobalData

Η εναλλακτική λύση

«Η Ισπανία διαθέτει πολλά εργοστάσια συνδυασμένου κύκλου που χρησιμοποιούν αέριο και μπορούν να αντικαταστήσουν χωρίς κόπο τα εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα», σημείωσε ο Das και αποδίδοντας στοιχεία που αποκάλυψε η GlobalData, υπογράμμισε ότι το 5% της παραγωγής της Ισπανίας προέρχεται από άνθρακα το 2019 και έως το 2025».

Την περασμένη εβδομάδα, η δεξαμενή σκέψης EMBER με έδρα το Λονδίνο, αποκάλυψε σε μια έκθεση ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρώπη, για πρώτη φορά, ξεπέρασε την παραγωγή ορυκτών καυσίμων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Πολωνία παράγει σήμερα περισσότερη ενέργεια με καύση άνθρακα από τη Γερμανία και όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης