Ενέργεια

Έως και 40% προβλέπεται η μείωση των εισαγωγών άνθρακα στη Γερμανία το 2020

Έως και 40% προβλέπεται η μείωση των εισαγωγών άνθρακα στη Γερμανία το 2020
Η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο απανθρακοποίησης

Έως και 40% θα μπορούσαν να μειωθούν οι εισαγωγές άνθρακα στην Γερμανία, λόγω της χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και των ευνοϊκότερων τιμών φυσικού αερίου, σύμφωνα με την γερμανική Ένωση Εισαγωγέων Άνθρακα, VDKi.

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Platts, o διευθύνων Σύμβουλος της VDKi Franz-Josef Wodopia κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, υπολόγισε τις εισαγωγές άνθρακα ατμού στα «17,5-22,5 εκατ. τόνους».

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι εισαγωγές άνθρακα ατμού έχουν ήδη μειωθεί απότομα από 43 εκατομμύρια τόνους το 2016 καθώς το μερίδιο του σκληρού άνθρακα στο γερμανικό μείγμα ισχύος μειώθηκε.

Επίσης, τα εργοστάσια σκληρού άνθρακα παρείχαν μόνο 6,4% της γερμανικής ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2020, από 9,9% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ το μερίδιο του φυσικού αερίου αυξήθηκε από 14% σε 16%, σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας κοινής ωφέλειας BDEW. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούσαν στο 50% της γερμανικής ενέργειας με το υπόλοιπο να προέρχεται από τον λιγνίτη.

Τέλος, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο για την έξοδο άνθρακα, σύμφωνα με τον οποίο μειώνεται η χωρητικότητα άνθρακα στα 15 GW έως το 2022 και 8 GW έως το 2030.

Uniper: Υπολογίζει να κλείσει νωρίτερα το εργοστάσιο σκληρού άνθρακα Datteln 4

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει το εργοστάσιο σκληρού άνθρακα Datteln 4 νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία το 2038, εάν οι συνθήκες για την εταιρεία είναι σωστές εκείνη τη στιγμή, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Andreas Schierenbeck σε δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο απανθρακοποίησης, σύμφωνα με το οποίο το κλείσιμο των εργοστασίων πρόκειται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος που 2038. Το σχέδιο ενδεχομένως να αναθεωρηθεί  το 2026, το 2029 και το 2032, εάν οι βιομηχανίες της χώρας απαλλαγούν νωρίτερα από τον άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης