Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντείνεται η διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας - Κλείνει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον, με αντίποινα απειλεί το Πεκίνο

Εντείνεται η διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας - Κλείνει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον, με αντίποινα απειλεί το Πεκίνο
Η αστυνομία του Χιούστον ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκε καπνός στο προξενείο αλλά οι δυνάμεις της τάξης δεν έλαβαν άδεια για να μπουν στο κτήριο
Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζουν οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, μετά την ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Morgan Ortagus, ότι δόθηκε εντολή για το κλείσιμο του προξενείου της Κίνας στο Χιούστον.
"Δώσαμε εντολή για το κλείσιμο του Γενικού Προξενείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Χιούστον, προκειμένου να προστατεύσουμε την αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία και τα προσωπικά δεδομένα Αμερικανών", επισημαίνει η Ortagus.
"Η Σύμβαση της Βιένης αναφέρει ότι οι διπλωμάτες οφείλουν να 'σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας που τους φιλοξενεί' και 'οφείλουν να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του κράτους'", υπογράμμισε η Ortagus, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον.
Η απόφαση αυτή εκδίδεται από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο οξυμένων εντάσεων ανάμεσα στις δύο δυνάμεις σε πολλά μέτωπα: αμφιλεγόμενος νόμος περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, κατηγορίες για κατασκοπεία, κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως στην περιοχή Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα.
"Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τις παραβιάσεις της εθνικής τους κυριαρχίας και τον εκφοβισμό του λαού τους από την Κίνα, όπως δεν έχουμε ανεχθεί τις άδικες εμπορικές πρακτικές, την κλοπή αμερικανικών θέσεων εργασίας και άλλες κατάφωρες συμπεριφορές.
Ο πρόεδρος Donald Trump εμμένει στο θέμα της δικαιοσύνης και της αμοιβαιότητας στις σινοαμερικανικές σχέσεις", σημειώνει επίσης η εκπρόσωπος σε δήλωσή της που δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης.
Νωρίτερα σήμερα η Κίνα ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε από τις ΗΠΑ να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή "πρόκληση" και "μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση", και απείλησε με αντίποινα αν οι ΗΠΑ δεν ανακαλέσουν την απόφασή τους.
"Πρόκειται για μια πολιτική πρόκληση στην οποία προβαίνουν μονομερώς οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο παραβιάζει σοβαρά το διεθνές δίκαιο", δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Wang Wenbin.
"Η Κίνα καταδικάζει απερίφραστα τη σκανδαλώδη και αναιτιολόγητη αυτή ενέργεια", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, απειλώντας την Ουάσινγκτον με "αντίποινα".
Μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσωπο που έχει άμεση γνώση της υπόθεσης δήλωσε ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εντολή για το κλείσιμο του προξενείου των ΗΠΑ στην Ουχάν σε απάντηση στην αμερικανική ενέργεια.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είχε διευκρινίσει νωρίτερα ότι το προξενείο στο Χιούστον λειτουργούσε κανονικά, μετά τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν χθες το βράδυ στο Χιούστον ότι καίγονταν έγγραφα σε αυλή του προξενείου.

Η αστυνομία του Χιούστον ανακοίνωσε σε μήνυμά της στο Twitter ότι παρατηρήθηκε καπνός στο προξενείο αλλά οι δυνάμεις της τάξης δεν έλαβαν άδεια για να μπουν μέσα στο συγκρότημα του προξενείου.
Η Κίνα έχει πέντε προξενεία στις ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης