Διεθνή

Οι εκβιασμοί Rutte, η επίπληξη Macron σε Kurz και οι σοκολάτες της Merkel στη Δανή Frederiksen – Όλο το παρασκήνιο της 5ήμερης Συνόδου Κορυφής

Οι εκβιασμοί Rutte, η επίπληξη Macron σε Kurz και οι σοκολάτες της Merkel στη Δανή Frederiksen – Όλο το παρασκήνιο της 5ήμερης Συνόδου Κορυφής
Με την οικονομία να βυθίζεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τους επενδυτές να αναζητούν απάντηση, Merkel και Macron ήταν έτοιμοι την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020 ήταν έτοιμοι να κάνουν ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός για το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο οι ίδιοι είχαν επινοήσει.
Όμως σπάνια μια συνάντηση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκάλυψε τόσο εκτεταμένα τις διαφορές μεταξύ τους, όσο αυτή που ολοκληρώθηκε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες.
Και όμως εμφανίστηκαν στο τέλος με μια συμφωνία που μπορεί να θεωρηθεί η λεκάνη απορροής στη μακρά, αβέβαιη διαδικασία ολοκλήρωσης της ΕΕ, αναφέρει το Bloomberg, το οποίο αποκαλύπτει μέρος του παρασκηνίου των διαπραγματεύσεων.
Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή για πρώτη φορά εκ του σύνεγγυς μετά την πανδημία, γνώριζαν πού ήταν οι διαχωριστικές γραμμές.
Όλοι γνώριζαν ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου θα ήταν να πειστεί ο Rutte και οι σύμμαχοί του από την Αυστρία, τη Δανία και τη Σουηδία να αποδεχθούν μια άνευ προηγουμένου μεταφορά πόρων στις νότιες οικονομίες που είχαν υποφέρει περισσότερο από την πανδημία.
Η αρχική πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel αφορούσε τη διάθεση 500 δισ. ευρώ ως επιδοτήσεις για να αποφευχθεί η συσσώρευση περισσότερου χρέους στις ήδη υπερχρεωμένες χώρες.
Αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η συμφωνία χρειαζόταν ομοφωνία.
Και μέσα σε αυτό το κλίμα, οι καλές προθέσεις του πρωινού της Παρασκευής κατέληξαν σε έναν πόλεμο λέξεων μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, καθώς ο Rutte επιτέθηκε στην επιτροπή για την πρότασή της, προσπαθώντας να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη θα διαχειριστούν συνετά τα οικονομικά τους.
«Crunchtime», είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte, καθώς τους έμπαινε σε μια ακόμη δευτερεύουσα συνάντηση με τον Ιταλό Giuseppe Conte και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Η Von der Leyen, επικεφαλής της επιτροπής, κάθισε σιωπηλά καθώς ο Rutte υπενθύμισε στην ομάδα περιπτώσεις που η Επιτροπή δεν είχε επιβάλει τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Οι διπλωμάτες αναρωτήθηκαν γιατί η Von der Leyen δεν υπερασπίστηκε τον θεσμό στον οποίο ηγείται από τον Δεκέμβριο.
Το Σάββατο το πρωί, με τον Rutte και τους συμμάχους του να αρνούνται να δεχτούν αυτό το ποσό των προσφορών, ο Michel εξέδωσε μια νέα πρόταση, αυτή τη φορά ζητώντας επιχορηγήσεις 450 δισ. ευρώ.
Εκείνο το βράδυ οι Merkel και Macron συναντήθηκαν με τον Rutte σε μια προσπάθεια να βρουν έναν κοινό σημείο διαπραγμάτευσης.
Όμως η συνάντηση έληξε άδοξα, αφού οι προσπάθειές τους χτύπησαν σε έναν τοίχο.
«Έφυγαν γκρινιάζοντας», είπε ο Rutte, γνωρίζοντας ότι θα έπρεπε να κάνει οποιαδήποτε συμφωνία για επικύρωση σε ένα ολλανδικό κοινοβούλιο όπου έχει ακριβώς το 50% των εδρών.

'Εκβιασμός'

Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, η ατμόσφαιρα είχε γίνει τόσο άσχημη που οι διπλωμάτες από όλες τις πλευρές προειδοποιούσαν ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή.
Μια καταστροφή που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Η Ευρώπη εκβιάζεται», δήλωσε ο Conte της Ιταλίας σε δημοσιογράφους.
Ο Conte και ο Rutte πραγματοποίησαν μια συνάντηση εκείνο το απόγευμα, όπου ο Ιταλός ηγέτης κατηγόρησε τον Ολλανδό ομόλογό του ότι παραπλανήθηκε.
Δύο αξιωματούχοι με γνώση της συνομιλίας δήλωσαν ότι ο Conte είπε στον Rutte ότι η αδιαλλαξία του μπορεί να τον κάνει ήρωα για μια μέρα στη χώρα του, αλλά θα είχε υψηλό κόστος για την Ευρώπη μακροπρόθεσμα, αν και οι δηλώσεις αυτές αμφισβητήθηκαν από έναν ολλανδό αξιωματούχο.
Ο Conte, καθηγητής Νομικής προτού εισέλθει στην πολιτική, ήταν εξοργισμένος από τα ολλανδικά αιτήματα για βέτο στις ατομικές εκταμιεύσεις, λέγοντας στον Rutte ότι δεν ήταν σύμφωνο με το δίκαιο της ΕΕ.
Ωστόσο, οι δύο πλευρές άρχισαν να κινούνται πιο κοντά.
Η επόμενη πρόταση του Michel προέβλεπε επιχορηγήσεις 400 δισ. ευρώ, με τον Rutte και τους συμμάχους του να δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να φτάσουν τα 350 δισ.
Παράλληλα, Macron και Merkel συναντήθηκαν με ηγέτες ανατολικών χωρών που ανησυχούσαν ότι οι πληρωμές τους θα γίνονταν μόνο αν σέβονταν την ανεξαρτησία θεσμών όπως τα δικαστήρια και τα μέσα ενημέρωσης, ενώ η Von der Leyen απάντησε στην κριτική του Rutte από την Παρασκευή και δέχτηκε χειροκροτήματα από άλλους ηγέτες.
Ένας θυμωμένος Macron κατηγόρησε τους αρνητές του πακέτου ότι αγνοούν τις οικονομικές πραγματικότητες και, στη συνέχεια, επέπληξε τον αυστριακό καγκελάριο Sebastian Kurz, ο οποίος σηκώθηκε για να απαντήσει σε ένα τηλεφώνημα.
«Διαπραγματευτήκαμε για 20 ώρες», είπε αργότερα ο Kurz.
«Βρίσκω ότι η έξοδος για ένα διάλειμμα είναι μερικές φορές αρκετά φυσιολογική».
«Είναι κατανοητό ότι μερικοί άνθρωποι, αν κοιμηθούν λίγο, χάνουν κάποια στιγμή τη ζωντάνια τους», πρόσθεσε.
Καθώς το ρολόι πέρασε από τα μεσάνυχτα στην τέταρτη ημέρα, τα "γεράκια" είχαν άγριες συζητήσεις για ένα μπολ με κεράσια.
Ο Antonio Costa της Πορτογαλίας απλώθηκε σε έναν καναπέ καθώς περίμενε να ξανασυγκροτηθούν όλοι οι ηγέτες.
Οι βοηθοί ήταν κοιμισμένοι στους διαδρόμους.
Η Merkel και ο Macron συναντήθηκαν με τον Conte και τη Von der Leyen πριν καλέσουν τον Rutte στη συνάντηση.
Εκεί βρήκαν τη διατύπωση για τη διακυβέρνηση του ταμείου με το οποίο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν τόσο η Ιταλία όσο και η Ολλανδία.
Ο Rutte έφυγε από τη συνάντηση λέγοντας στους Ιταλούς αξιωματούχους ότι η νέα γλώσσα σήμαινε ότι δεν θα προέβαλε βέτο.
Μια συναίνεση άρχισε να σχηματίζεται περίπου στα 390 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων.
Μέχρι τη στιγμή που οι αντιπροσωπείες έφυγαν από το κτίριο Europa λίγο μετά την αυγή, αξιωματούχοι από το σκληρό στρατόπεδο έλεγαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν μια συμφωνία.
Λίγο νωρίτερα η Merkel είχε συγκρουστεί με την πρωθυπουργό της Δανίας  Mette Frederiksen.
Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αγόρασε σοκολάτες της και τις μοίρασε στο περιθώριο των συνομιλιών.
Μέχρι το δείπνο - σούπα καρότου, μπακαλιάρος και κέικ λεμονιού - και οι 27 ήταν ευρέως ικανοποιημένοι, αλλά πίεζαν για ακόμα περισσότερα, καθώς οι λεπτομέρειες διευθετούνταν.
Από τη μία οι Ιταλοί αξιωματούχοι γιόρταζαν όταν ο Conte κέρδισε μια αλλαγή στις υποχρεώσεις των ηγετών κατά την εποπτεία του ταμείου, ενώ οι Δανοί πρόσθεσαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ στην έκπτωση του προϋπολογισμού τους υποστηρίζοντας ότι υπήρχε τυπογραφικό λάθος στο κείμενο.
Όμως ακόμα και τότε, οι ηγέτες έπρεπε να περιμένουν αρκετές ώρες για να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία.
Δανοί αξιωματούχοι μιλούσαν για ταινίες, οι Λιθουανοί έπαιζαν σκάκι, ο Kurz επέστρεψε στην αυστριακή αίθουσα αντιπροσωπείας με την ομάδα του και πίνοντας το Diet Coke αντάλλασσαν προβληματισμούς σχετικά με τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες.
Λίγο μετά τις 5 π.μ. την Τρίτη, οι 27 ηγέτες συγκεντρώθηκαν για τελευταία φορά στον πέμπτο όροφο του κτιρίου Europa.
Στη συνέχεια, ο Rutte αστειεύτηκε ότι βρισκόταν σε μικρή απόσταση από την μεγαλύτερη Σύνοδο Κορυφής από το 2000.
Αλλά το πιο σημαντικό, η συμφωνία έγινε.
«Όταν έχετε διαπραγματεύσεις τόσο έντονες όσο αυτές, προκαλούνται συναισθήματα εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων, απελευθερώνεται αδρεναλίνη», είπε ο Michel μετά.
«Μερικές φορές έχετε την αίσθηση ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει, μερικές φορές αισθάνεστε ότι ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψετε, μερικές φορές αισθάνεστε ότι πρέπει απλά να σηκώσετε τα μανίκια σας και να πιέσετε», ανέφερε ο Michel μετά το πέρας των εργασιών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης