Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΥΠΕΝ: Στενή παρακολούθηση του ΕΛΑΠΕ με διπλή μελέτη από ΔΑΠΕΕΠ και ΡΑΕ

ΥΠΕΝ: Στενή παρακολούθηση του ΕΛΑΠΕ με διπλή μελέτη από ΔΑΠΕΕΠ και ΡΑΕ
Οι δύο φορείς έχουν ήδη αναθέσει τις μελέτες-«αντίμετρο» στην αβεβαιότητα για τις συνέπειες του Target Model στην εξέλιξη των εσόδων του ΕΛΑΠΕ
Σε μία εποχή όπου τα έσοδα ο ΕΛΑΠΕ δέχονται ήδη πιέσεις, με τον περιορισμό των χρηματοροών τόσο από τα δικαιώματα ρύπων όσο και από τα επίπεδα στα οποία κινείται η Οριακή Τιμή Συστήματος, πρόσθετη ανησυχία προκαλούν στους ιθύνοντες η αβεβαιότητα από τις συνέπειες που θα έχει στον Ειδικό Λογαριασμό η μετάβαση στο Target Model, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από τον ΔΑΠΕΕΠ και τη ΡΑΕ να αναθέσουν από μία μελέτη κάθε φορέας, ώστε να εκτιμηθεί η επίπτωση έναρξης των νέων χονδρεμπορικών αγορών στις βασικές συνιστώσες των εσόδων του ΕΛΑΠΕ. Μάλιστα, στόχος είναι και οι δύο μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον Οκτώβριο, για να αποτυπωθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα η πορεία του Ειδικού Λογαριασμού στο νέο εγχώριο «τοπίο» παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η μελέτη του ΔΑΠΕΕΠ, την οποία έχει αναλάβει η Grant Thornton. Επίσης, και η ΡΑΕ από την πλευρά της έχει προχωρήσει στη σχετική ανάθεση, ώστε να ξεκινήσει η εκπόνησή της.

«Άγνωστος Χ» οι τιμές χονδρεμπορικής

Μία από τις βασικές προτεραιότητες των δύο μελετών είναι να αποτιμηθεί ο μεγάλος «άγνωστος Χ» της μετάβασης, ο οποίος δεν είναι άλλος από το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθούν οι τιμές χονδρεμπορικής στις νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Μία παράμετρος που ενέχει μεγάλη αβεβαιότητα, την ίδια στιγμή που θα επηρεάσει την πορεία ενός μεγάλου μέρους των ποσών τα οποία θα καταλήγουν εφεξής στον λογαριασμό για την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ.

Παράλληλα, ζητούμενο είναι και ο ρόλος που θα διαδραματίζει ο ΔΑΠΕΕΠ στις νέες χονδρεμπορικές αγορές, εκπροσωπώντας ένα διαρκώς διευρυνόμενο χαρτοφυλάκιο «πράσινων» μονάδων.

Νέα δεδομένα για το εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής

Παρόλο που η μετάβαση στο Target Model έχει πρωτεύουσα σημασία στις μελέτες, η διερεύνηση της εξέλιξης του ισοζύγιου εσόδων-εξόδων του Ειδικού Λογαριασμού θα γίνει υπό το πρίσμα των δρομολογημένων αλλαγών στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες θα παγιώσουν ένα εντελώς νέο πλαίσιο στον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, η σχεδιαζόμενη δραστική ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών, σε συνδυασμό με την ολοένα μικρότερη συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων, δημιουργεί εντελώς διαφορετικά δεδομένα για την εγχώρια παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως και πριν από λίγα χρόνια.

Για παράδειγμα, η ένταξη στο σύστημα τα επόμενα χρόνια σημαντικής ισχύος «πράσινων» μονάδων υπό καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, θα αυξήσει όπως είναι επόμενο τις ταμειακές ανάγκες του Λογαριασμού. Από την άλλη πλευρά, η ολοένα μικρότερη συμμετοχή των λιγνιτών, οι οποίες έχουν αυξημένο λειτουργικό κόστος λόγω των εκπεμπόμενων ρύπων, αναμένεται να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές χονδρεμπορικής.

Με την ίδια λογική, τα όποια μέτρα ληφθούν για την ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ θα «απαντούν» σε αυτά τα καινούρια, αλλά πάγια πλέον, δεδομένα για το εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι, θα προκριθούν παρεμβάσεις που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, και όχι απλώς θα «απαντούν» στη συγκυρία.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης