Σε τρία διαγράμματα του ΙΕΑ απεικονίζεται ο αντίκτυπος του COVID-19 στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας - Σε θέση οδηγού οι ΑΠΕ

Σε τρία διαγράμματα του ΙΕΑ απεικονίζεται ο αντίκτυπος του COVID-19 στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας - Σε θέση οδηγού οι ΑΠΕ
Όσο πιο αυστηρό είναι το lockdown, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τα στοιχεία του IEA

Ο δραματικός αντίκτυπος των lockdowns που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό στην παγκόσμια χρήση ηλεκτρικής ενέργειας απεικονίζεται έντονα στα νέα δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που αναμεταδίδει το World Economic Forum.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας η συνολική κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά το 1/5 σε μηνιαία βάση. Καθώς σχεδόν τίποτα δεν λειτουργούσε και υπήρχε γενικευμένο lockdown, όλα θύμιζαν μια ήσυχη Κυριακή.

Παρά μάλιστα και την τηλεργασία, τα νούμερα της κατανάλωσης ενέργειας ήταν πολύ χαμηλά.

Ακολουθούν τρία διαγράμματα που απεικονίζουν τον πλήρη αντίκτυπο του COVID-19 στην χρήση της ενέργειας:

Πτώση της ζήτησης

mank

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 5% φέτος και πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της επιβράδυνσης ήταν η κατάρρευση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο IEA αναφέρει ότι η χρήση ενέργειας μειώθηκε έως και 20% για κάθε μήνα. Αναφορικά με την Κίνα, που εισήγαγε πρώτη τις νέες αυτές πρακτικές στις αρχές του έτους που ξέσπασε η πανδημία, είχε πτώση της ζήτησης κατά 6,5% μηνιαίως.

Η Γαλλία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η βορειοδυτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών είδαν την πτώση της ζήτησης να ανέρχεται σε 15%, ενώ στην Ιταλία που η πανδημία έφτασε στο απόγειό της, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 75% κατά περιόδους.

Αν και η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε έως και 40%, καθώς οι άνθρωποι εργάζονταν από το σπίτι, η αύξηση δεν έφτασε σχεδόν καθόλου για να αντισταθμίσει τις συνέπειες του lockdown των επιχειρήσεων, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών. Όσο πιο αυστηρό είναι το lockdown, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος, σύμφωνα με τα στοιχεία του IEA.

Η συνολική χρήση ενέργειας αναμένεται να μειωθεί έως και 6% φέτος, ακόμα και αν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Κάθε μέρα σαν Κυριακή

pazx

Το μοτίβο της ζήτησης στις καθημερινές έμοιαζε με «μια παρατεταμένη Κυριακή». Τα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν στην καθημερινότητα των ανθρώπων, επέφεραν μια σειρά από σημαντικές αλλαγές. Η ανάλυση από το περιοδικό Fortune διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απολάμβαναν τα περισσότερα πρωινά γεύματα, έκαναν διάλειμμα το απόγευμα και περνούσαν το βράδυ μπροστά από την τηλεόραση.

Αύξηση των ΑΠΕ

lpe

Τα καλά νέα υπήρξαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα lockdowns τροφοδότησαν την άνοδο της ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Έχοντας ξεπεράσει τον άνθρακα πέρυσι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προβλέπεται ότι θα αντιστοιχούν στο 40% της παραγωγής το 2020.

Η δραματική άνοδος τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν είναι εφικτό να μπει λουκέτο με το ίδιο τρόπο σε ένα αιολικό ή ηλιακό πάρκο σε σχέση με έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα, όταν μειωθεί η ζήτηση. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν τώρα ρεκόρ ποσότητας ενέργειας, με το μερίδιο της αιολικής και της ηλιακής να διπλασιάζονται σε μόλις πέντε χρόνια.

Ακόμη και μια ταχεία ανάκαμψη από την κρίση COVID-19 δεν θα επιβραδύνει την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τον IEA, χάρη στα νέα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τέλος, η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών μείωσε τις παγκόσμιες εκπομπές CO2 κατά περισσότερο από 5% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και προβλέπεται μια πρωτοφανή ετήσια μείωση των εκπομπών κατά 8% φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης