Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο τραπέζι οι πρώτοι σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ

Στο τραπέζι οι πρώτοι σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ
ΔΑΠΕΕΠ και ΡΑΕ θα εκπονήσουν τις μελέτες που θα αποτελέσουν την βάση για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Το αυξανόμενο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, δηλαδή του λογαριασμού από τον οποίο αποζημιώνεται η πράσινη ενέργεια που εισρέει στο σύστημα ηλεκτροδότησης και ο οποίος σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του ΔΑΠΕΕΠ στο τέλος του χρόνου θα καταγράψει άνοιγμα 225 εκατ. ευρώ και αποτελεί ήδη μια από τις βασικές εξισώσεις που καλείται να λύση το ενεργειακό επιτελείο.
Όσο δε, θα αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς, αλλά και η παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, τα πράγματα θα χειροτερεύουν.
Και αυτό το γνωρίζει καλά το Υπουργείο που προφανώς δεν θέλει να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή το Τέλος που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές υπέρ των ΑΠΕ, αλλά ούτε και να διαταράξει το επενδυτικό κλίμα σε έναν τομέα τον οποίο η κυβέρνηση έχει βασίσει το ενεργειακό, αλλά και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
H συγκυρία COVID -19 και CO2 ανέτρεψε τους σχεδιασμούς

Πρέπει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ επανήλθε εξαιτίας μιας σειρά παραγόντων και συγκεκριμένα, λόγω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ τον Αύγουστο του 2019 κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως (η μείωση αφορούσε τους οικιακούς καταναλωτές) ώστε να αποσβεστεί μέρος της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. Λόγω της ραγδαίας πτώσης της χονδρικής τιμής του ρεύματος ως αποτέλεσμα της πτώσης της ζήτησης λόγω πανδημίας, αλλά και της πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου.
Και βεβαίως λόγω της μείωσης των εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων αφού η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά ενώ και οι τιμές του CO2 για αρκετούς μήνες εντός του 2020 κινούνταν κοντά στα 20 ευρώ ανά τόνο.
Βεβαίως η τιμή του CO2 προβλέπεται ότι θα ανακάμψει και μάλιστα θα ξεπεράσει τα 30 ευρώ ανά τόνο, όμως ο παράγοντας αυτό από μόνος του δεν είναι αρκετός για να καλύψει το έλλειμμα, ενώ η απειλητική εξέλιξη της πανδημίας του COVID-19 δεν προοιωνίζεται άμεση οικονομική ανάκαμψη και κατ΄ επέκταση αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Τα σενάρια για νέο ΠΧΕΦΕΛ και αποζημίωση με βάση τις κατευθυντήριες της ΕΕ

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι αρμόδιοι παράγοντες εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο να παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος στις αρχές του Φθινοπώρου αφού έχει αρχίσει να λειτουργεί η αγορά υπό συνθήκες Target Model
αφού και αυτός είναι ένας παράγοντας διαμόρφωσης νέων δεδομένων που θα πρέπει να συνεξεταστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των σεναρίων που βρίσκονται στο τραπέζι, χωρίς βεβαίως να έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, είναι η καθιέρωση ενός νέου είδους ΠΧΕΦΕΛ, δηλαδή ενός Τέλους που θα βαρύνει τους προμηθευτές ηλεκτρισμού, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να το μετακυλήσουν ή όχι στους τελικούς καταναλωτές, αναλόγως των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά.
Το σενάριο αυτό, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με το ΠΧΕΦΕΛ θα επιβαρύνει όλους τους προμηθευτές αλλά κυρίως τη ΔΕΗ, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και η οποία στο παρελθόν δεν είχε μετακυλήσει το κόστος στους τελικού καταναλωτές δίνοντας τον τόνο στην αγορά.
Εναλλακτικά στην παρούσα φάση και προκειμένου να μη επιβαρυνθεί η ΔΕΗ η οποία έχει ανακτήσει μια ευαίσθητη οικονομική ισορροπία, εξετάζεται το ενδεχόμενο το «νέο ΠΧΕΦΕΛ» να έχει τη μορφή του Τέλους προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ ώστε να μετακυληθεί κυρίως στους μεγάλους καταναλωτές της μέσης και υψηλής τάσης ως διακριτή χρέωση ώστε να είναι δυνατή η αποζημίωση τους με βάση τις κατευθυντήριες της ΕΕ.
Όμως και αυτό το σενάριο απαιτεί να βρεθούν χρήματα πιθανώ πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με άλλα λόγια το υπουργείο καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο και θα επιδιώξει να το κάνει βασιζόμενος στις δυο μελέτες που θα εκπονηθούν τον Σεπτέμβριο από τη ΡΑΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ.

www.worldenergynews.rg

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης