Περιβάλλον

Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο στις Κεχριές Κορινθίας - Εκκενώθηκαν οικισμοί, κάηκαν σπίτια

Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο στις Κεχριές Κορινθίας -  Εκκενώθηκαν οικισμοί, κάηκαν σπίτια
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Για εμπρησμό μιλούν οι κάτοικοι
Upd Συνεχείς αναζωπυρώσεις καταγράφονται στο πύρινο μέτωπο στις Κεχριές Κορινθίας λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και πάλι στην περιοχή από το μεσημέρι και μετά.
Στην εκκένωση κατασκήνωσης στην περιοχή Σοφικό και της κοινότητας Ντράσα, προχώρησαν, για προληπτικούς λόγους, οι αρχές στην Κορινθία, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, διότι, όπως εξήγησε, «η κατάσταση με την φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη».
Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «έχω ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση και την περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρύξουν τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
Επίσης, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Βασίλης Νανόπουλος, «παρ' ότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται».
Νωρίτερα η εικόνα από τη μεγάλη πυρκαγιά ήταν κατά πολύ βελτιωμένη, κάτι που επιβεβαίωνε και η επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική.
Σε δηλώσεις του πάντως ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Β. Βαθρακογιάννης είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για την πρόβλεψη για ενίσχυση των ανέμων.
«Βελτιώνεται πλέον η εικόνα της πυρκαγιάς, αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, γιατί σύμφωνα με την πρόβλεψη για τον καιρό, από το μεσημέρι αναμένεται ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι είχαν κοπάσει τη νύχτα.
Έχουν προκληθεί ζημιές από τη φωτιά, αλλά η Πυροσβεστική δεν έχει, έως αυτή την ώρα, επίσημη ενημέρωση για το αν έχουν καεί οικίες» επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από χθες το μεσημέρι που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έχουν εκκενωθεί έξι οικισμοί (Siemens, Αγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Αθίκια, Αλαμάννο και Αγιος Ιωάννης), καθώς και μια παιδική κατασκήνωση.
Αυτήν την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 236 πυροσβέστες με 54 οχήματα, ειδικό μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων, 15 τμήματα πεζοπόρων, ενώ από αέρος συντρέχουν πλέον 8 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.
Τις ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
Μεγάλη μάχη όμως έδωσαν οι  πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να σώσουν περιουσίες. 
Στην προσπάθεια τους συνέδραμε και η εξασθένηση των ανέμων.

Φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας: Εκκενώθηκαν οικισμοί και κατασκήνωση ...


Πυρκαγιά Κεχριές: Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί (video-φώτο) -
Η πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση κοντά σε τρεις οικισμούς του τοπικού διαμερίσματος Ξυλοκέριζας.
Έξι οικισμοί – Άγιος Ιωάννης, Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Δήμες, Αθίκια και Αλαμάνο -  έχουν εκκενωθεί, ενώ από τις φλόγες κινδύνευσαν άνθρωποι, ενώ έχουν καεί τουλάχιστον 10 σπίτια στα Αθίκια, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Αθίκια Τάσος Μαρίνος, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα καμένο σπίτι στο Αλαμάνο.

Οι πρώτες εικόνες από τη φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας - ΦΩΤΟ
Σημειώνεται ότι απομακρύνθηκαν προληπτικά συνολικά 700 παιδιά από τις κατασκηνώσεις που βρίσκονταν κοντά.
Στην περιοχή έσπευσαν εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές και σε άλλες περιοχές της χώρας...

Αρχαία Ολυμπία
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, πριν από λίγο, σε δασική έκταση στην περιοχή Λασιώνος της Αρχαίας Ολυμπίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έως αυτή την ώρα, τουλάχιστον, δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή.
Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος συντρέχουν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Ρέθυμνο
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης και στο Ρέθυμνο.
Η φωτιά καίει σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Φοίνικα Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 36 πυροσβέστες, 13 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα ελικόπτερο.
Επιπλέον, συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ.

Μεσσηνία
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, στο Πεταλίδι Μεσσηνίας.
Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση.
Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν για την κατάσβεση, 37 πυροσβέστες, 13 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος καθώς και 3 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.
Στην επιχείρηση συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Η περιοχή είναι δύσβατη ενώ οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί. Με εντολή της Πολιτικής Προστασίας, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική προχώρησαν στην εκκένωση του χωριού Μαθία.

Βοιωτία και Φθιώτιδα
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο Θούριο Βοιωτίας, όπου απειλήθηκε πάλι το πευκοδάσος στο Θεολόγο ενώ πρόλαβαν τα χειρότερα οι πυροσβέστες στη Λοκρίδα.
Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στο Θεολόγο Φθιώτιδας κοντά στην περιοχή που είχε καεί πριν από λίγες ημέρες.
Ευτυχώς ήταν κοντά στην περιοχή σε επιφυλακή οχήματα της πυροσβεστικής και έτσι κατάφεραν να «πιάσουν» τη φωτιά πριν αυτή πάρει μεγάλες διαστάσεις όπως την προηγούμενη φορά.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν 36 πυροσβέστες, 11 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 1 Α/Φ.
Λίγη ώρα αργότερα, γύρω στις 17:00 το απόγευμα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή της Χαιρώνειας και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Θούριο της Βοιωτίας, σε μία περιοχή όπου παλαιότερα είχε δοκιμαστεί πολύ άσχημα από μεγάλη πυρκαγιά.
Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις όπου δίνουν μάχη με τις φλόγες, με τον άνεμο να είναι σύμμαχος της πυρκαγιάς.

Πυροσβεστική: Ξέσπασαν 57 δασικές πυρκαγιές σε μόλις 24 ώρες

Ανακοίνωση για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ελλάδα την Τετάρτη εξέδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική από το απόγευμα της Τρίτης στις 19:00 μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης στις 19:00 εκδηλώθηκαν 57 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 749 πυροσβέστες, 264 οχήματα, 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά επιχείρησαν τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, με την συνδρομή: ενός (1) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντών πυροσβεστών καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στις Κεχριές Κορινθίας είναι σε εξέλιξη, με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες. Συνολικά επιχειρούν 179 πυροσβέστες, 56 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, 10 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.
Συνδρομή παρέχουν: ένα (1) ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης