Την στατιστική ανασκόπηση της παγκόσμιας ενέργειας για το 2020 σε επίπεδο προσφοράς και ζήτησης των ΑΠΕ αποτελεί η παρούσα μελέτη της BP. Προηγούμενα άρθρα είχαν καλύψει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας, την προσφορά και τη ζήτηση πετρελαίου, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.
Αναφορικά με το κεντρικό θέμα των ΑΠΕ, συνεχίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξής τους κατά 12,2% σε σύγκριση με το 2018.
Κατά την τελευταία δεκαετία, η κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,7%.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι ΑΠΕ ήταν η μόνη κατηγορία ενέργειας που αναπτύχθηκε παγκοσμίως με διψήφια νούμερα την τελευταία δεκαετία.
Σε επίπεδο προοπτικής, το 2009 η κατανάλωση από ΑΠΕ ανερχόταν σε 8.2% exajoules (μονάδα μέτρησης ενέργειας) ,με το ποσοστό αυτό να τετραπλασιάζεται σχεδόν σε 29 exajoules 10 χρόνια μετά.
Η ανασκόπηση κάνει αναφορά στην «υδροηλεκτρική ενέργεια» ως ξεχωριστή κατηγορία.
Αυτό συμβαίνει επειδή η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει μια ώριμη κατηγορία παραγωγής ενέργειας που αναπτύσσεται παγκοσμίως με πολύ πιο αργό ρυθμό από τις σύγχρονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια. Κατά την τελευταία δεκαετία, η κατανάλωση υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,9%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευε το 6,4% της παγκόσμιας πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας το 2019.
Οι σύγχρονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούσαν στο 5% της παγκόσμιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας το 2019, αλλά αυτή η κατηγορία πιθανότατα θα ξεπεράσει την υδροηλεκτρική ενέργεια εντός μιας πενταετίας.
Πιθανή πρωτιά της ηλιακής ενέργειας αυτή τη δεκαετία
Η κατηγορία των ανανεώσιμων πηγών αναλύεται περαιτέρω σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία αντιστοιχούσε στο 86% της συνολικής κατανάλωσης ανανεώσιμης ενέργειας. Σε αυτήν την κατηγορία, ο αιολική (51%) και η ηλιακή (26%) αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης.
Αν και η κατανάλωση αιολικής ενέργειας διατηρεί ένα υγιές προβάδισμα έναντι της ηλιακής κατανάλωσης, η κατανάλωση ηλιακής ενέργειας αυξάνεται περίπου στο διπλάσιο του ρυθμού αιολικής ενέργειας και είναι πιθανό να την προσπεράσει ως η κορυφαία πηγή ανανεώσιμης ενέργειας αυτή τη δεκαετία.
Σε επίπεδο χωρών, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως τον κορυφαίο καταναλωτή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο το 2018 και συνεχίζει να επεκτείνει το προβάδισμά της.
Η Κίνα δεν διακρίνεται μονάχα λόγω της πρωτιάς που κατέχει, αλλά και για το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κατά την τελευταία δεκαετία υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν των υπόλοιπων μελών της κατηγορίας των πρώτων 10 χωρών.
Αθροιστικά, οι 10 κορυφαίοι καταναλωτές αντιπροσώπευαν το 76% της παγκόσμιας κατανάλωσης ανανεώσιμης ενέργειας το 2019.
Η ακαθάριστη κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ είναι ακόμα πολύ μπροστά από την Κίνα. Ωστόσο, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι μικρότερος από το 1/3 της Κίνας, είναι θέμα χρόνου να αλλάξουν τα ηνία και σε αυτήν την κατηγορία.
Κλείνοντας, το βασικό συμπέρασμα της όλης ανάλυσης, είναι ότι η συνολική παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται.
Παρόλο που η παγκόσμια κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί κατά περίπου 21 exajoules την τελευταία δεκαετία, η συνολική κατανάλωση ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 101 exajoules. Η αυξημένη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης, με κάθε κατηγορία ορυκτών καυσίμων να δείχνει αυξημένη κατανάλωση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.
Έτσι, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν συμβάλει στη μείωση της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω του συνολικού ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας από ορυκτά.
www.worldenergynews.gr