Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάρρευση των οικονομιών λόγω lockdown - Ιστορική ύφεση -32,9% στις ΗΠΑ

Κατάρρευση των οικονομιών λόγω lockdown - Ιστορική ύφεση -32,9% στις ΗΠΑ
Η οικονομία των ΗΠΑ βίωσε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Σε κατάρρευση των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη οδήγησε η επιβολή του lockdown για τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού, με το αμερικανικό ΑΕΠ να καταγράφει ιστορική πτώση της τάξης του -32,9%, τη μεγαλύτερη από τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το lockdown στην αμερικανική οικονομία για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, οδήγησε σε κατάρρευση της παραγωγής και της ζήτησης.
Οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρώς υψηλότερη πτώση της τάξης του 34%.
H μεγαλύτερη πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ είχε καταγραφεί το 1958 στο -10%.
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση καταγράφηκε την περίοδο 2007-2009, με το ΑΕΠ στο -8,4%.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταγράφει τριμηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη από το 1947.
Όπως σημειώνει το Marketwatch, η απώλεια 10 εκατ. θέσεων εργασίας και το «λουκέτο» στις επιχειρήσεις στα πρώιμα στάδια του lockdown, συντάραξε τα αμερικανικά νοικοκυριά.
Ως εκ τούτου, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν πτώση ρεκόρ της τάξης του 35%, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Wall Street. H κατανάλωση αντιπροσωπεύει το 70% της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και η ιστορική της πτώση θα αποτυπωθεί στα στοιχεία για το ΑΕΠ.
Η χειρότερη επίδοση καταγράφηκε στις δαπάνες που αφορούν υπηρεσίες.
Τα ταξίδια σταμάτησαν, λιγότεροι ασθενείς επισκέφτηκαν τους γιατρούς, τα κομμωτήρια και τα εστιατόρια έκλεισαν.
Επίσης, οι Αμερικανοί ξόδεψαν λιγότερα σε αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα, ωστόσο αυξήθηκαν οι πωλήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης.
Βαρύ πλήγμα δέχθηκαν επίσης οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, λόγω της κατάρρευσης στις τιμές του πετρελαίου.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ξοδέψει πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια για να αποτρέψει τη βύθιση της αμερικανικής οικονομίας στην άβυσσο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Marketwatch.
Image
Iστορική βουτιά 10,1% στο ΑΕΠ της Γερμανίας για το β΄τρίμηνο 2020

Στη Γεμανία, το ΑΕΠ για το β΄τρίμηνο του 2020,  σημείωσε ιστορική βουτιά, με την πτώση να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτώ.
Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωσή της, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία εξανεμίζουν σχεδόν μια δεκαετία ανάπτυξης.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησαν οι τριμηνιαίοι υπολογισμοί του ΑΕΠ για τη Γερμανία το 1970», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 11,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.
Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,0% σε τριμηνιαία βάση και κατά 11,3% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.
Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κατέρρευσαν το δεύτερο τρίμηνο, όπως και οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Αυξήθηκαν όμως οι κρατικές δαπάνες.
Image
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Jorg Kraemer δήλωσε ότι η ανάκαμψη ήδη ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου, το οποίο σημαίνει ότι για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται ισχυρή αύξηση στην οικονομική ανάπτυξη.
«Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά της», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε μια απρόσμενα θετική εξέλιξη, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Απασχόλησης.
Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 18.000 στα 2,923 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, με το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφώνεται στο 6,4%.
Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 43.000, το οποίο θα οδηγούσε το ποσοστό της ανεργίας στο 6,5%.
«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, παρόλο που η γερμανική οικονομία είναι σε πορεία ανάκαμψης», δήλωσε αξιωματούχος του Γραφείου Απασχόλησης.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης