Περιβάλλον

Eurelectric: Να αυξηθεί η αρωγή του ταμείου εκσυγχρονισμού στα κράτη-μέλη με χαμηλό ΑΕΠ

Eurelectric: Να αυξηθεί η αρωγή του ταμείου εκσυγχρονισμού στα κράτη-μέλη με χαμηλό ΑΕΠ
H ανάλυση του συνδέσμου φανερώνει πως τα πρόσθετα κοινοτικά και εθνικά μέτρα οδηγούν σε περαιτέρω μειώσεις εκπομπών στους τομείς που καλύπτει το ETS και έτσι μειώνουν την ανάγκη χρήσης δικαιωμάτων εκπομπών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται στρεβλώσεις στο σύστημα.
Μέτρα για την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων προκειμένου το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων να καταστεί βιώσιμο διευκολύνοντας τις επενδύσεις και παράλληλα αύξηση της αποζημίωσης που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη με χαμηλό ΑΕΠ, προτείνει η Eurelectric.
Σε επιστολή της αναφορικά με την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων (ETS) η Eurelectric προτείνει:
- Αύξηση του ρυθμού απόσυρσης δικαιωμάτων εκπομπών στη Φάση IV του ETS σε τουλάχιστον 2,4% ετησίως.
- Αύξηση του ποσοστού δικαιωμάτων εκπομπών που θα καταλήξουν στο αποθεματικό (MSR) στο 24% από το 2019.
- Σταδιακή αύξηση της αποζημίωσης που προκύπτει από το άρθρο 10c και 10d της σχετικής οδηγίας (πόροι από το ταμείο εκσυγχρονισμού), ώστε να εξισορροπηθεί η αύξηση της τιμής στο ETS και το κόστος προσαρμογής των κρατών-μελών με χαμηλό ΑΕΠ.
Επίσης, τονίζεται ότι η ανάλυση του συνδέσμου φανερώνει πως τα πρόσθετα κοινοτικά και εθνικά μέτρα οδηγούν σε περαιτέρω μειώσεις εκπομπών στους τομείς που καλύπτει το ETS και έτσι μειώνουν την ανάγκη χρήσης δικαιωμάτων εκπομπών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται στρεβλώσεις στο σύστημα.
«Το αποτέλεσμα των μηχανισμών στήριξης των ΑΠΕ, οι τεχνικές απαιτήσεις και οι διευρυμένοι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας μετά το 2020 θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ θα πρέπει να γίνουν κατανοητές οι επιδράσεις των αλληλοκαλυπτόμενων πολιτικών επί του ETS. Αυτό είναι ακόμα πιο απαραίτητο ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια μεταξύ των στόχων του 2030 στη νομοθεσία που θα προκύψει ως αποτέλεσμα του χειμερινού πακέτου προτάσεων της Κομισιόν», καταλήγει η Eurelectric.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης