Θέμα μετάθεσης των προεδρικών εκλογών για μετά τις 3 Νοεμβρίου θέτει ο Trump λόγω κορωνοϊού

Θέμα μετάθεσης των προεδρικών εκλογών για μετά τις 3 Νοεμβρίου θέτει ο Trump λόγω κορωνοϊού
Με ανάρτηση του στο twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, προτείνει την αναβολή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ
Θέμα αναβολής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ -που είναι προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου του 2020- θέτει ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, βλέποντας τη δημοτικότητα του να κατρακυλά.
Μάλιστα, ο ίδιος αφήνει αιχμές για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος και ισχυρίζεται ότι η διαδικασία επιστολικής ψήφου -που συζητείται αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού- θα καθιστούσε τις εκλογές του φθινοπώρου «τις πιο ανακριβείς και δόλιες στην ιστορία», γεγονός που θα αποτελέσει «μεγάλη ντροπή για τις ΗΠΑ».

Πάντως, επισημαίνεται ότι οι ημερομηνίες των αμερικανικών εκλογών καθορίζονται από το Κογκρέσο, ενώ το Σύνταγμα δεν προβλέπει καμία καθυστέρηση στην ορκωμοσία του εκάστοτε προέδρου, που αυτή τη φορά είναι προγραμματισμένη για το 2021.

Το σενάριο της επιστολικής ψήφου

Με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού, στις ΗΠΑ έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, βάσει της οποίας οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν μέσω αλληλογραφίας, καταργώντας έτσι την ανάγκη για φυσική παρουσία στο εκλογικό κέντρο.
Ο συγκεκριμένος τρόπος ψηφοφορίας αποτελεί ουσιαστικό μέρος της εκλογικής διαδικασίας για Αμερικανούς πολίτες εκτός χώρας, όπως οι στρατιωτικοί που υπηρετούν τις ΗΠΑ στο εξωτερικό.
Αρκετές πολιτείες, ωστόσο, εξετάζουν το ενδεχόμενο της επέκτασης της δυνατότητας ψήφου δι’ αλληλογραφίας για τις προκριματικές αλλά και για τις γενικές εκλογές.

Η... πρόταση Trump για αναβολή των εκλογών

Από την πλευρά του, λοιπόν, ο Trump -με ανάρτηση του στο twitter- τάσσεται κατά αυτού του σεναρίου της επιστολικής ψήφου και υποστηρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές του 2020 θα είναι πιο ανακριβείς και ψεύτικες στην ιστορία.
Στο πλαίσιο αυτό θέτει το ερώτημα: «Να καθυστερήσουν οι εκλογές μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει σωστά και με ασφάλεια;».
Image

Σφοδρές αντιδράσεις

Πάντως, σύμφωνα με τον ιστορικό, Michael Beschloss, ο Trump δεν έχει καμία εξουσία να αναβάλει τις εκλογές, που -σύμφωνα με νόμο του 19ου αιώνα- γίνονται την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τότε που πέρασε ο εν λόγω νόμος, αυτό δεν έχει αλλάξει ποτέ.
Image

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Raja Krishnamoorthi, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Με ανάρτηση του στο twitter, επισημαίνει ότι «ο πρόεδρος Trump δεν έχει καμία εξουσία να καθυστερήσει τις εκλογές.
Αυτό το Φθινόπωρο, οι εκλογές θα γίνουν, όπως είναι προγραμματισμένες ανεξαρτήτως των θεωριών συνωμοσίας που προσπαθεί να προωθήσει».

Image

«Ένας εν ενεργεία πρόεδρος διαδίδει ψέματα και προτείνει την καθυστέρηση των εκλογών για να κρατηθεί ο ίδιος στην εξουσία», ήταν η πρώτη αντίδραση του Δημοκρατικού βουλευτή Dan Kildee, επίσης στο Twitter.
«Μην το αφήσετε να συμβεί.
Όλοι οι Αμερικανοί -Ρεπουμπλικάνοι, Ανεξάρτητοι και Δημοκρατικοί- θα πρέπει να καταδικάσουν την παρανομία του προέδρου και την πλήρη περιφρόνησή του στο Σύνταγμα», πρόσθεσε.
Ο ανεξάρτητος εκλογικός αναλυτής Kyle Kondik, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, σχολίασε ότι η ανάρτηση του Trump φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της συνήθους προσέγγισής του όταν θέλει να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τα «άσχημα νέα», στη συγκεκριμένη περίπτωση την κατακρήμνιση του ΑΕΠ.

Στο 44% κατρακύλησε η δημοτικότητα του Trump

Εν τω μεταξύ, η δημοτικότητα βρίσκεται σε κάθετη πτώση, γεγονός που συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι επιταχύνεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ και κατά συνέπεια και οι θάνατοι από τη νόσο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου HarrisX και της εφημερίδας The Hill, η δημοτικότητα του Trump υποχώρησε στο 44%.
Το εν λόγω ποσοστό αφορά τη μερίδα των πολιτών που εγκρίνουν τις επιδόσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου συνολικά.
Είναι μειωμένο κατά 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη κυλιόμενη έρευνα του ινστιτούτου και της εφημερίδας, η οποία είχε διενεργηθεί πριν από τρεις εβδομάδες.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 58% του δείγματος δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο ένοικος του Λευκού Οίκου διαχειρίζεται ειδικά την υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.
Στις τάξεις όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι, το 81% εγκρίνει τα πεπραγμένα του, ενώ το 76% εγκρίνει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία.
Στις τάξεις όσων δήλωσαν Δημοκρατικοί — κατά το αναμενόμενο αναμενόμενο — τα ποσοστά αυτά κατακρημνίζονται στο 13% και το 16% αντιστοίχως.
Μεταξύ όσων δήλωσαν ανεξάρτητοι, βρίσκονται στο 45% και το 39% αντιστοίχως.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 2.842 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων από την 24η ως την 26η Ιουλίου και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος ανέρχεται σε ±1,84%.
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 150.000 εξαιτίας της COVID-19 και τα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τα 4,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου John Hopkins.

Προβάδισμα Biden με 8,4 μονάδες έναντι του Trump στις δημοσκοπήσεις

Υπό μεγάλη πίεση φαίνεται ότι βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, μετά τα απανωτά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θέλουν τον Δημοκρατικό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Joe Biden να προηγείται, κατά μέσον όρο, με 8,4 μονάδες.
Στην τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου και διεξήχθη από τον Economist, καταγράφει μεγαλύτερο προβάδισμα του Biden επί του Trump στην πρόθεση ψήφου, με 49% έναντι 41%, ήτοι 9 μονάδες διαφοράς, εκτοξεύοντας τη μέση διαφορά για τους δύο υποψηφίους, βάσει δημοσκοπήσεων, στις 8,4 μονάδες.
Ο κορωνοΐος έχει μειώσει δραματικά τις στήριξη των ψηφοφόρων προς τον Trump καθώς πάνω από το 50% των Αμερικανών κατηγορούν τον πρόεδρο για λάθος χειρισμούς.
Image

Image

Το προφίλ των ψηφοφόρων που στηρίζουν τους δύο υποψηφίους για τις εκλογές του Νοεμβρίου δείχνει ότι ο Trump είναι μπροστά στους άνδρες ψηφοφόρους ενώ ο Biden είναι μπροστά μεταξύ των γυναικών.
Eπίσης, ο Biden βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων για τις μειονότητες και τους νέους.
Επιπλέον, ο Trump έχει μεγαλύτερη αποδοχή από τους πολίτες μικρών περιοχών κι όχι μεγάλων αστικών κέντρων ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι έχουν στραφεί πλέον στον Biden.

Ο Βarack Obama στο πλευρό του Joe Biden

Ο Βarack Obama είναι αποφασισμένος να βάλει τα δυνατά του προκειμένου ο Donald Trump να κάνει μονάχα μία θητεία στον Λευκό Οίκο.
Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εντείνει τις πρωτοβουλίες για να δώσει ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία του πρώην αντιπροέδρου του Joe Biden, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο την 3η Νοεμβρίου.
"Τίποτα καλύτερο από μία συζήτηση με τον φίλο μου Joe".
Με ένα tweet, προώθησε σήμερα ένα βίντεο που θα προβληθεί αύριο Πέμπτη, στο οποίο συνομιλεί με τον υποψήφιο, ενώ βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο, αλλά σε απόσταση, προκειμένου να τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες της εποχής του κορωνοϊού.
Σε ένα σύντομο απόσπασμα του βίντεο διακρίνονται οι δύο άνδρες, οι οποίοι εμφανίζονται για πρώτη φορά μαζί από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ συζητούν.
"Θα μπορούσες να φανταστείς, όταν ήσουν πρόεδρος ότι απλά θα έλεγες: "Δεν είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι υπεύθυνος;"", λέει ο Joe Biden αναφερόμενος στη συμπεριφορά του Donald Trump μπροστά στην πανδημία.
"Δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις λέξεις όταν ήμασταν στην εξουσία", απαντάει ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Barak Obama, που αποχώρησε από την εξουσία τον Ιανουάριο του 2017, με τη δημοτικότητά του στο ζενίθ, μετρά περισσότερους από 120 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter.
Ο Joe Biden έχει λίγους παραπάνω από 7 εκατομμύρια.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr