Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Μήνας εξελίξεων ο Αύγουστος για την Aνατολική Μεσόγειο

Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Μήνας εξελίξεων ο Αύγουστος για την Aνατολική Μεσόγειο
Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα του τι πράττει ο Erdogan υποστήριξε ο Κύπριος ΥΠΕΞ
Τη θέση ότι ο Αύγουστος θα είναι μήνας εξελίξεων σε ό,τι αφορά τους ευρύτερους σχεδιασμούς στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στο Ράδιο Πρώτο της Κύπρου ο κ.Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι σχεδιασμοί της Τουρκίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην ανατολική Μεσόγειο».
«Οι κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη σχετίζονται μεταξύ τους.
Ο Erdogan από την μια αξιοποιεί το κενό που υπάρχει στην περιοχή και από την άλλη προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους στόχους της Γαλάζιας Πατρίδας.
Ορόσημο είναι το 2023.
Θα ήθελε να σφραγίσει την μετατροπή της Τουρκίας σε μια Ισλαμική Δημοκρατία που να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο.
Δεν τίθεται θέμα ότι έχουμε πρόβλημα με μια ισλαμική Δημοκρατία αλλά ο τρόπος που το προσεγγίζει ο Erdogan είναι προβληματικός.
Πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα του τι πράττει η Τουρκία», είπε ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρόθεση της Τουρκίας να «παγώσει» τις έρευνες του Oruc Reis.
«Ο Kalin παρουσίασε χθες την «καλή θέληση» της Τουρκίας.
Ότι δηλαδή για 1 μήνα δεν θα αποστείλει το Oruc Reis στην Ελλάδα.
Αυτό φυσικά ήταν αίτημα της Γερμανίας.
Αντιλαμβάνεστε ότι όταν μιλάμε για ανάγκη αποκλιμάκωσης αυτός που πρέπει να κάνει ενέργειες είναι αυτός που κλιμακώνει» υποστήριξε ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν έγιναν παραστάσεις αναφορικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο, όπως έγιναν για το Καστελλόριζο, ο ΥΠΕΞ είπε ότι γίνονται επαφές, ακόμη και χθες είπε, υπήρξε επικοινωνία και με τον κ.Borrell αλλά και με την γερμανική Προεδρία για να μην προχωρήσει η Τουρκία στην αποστολή του Μπαρμπαρός.
Το δεύτερο δεδομένο που ανέφερε δημόσια ο Κύπριος ΥΠΕΞ είναι τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.
«Υπάρχουν ανησυχίες περισσότερο για τη διεθνή κοινότητα», διευκρίνισε φωτίζοντας την πτυχή ότι πρόκειται για δυο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
«Οι επόμενες μέρες αλλά και ολόκληρος ο Αύγουστος θα είναι μήνας εξελίξεων.
Υπάρχει ένα ορόσημο που δεν είναι άσχετο και με τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται.
Τέλη Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνάντηση ΥΠΕΞ στο Βερολίνο.
Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα ήθελαν να υπάρξουν εξελίξεις μέχρι τότε έτσι ώστε να ληφθούν αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα ευρωτουρκικά», είπε ο κ.Χριστοδουλίδης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης