Επικαιρότητα

Η Τουρκία προκαλεί με νέα NΑVTEX στο Αιγαίο... 30 πολεμικά πλοία και το Oruc Reis

Η Τουρκία προκαλεί με νέα NΑVTEX στο Αιγαίο... 30 πολεμικά πλοία και το Oruc Reis
Μπαράζ παρεμβάσεων από ΕΕ και ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης
Με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνησης τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, καθώς αυξάνει τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια, την ώρα που το σεισμογραφικό Oruc Reis είναι έτοιμο να αποπλεύσει με κατεύθυνση νότια του Καστελόριζου, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.
Η Τουρκία έχει δεσμεύσει την περιοχή νότια του Καστελόριζου με δύο NAVTEX,  προκαλώντας μεγάλη ένταση αλλά και μπαράζ παρεμβάσεων Ευρωπαίων πολιτικών, αξιωματούχων αλλά και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που ζητούν άμεσα εκτόνωση της έντασης.
Ταυτόχρονα το τουρκικό Πολεμικό ναυτικό, μεταξύ του Ακσάζ που υπάρχει ναύσταθμος, της Αλικαρνασσού και νότια μέχρι 60 μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης διατηρεί δύναμη 30 πλοίων και υποβρυχίων.
Επίσης το Oruc Reis, το τουρκικό σεισμογραφικό σχεδιάζει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ τα τουρκικά δελτία παρουσιάζουν μέχρι και πιθανές διαδρομές που θα ακολουθήσει το πλοίο.
Η «κόκκινη γραμμή» όσον αφορά το Oruc Reis είναι να μην ακουμπήσουν τα καλώδια την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, αν αυτό συμβεί, η Τουρκία θα φέρει ακέραιη και κατ' αποκλειστικότητα την ευθύνη για ότι ακολουθήσει.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στην Αγία Σοφία που μετατράπηκε εκ νέου σε Τζαμί θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή, εξέλιξη που αποτελεί πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο και τους Χριστιανούς.
Η Τουρκία με πολιτικούς όρους μιλάει για αποκλιμάκωση αλλά στρατιωτικά κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, με την ανησυχία να είναι έκδιση για κορύφωση των προκλήσεων σήμερα 24 Ιουλίου, καθώς δεν αποκλείεται ο πρόεδρος Erdogan να συνδυάσει την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία με τον απόπλου του Oruc Reis.
Επίσης η 24η Ιουλίου είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία ο Erdogan θεωρεί αποτυχία του Κeman Ataturk.
Εν τω μεταξύ σημειώθηκαν νέες παρεμβάσεις από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών (State Department), τον Γάλλο Πρόεδρο Macron και τον Josep Borrell, τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μπαράζ παρεμβάσεων από ξένους αξιωματούχους 

Πιο συγκεκριμένα να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί την Τουρκία το State Department μέσω δήλωσης του υφυπουργού Εξωτερικών Philip Rieker, ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας, με μήνυμά του στα ελληνικά, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στήριξης «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους».

Ταυτόχρονμα η έκρυθμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο τέθηκε στο επικέντρο της συνομιλίας του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
«Σε συνέχεια της συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για την Τουρκία και την περαιτέρω αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησα με τον Mevlut Cavusoglu» έγραψε ο Josep Borrell στο Twitter.
Ο κ. Borrell σημειώνει τα εξής: «συμφωνήσαμε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων και σε συνάντηση πριν από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών-Gymnich».
Ακόμη προσέθεσε ότι με τον Cavusoglu συμφώνησαν να συνεργαστούν για την εκεχειρία της Λιβύης στο «πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron έστειλε ηχηρό μήνυμα στον Erdogan κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι η Γαλλία δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο.  
Παρά τις πληροφορίες που διέρρευσαν από τη Γερμανία περί αποκλιμάκωσης της κρίσης μετά την παρέμβαση της καγκελαρίου Merkel, η Tουρκία επιμένει στις προκλήσεις, διαμηνύοντας ότι θα υπερασπιστεί το δίκαιο της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο,  σε συνεργασία με την Κύπρο, προκειμένου να διεθνοποιήσει τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, έχοντας ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.
Image

Παρέμβαση ΗΠΑ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει να αυξάνει τις εντάσεις στην ΝΑ Μεσόγειο έστειλε εκ νέου το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Μάλιστα, το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ αλλάζει τη φρασεολογία σε σχέση με την προηγούμενη ανακοίνωση, καθώς δεν κάνει λόγο για «αμφισβητούμενη (disputed) περιοχή» αλλά για περιοχές στις οποίες αξιώνουν δικαιοδοσία η Ελλάδα και η Κύπρος.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τα δεδηλωμένα σχέδια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία (assert jurisdiction).
Ανησυχούμε για δράσεις οι οποίες είναι προκλητικές και προκαλούν εντάσεις στην περιοχή.
Πρόκειται για ένα πολύπλοκο στρατηγικό χώρο, θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε στείλει και στο παρελθόν από την Ουάσιγκτον, και έχει σταλεί και από αλλού στην Ευρώπη, καλώντας τις τουρκικές αρχές να απέχουν από επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα», αναφέρει το State Department.

Μήνυμα Macron στα ελληνικά: Εκφράζω την αλληλεγγύη μου σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Σαφές μήνυμα στήριξης της Γαλλίας «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους» στέλνει ο Emmanuel Macron με ανάρτησή του στο Facebook, η οποία μάλιστα είναι γραμμένη στα ελληνικά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ» , καθώς «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογραμμίζει: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων».
Τέλος, ο κ. Μacron έκανε αναφορά και στη Λιβύη:
«Η επιχείρηση Irini αποτελεί απάντηση της Ευρώπης.
Image
Macron (Γαλλία) σε Αναστασιάδη: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο

Νωρίτερα ο κ. Μacron είχε εκφράσει τη θέση ότι η Γαλλία δεν θα αφήσει την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο διατύπωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron κατά την υποδοχή του Κύπριου ομόλογου, Νίκου Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ν. Αναστασιάδη ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι θα ήταν σοβαρό λάθος η ΕΕ να μην απαντήσει στις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι θα ήθελε να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις σε αυτούς που παραβιάζουν τον ελληνικό και κυπριακό θαλάσσιο χώρο.
Όπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ο Macron ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου στη Γαλλία.
«Η Γαλλία δεν θα αφήσει την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αφορά την ασφάλεια όλης της Ευρώπης και τα σύνορα που παραβιάζονται είναι ευρωπαϊκά.
Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας.
Eκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις» ανέφερε ο Macron, ο οποίος υποστήριξε πως αυτό το μέρος της Μεσογείου που είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες, είναι μεγάλης σημασίας τα ζητήματα της ασφάλειας και της ενέργειας.
«Αυτό που διακυβεύεται είναι ένας αγώνας εξουσίας, ιδίως της Τουρκίας και της Ρωσίας, οι οποίες διεκδικούν ολοένα και περισσότερα, για τα οποία η ΕΕ εξακολουθεί να κάνει πολύ λίγα.
Θα ήταν σοβαρό λάθος να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων.
Αυτό δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα επιτρέψει» είπε ο Macron.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης είπε ότι «η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο».
«Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων στην Γαλλία.
Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της συνάντησης Macron – Αναστασιάδης θα βρεθούν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, οι διμερείς σχέσεις, οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Στήριξη Weber (ΕΛΚ) στην Ελλάδα: Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

«Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας», τόνισε ο Manfred Weber,  με παρέμβασή του στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
«Αναφορικά με την κατάσταση στην Μεσόγειο, είδαμε όλοι τις στρατιωτικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, επίσης είδαμε τις αποφάσεις για την Αγία Σοφία που είναι παράδειγμα θρησκευτικού σοβινισμού ένα τέτοιο σύμβολο και μνημείο ειρήνης και συμφιλίωσης να αλλάζει τώρα» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παράλληλα, ο Weber τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι απλώς ελληνοτουρκικό ή κυπριοτουρκικό , είναι ευρω-τουρκικό» και επεσήμανε ότι «θα θέλαμε να τονίσουμε παρουσία του κυρίου Michel και της κυρίας von der Leyen ότι πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα και ότι στεκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων και των Κυπρίων».
Κλείνοντας ο κ. Weber ανέφερε ότι «βεβαίως παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου, αλλά έχει έρθει η ώρα να δράσουμε τώρα, πιθανόν να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Θα πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε τώρα».

Η Ρωσία προτρέπει σε αυτοσυγκράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο

Την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η ρωσική κυβέρνηση, καλώντας όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, δήλωσε σήμερα 23/7 η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Παρακολουθούμε προσεκτικά και με αγωνία μια ακόμη αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είμαστε υπέρμαχοι της επίλυσης των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων, στη βάση κοινώς αναγνωρισμένων κανόνων διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Maria Zakharova όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη της Μόσχας για τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο που έχει συνάψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία προτρέπει «την αποφυγή κακοσχεδιασμένων ενεργειών» και την επίλυση των αναδυόμενων ζητημάτων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Το Καστελόριζο έχει ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως κάθε ηπειρωτική περιοχή

Τη θέση ότι το Καστελόριζο έχει ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα διατύπωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, ο οποίος έδωσε το παρών στο περιθώριο εκδήλωσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμερικάνος πρέσβης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τοποθέτηση του εκπροσώπου του State Department για τα «αμφισβητούμενα ύδατα».
«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος "αμφισβητούμενα" αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα» τόνισε ο Αμερικάνος πρέσβης, ο οποίος έκανε λόγο για «σαφές μήνυμα από την Ουάσινγκτον και από την Ευρώπη, που προτρέπει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, όπως σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές, στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο για δοκιμές εκτόξευσης πυραύλων

Στο στόχαστρο της Τουρκίας μπαίνει το Καστελόριζο, καθώς η γείτονα χώρα εξέδωσε νέα Navtex για την περιοχή για δοκιμές εκτόξευσης πυραύλων.
Μάλιστα, το militaire.gr αναφέρει πως η Navtex έχει προγραμματιστεί για τις 18 Αυγούστου και οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε μία περιοχή πάρα πολύ κοντά στο Καστελόριζο.
Δείτε τη νέα Navtex:
NAVTEX 0982/20
MEDITERRANEAN SEA
1. NAVY ROCKET TEST FIRINGS, ON 18 AUG 20 FROM 0600Z TO 1500Z WILL TAKE PLACE IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING COORDINATES:
35 37.00 N – 030 00.00 E
35 37.00 N – 030 31.00 E
35 16.00 N – 030 31.00 E
35 16.00 N – 030 00.00 E
THIS AREA IS VERY DANGEROUS TO NAVIGATION.
2. CANCEL THIS MESSAGE 181600Z AUG 20.
Image
Πέτσας: Σταθερή η κατάσταση στο Αιγαίο δύο ημέρες μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX

Τη θέση ότι η κατάσταση στο Αιγαίο δύο ημέρες μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex παραμένει σταθερή διατύπωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Την παρακολοθούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνιστά «κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο».
«Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της» υπογράμμισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν επικοινωνία Μητσοτάκη-Trump, τόνισε ότι οι επικοινωνίες του πρωθυπουργού ανακοινώνονται όταν πραγματοποιούνται.

Kalin (εκπρόσωπος Erdogan): Υπερβολική η αντίδραση της Ελλάδας - Είμαστε έτοιμοι για διάλογο

Την άποψη ότι η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική σε σχέση με τις κινήσεις του Oruc Reis, εξέφρασε ο Ιbrahim Kalin, εκπρόσωπος του προέδρου Erdogan και επικεφαλής σύμβουλος του, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών EPC (European Policy Center), υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο σχετικά με όλα τα ζητήματα.
«Οι Έλληνες αντέδρασαν σαν να έγινε μια στρατιωτική κίνηση.
Δεν θέλουμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Kalin, όπως μεταδίδει ο Alpha News της Κύπρου.
Όπως τόνισε ο Ibrahim Kalin, «η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας, μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό.
Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλά.
Υπάρχουν θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν έχουν λυθεί για λόγους ρυθμίσεων Δικαίου.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα.
Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος (mainland). Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών.
Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Erdogan.
«Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση.
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες,  όλα μέρος των συζητήσεων», ξεκαθάρισε.

Παναγιωτόπουλος (υπ.Άμυνας): Το πρόβλημα είναι η Τουρκία

Τη θέση ότι το πρόβλημα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι η Τουρκία διατύπωσε ο υπ.Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.
«Μετά τη λεκτική βελτίωση (σ.σ. από αμερικανικής πλευράς) είναι σαφές πλέον ότι το State Department στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία.
Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον το κείμενο» είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος.


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης