Ενέργεια

Κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις καυσίμων στην Ινδία λόγω των υψηλών τιμών και του lockdown

Κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις καυσίμων στην Ινδία λόγω των υψηλών τιμών και του lockdown
Οι πωλήσεις ντίζελ των κρατικών διυλιστηρίων, που αντιπροσωπεύουν το δύο πέμπτα των συνολικών πωλήσεων καυσίμων στην Ινδία, μειώθηκαν κατά 18% σε 2,2 εκατ. τόνους το πρώτο μισό του Ιουλίου
Οι πωλήσεις βενζίνης και ντίζελ των ινδικών διυλιστηρίων μειώθηκαν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, καθώς ένα ανανεωμένο lockdown σε τμήματα της χώρας σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές λιανικής που έπληξαν τη ζήτηση.

Η Ινδία την Παρασκευή 17/7/2020 έγινε η τρίτη χώρα στον κόσμο που κατέγραψε περισσότερα από ένα εκατομμύριο κρούσματα κορωνοϊού, ακολουθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία, καθώς η πανδημία εξαπλώθηκε περαιτέρω στην ύπαιθρο και σε μικρότερες πόλεις.

Η ζήτηση καυσίμων στην Ινδία, τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέβαλε lockdown σε όλη τη χώρα.

Οι πωλήσεις ντίζελ των κρατικών διυλιστηρίων, που αντιπροσωπεύουν το δύο πέμπτα των συνολικών πωλήσεων ραφιναρισμένων καυσίμων στην Ινδία, μειώθηκαν κατά 18% σε 2,2 εκατομμύρια τόνους το πρώτο μισό του Ιουλίου σε σχέση με την ίδια περίοδο τον Ιούνιο, και κατά περίπου 21% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η Indian Oil Corp.

Οι κρατικές εταιρείες - η Indian Oil Corp, η Hindustan Petroleum Corp και η Bharat Petroleum - κατέχουν περίπου το 90% των λιανικών καταστημάτων καυσίμων της Ινδίας.

Η ζήτηση καυσίμων στην Ινδία είχε ενισχυθεί τον Μάιο, όταν το lockdown περιορίσθηκε εν μέρει.
Ωστόσο, η αύξηση των περιπτώσεων κορωνοϊού οδήγησε τις αρχές να επιβάλουν νέα lockdown και να ορίσουν νέες ζώνες περιορισμού σε πολλές πολιτείες αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής πολιτείας Bihar στα ανατολικά και του νότιου κόμβου τεχνολογίας Μπανγκαλόρ.

Οι πωλήσεις βενζίνης των κρατικών εταιρειών μειώθηκαν 6,7% σε 880.000 τόνους το πρώτο μισό του Ιουλίου σε σχέση με την ίδια περίοδο του Ιουνίου, και περίπου 12% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία.
«Οι λιανικές πωλήσεις είναι μειωμένες λόγω της επαναφοράς του lockdown και των υψηλότερων τιμών λιανικής», δήλωσε ο Sri Paravaikkarasu, διευθυντής για το πετρέλαιο της Ασίας στην εταιρεία συμβούλων FGE.

Η τιμή του ντίζελ της Ινδίας έφτασε στο ρεκόρ των 81,35 ρουπιών (1,09 $) το λίτρο την Παρασκευή στο Νέο Δελχί, ελαφρώς υψηλότερη από αυτήν της βενζίνης.
Η συνολική ζήτηση εξευγενισμένων καυσίμων της Ινδίας περιλαμβάνει την κατανάλωση μαζούτ, πίσσας και υγροποιημένου πετρελαίου (LPG).

Οι κρατικοί λιανοπωλητές πούλησαν 6,5% περισσότερο υγραέριο το πρώτο εξάμηνο του Ιουλίου από πριν από ένα χρόνο, σε περίπου 1,075 εκατομμύρια τόνους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης