Ενέργεια

Αντιδρούν οι Ρώσοι στην επιβολή φόρου άνθρακα από τις Βρυξέλλες σε εισαγωγές τρίτων προϊόντων

Αντιδρούν οι Ρώσοι στην επιβολή φόρου άνθρακα από τις Βρυξέλλες σε εισαγωγές τρίτων προϊόντων
Η Μόσχα «ανησυχεί εξαιρετικά για τις προσπάθειες της ΕΕ να χρησιμοποιήσει την ατζέντα για το κλίμα προκειμένου να δημιουργήσει νέα εμπόδια
Αντιδράσεις προκαλεί ήδη η απόφαση των Βρυξελλών να θέσουν σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο για την επιβολή φόρου άνθρακα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα τρίτων χωρών που δεν ακολουθούν τους αυστηρούς «πράσινους» κανόνες της Ευρώπης.
Η Ρωσία ήταν η πρώτη που αντέδρασε στα σχέδια των Βρυξελλών με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας να προειδοποιεί ότι το σχέδιο αυτό δεν συνάδει με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Ο Μαξίμ Ρεσετίνκοφ, δήλωσε ότι η Μόσχα «ανησυχεί εξαιρετικά για τις προσπάθειες της ΕΕ να χρησιμοποιήσει την ατζέντα για το κλίμα προκειμένου να δημιουργήσει νέα εμπόδια.»
Στόχοι της πρότασης της Κομισιόν για την επιβολή φόρου άνθρακα είναι αφενός να προστατεύσουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες από τον κίνδυνο μετεγκατάστασης σε τρίτες χώρες με λιγότερο αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία (carbon leakage) και αφετέρου για να αντληθούν έσοδα για το Σχέδιο Ανάκαμψης.
Με τον τρόπο αυτό οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι ενισχύουν την εντός ΕΕ παραγωγή, δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα στις εκτός ΕΕ βιομηχανίες να γίνουν πράσινες.
Μάλιστα η Κομισιόν πριν λίγες ημέρες έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για τον φόρο άνθρακα στα σύνορα, ο οποίος προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ το 2023.
Ωστόσο, ο συνοριακός φόρος θα πρέπει να κινηθεί σε μια λεπτή γραμμή που να συνδυάζει τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ με τη τήρηση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τους οποίους η Μόσχα θεωρεί ότι παραβιάζονται αν επιβληθεί ο φόρος άνθρακα στα σύνορα.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την προώθηση της περιβαλλοντικής ατζέντας να συμμορφώνονται αυστηρά με τους κανόνες του ΠΟΕ, διότι οι μηχανισμοί που προτείνονται τώρα κατά την άποψή μας, αντιβαίνουν στους κανόνες του ΠΟΕ», δήλωσε ο κ Ρεσετίνκοφ.
Πάντως από τον Φεβρουάριο, ένας κορυφαίος σύμβουλος του Κρεμλίνου προειδοποίησε τους ηγέτες των επιχειρήσεων της Ρωσίας να αρχίσουν να προσαρμόζουν τις γραμμές παραγωγής τους με την προοπτική ότι ο φόρος άνθρακα θα εφαρμοστεί στο εγγύς μέλλον.
H Μόσχα κερδίζει κατά τεκμήριο τις Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες και η Μόσχα έχουν ήδη μία μακρά ιστορία διενέξεων στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Την περασμένη εβδομάδα, ο ΠΟΕ που εδρεύει στη Γενεύη αποδέχθηκε μία καταγγελία της Ρωσίας κατά μέτρων αντιντάμπινγκ της ΕΕ. Πρόκειται για την τρίτη φορά που η ΕΕ χάνει μια υπόθεση υπέρ της Ρωσίας.
Εκτός από την ΕΕ, πράσινο φόρο στα σύνορα σχεδιάζουν να επιβάλλουν και οι ΗΠΑ ή μάλλον ο Τζο Μπάιντεν, αν εκλεγεί πρόεδρος, καθώς ένα παρεμφερές μέτρο περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του Αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος.
«Θα εφαρμόσουμε φόρο προσαρμογής άνθρακα στα σύνορα σε προϊόντα από χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού.
Δεν θα αφήσουμε τους ρυπαίνοντες να υπονομεύσουν την αμερικανική ανταγωνιστικότητα», αναφέρει το σχετικό έγγραφο.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατιών Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ εκ νέου στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα αν εκλεγεί πρόεδρος, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε στα μέσα του 2017 να ενεργοποιήσει τη μακρά διαδικασία απόσυρσης από τη Συμφωνία, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης