Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο ΦΕΚ η απόφαση για μείωση της τιμής του ΕΤΜΕΑΡ - Ανοίγει ο δρόμος για την βιομηχανία

Στο ΦΕΚ η απόφαση για μείωση της τιμής του ΕΤΜΕΑΡ - Ανοίγει ο δρόμος για την βιομηχανία
Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τα τέλη του έτους
Ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος υπέρ των ΑΠΕ) στη βιομηχανία, με την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης που υπέγραψε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και καθορίζει τη διαδικασία ανοίγματος από τον ΔΑΠΕΕΠ της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο μητρώο δικαιούχων μειωμένης χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ.
Με την απόφαση, ο ΔΑΠΕΕΠ που έχει ήδη δημιουργήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα καλείται να την ενεργοποιήσει ώστε οι δικαιούχοι να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής σε μειωμένη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ.
Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία που θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους της εγχώριας παραγωγής, καθώς προβλέπεται ότι οι μονάδες που δικαιούνται έκπτωση θα πληρώνουν το 15%, ή τουλάχιστον το 20% του συντελεστή ΕΤΜΕΑΡ για την ποσότητα ηλεκτρισμού που καταναλώνουν, εφόσον η ετήσια κατανάλωσή τους υπερβαίνει ένα όριο μεταξύ των 250-500 MWh.
Οι δικαιούχοι θα ανανεώνουν στην πλατφόρμα τα στοιχεία κατανάλωση τους κάθε έτος αλλά ειδικά για έτη 2019 και 2020 η υπαγωγή στο καθεστώς μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ θα γίνει από κοινού για δυο έτη με βάση τα ιστορικά στοιχεία της τριετίας 2016-2019.
Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα της υπαγωγής για τα 2019 και 2020 έχει ως εξής:
α. 45 ημέρες μετά τη θέση σε ισχύ της απόφασης η οποία δημοσιέυθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 30 Ιουλίου, ο ΔΑΠΕΕΠ ανοίγει την πλατφόρμα και για χρονικό διάστημα 45 ημερών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι μερίδες των δικαιούχων και να υποβληθούν αιτήσεις με στοιχεία καταναλώσεων για την τριετία 2016-2018.
β. Εντός 45 ημερών μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων, ο ΔΑΠΕΕΠ εκδίδει τις οριστικές Αποφάσεις Υπαγωγής σε Μειωμένες Χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 και 2020.
γ. 30 μέρες μετά την έκδοση των Αποφάσεων Υπαγωγής σε Μειωμένες Χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ των ετών 2019 και 2020, ο ΔΑΠΕΕΠ κοινοποιεί συγκεντρωτικά τα αντίστοιχα αποτελέσματα στους αρμόδιους διαχειριστές, προκειμένου να διενεργήσουν την αναδρομική εκκαθάριση για τα έτη 2019 και 2020.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τα τέλη του έτους.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης