Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρές αντιδράσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ για την Αγία Σοφία

Σφοδρές αντιδράσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ για την Αγία Σοφία
Τους λόγους για τους οποίους έκανε την Αγία Σοφία τζαμί ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος αναλύει ο διεθνής Τύπος
Τον γύρο του κόσμου κάνει η απόφαση-ντροπή του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan να μετατρέψει την Αγία Σοφία, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί.
Μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται λόγος για την παρέμβαση της UNESCO βάσει της οποίας ζητείται να παραμείνει η Αγία Σοφία μουσείο.
Ιδιαίτερα επικριτικοί είναι οι Financial Times, με τον αναλυτή David Gardner να επισημαίνει πως το διάταγμα για την Αγία Σοφία είναι πιστοποιητικό θανάτου.
«Το μήνυμά του αυτό έχει περιορισμένη αξία στην Τουρκία και δεν πρόκειται να τον κάνει αγαπητό στους ισχυρούς φίλους του, όπως ο Putin και ο Trump, που θα στηριχθεί στις ψήφους των ευαγγελιστών Χριστιανών τον Νοέμβριο για να ανανεώσει τη θητεία του.
Στην Ευρώπη, αν ήταν ήδη ετοιμοθάνατη η προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, το διάταγμα για την Αγία Σοφία πιθανώς θα είναι το πιστοποιητικό θανάτου της».
Image
Στο ίδιο μήκος κύματος, το γαλλικό περιοδικό Point μεταδίδει:
η «τελευταία πρόκληση του Ερντογάν δείχνει ένα υπέρμετρο "Εγώ"», ενώ ο τίτλος στο εξώφυλλο είναι «Ερντογάν: Ο πόλεμος στο κατώφλι μας».
Image
«Ο "Σουλτάνος του Βοσπόρου" ονειρεύεται το μεγαλείο της Τουρκίας και μόνο ο Μακρόν "ύψωσε" τη φωνή του στον Ερντογάν», τονίζει το γαλλικό άρθρο.
Στις ΗΠΑ, η Washington Post υπογραμμίζει:
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μία πράξη πολιτιστικής κάθαρσης
Σε άρθρο της άρθρο η Judith Herrin, καθηγήτρια στο King's College του Λονδίνου, γράφει πως η «Αγία Σοφία ανήκει στον κόσμο.
Η μοίρα της δεν είναι απλώς ένα θέμα που αφορά την τουρκική κυριαρχία».
Image
«Το ισλαμικό όνειρο της Τουρκίας γίνεται τελικά πραγματικότητα», είναι ο τίτλος των «New York Times», που σχολιάζουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Η Αγία Σοφία μετετράπη και πάλι σε τζαμί, όμως το καθεστώς της ως μουσείου θεωρείται εδώ και δεκαετίες «σφραγίδα» στο πνεύμα της χώρας, επισημαίνεται στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.
«Ο Τούρκος πρόεδρος γίνεται όλο και πιο επιθετικός: από στρατιωτικής πλευράς στη Συρία και τη Λιβύη και από πλευράς συνόρων, συγκρούεται με την Ελλάδα», γράφει ο Wolfram Weimer στο γερμανικό δίκτυο «N-tv».


Πέντε οι στόχοι Erdogan από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί όπως ήταν 482 χρόνια – Αποπροσανατολισμός και διπλωματία

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Erdogan ο Tούρκος Πρόεδρος προέβη σε μια άκρως προκλητική, προσβλητικά για τον πολιτισμό και την ιστορία .... ενέργεια εσωτερικής κατανάλωσης αλλά με έντονα διπλωματικά χαρακτηριστικά.
Η απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να χαρακτηρίσει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη ένα μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί και ακολούθως ο Erdogan με διάταγμα να ενεργοποιήσει άμεσα την απόφαση προσδιορίζοντας ως πρώτη ημερομηνία προσευχής τις 24 Ιουλίου 2020… εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο της τουρκικής διπλωματίας.
Ο Erdogan βέβαια έχει πολλαπλό στόχο.
Ουσιαστικά όμως ήθελε να κερδίσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποίησε χειραγωγούμενους τούρκους πολίτες δήθεν να πανηγυρίζουν για την απόφαση αυτή.
Υπάρχουν και αντιδράσεις Τούρκος Συγγραφέας βραβευμένος με Nobel λογοτεχνίας τόνισε ότι η Τουρκία έπαψε να είναι κοσμικό κράτος με αυτή την απόφαση θρησκευτικού φανατισμού.
Η Αγία Σοφία λίκνο του Βυζαντίου και της ελληνορθόδοξης εκκλησίας μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σελτζούκους Τούρκους το 1453 μετατράπηκε σε Τζαμί για 482 χρόνια έως ότου ο Kemal Ataturk το 1935 το μετέτρεψε σε μουσείο που παρέμενε έως σήμερα.
Να σημειωθεί ότι στο διάστημα 1204 έως το 1261, μετατράπηκε κατά την 4η Σταυροφορία σε Ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό ναό κάτω από την επίβλεψη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ο Ataturk στην προσπάθεια του να κερδίσει την Ευρώπη εκείνης της εποχής προέβη σε κινήσεις συμφιλιωτικές.
Ο Erdogan με την προκλητική του στάση έχει πολλαπλούς στόχους στην εξωτερική του πολιτική αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο καθώς λόγου κορωνοιού η τουρκική κοινωνία είναι δυσαρεστημένη με τον Erdogan, ενώ η οικονομία παραπαίει...

Ποιοι οι στόχοι του Erdogan;
Κατά βάση οι στόχοι του τούρκου Προέδρου Erdogan ήταν πέντε

1)Ήθελε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της Τουρκίας από το σοκ του κορωνοιού όπου δημοσκοπικά του έχει κάνει ζημία.
Ήδη οι νεκροί φθάνουν τους 5.350 και η τουρκική κοινωνία προφανώς είναι δυσαρεστημένη με την υγειονομική διαχείριση της κυβέρνησης Erdogan.
Ο τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιεί την Αγία Σοφία μεγάλης συμβολικότατες για χριστιανούς και μουσουλμάνους για να αγγίξει το θρησκευτικό συναίσθημα και προφανώς να αποπροσανατολίσει.

2)Η τουρκική οικονομία διέρχεται μεγάλη κρίση.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώνονται συνεχώς στα 90 δισεκ.
Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 12,6%.
Το χρέος αυξάνεται, τα ελλείμματα αυξάνονται.
Η κατάσταση στην τουρκική οικονομία όπως αντικατοπτρίζεται από την πορεία της λίρας είναι συνεχώς επιδεινούμενη και με την ύφεση που προκαλεί ο κορωνοιός τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα οξύνονται.
Φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα της Αγίας Σοφίας οι πολίτες έστω και για λόγο θα ξεχαστούν από τα καθημερινά τους προβλήματα μέσω της θρησκευτικής προπαγάνδας.
Η Αγία Σοφία ξυπνάει μνήμες που φθάνουν έως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

3)Οι τούρκοι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με τις επιλογές Erdogan τόσο στο μέτωπο της Συρίας όσο και της Λιβύης.
Ήθελε να πετύχει ο Τούρκος Πρόεδρος μιας νίκη έστω και εσωτερικής κατανάλωσης, γνωρίζοντας ότι θα προκαλέσει την διεθνή κατακραυγή.

4)Ήθελε να προκαλέσει την Ευρώπη ώστε να βάλει ξανά την Αγία Σοφία σε μια ατζέντα διαπραγμάτευσης από την οποία πιστεύει ότι θα κερδίσει.
Μπορεί να είναι η διεκδίκηση της Τουρκίας στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου;
Είναι διεκδίκηση κονδυλίων μεταξύ άλλων και για το μεταναστευτικό;
Ως γνωστό στην Τουρκία υπάρχουν 2,5 εκατ σύριοι μετανάστες.

5)Ο Erdogan είναι γνωστός γιατα ανατολίτικα παζάρια.
Χώροι λατρείας για τους μουσουλμάνους στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν οπότε η Αγία Σοφία δεν χρειαζόταν να μετατραπεί σε Τζαμί.
Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας είναι αχυράνθρωποι, καθοδηγούμενα πιόνια.
Ο Erdogan γνωρίζει ότι θα προκληθεί η οργή των ευρωπαίων, της Unesco, ήδη οι αμερικανοί αντέδρασαν χαρακτηρίζοντας την κίνηση Erdogan ως απαράδεκτη.
Ωστόσο έστρεψε τα διεθνή βλέμματα πάνω του και θα βάλει την Αγία Σοφία σε ένα παιχνίδι διαπραγματευτικών ελιγμών.
Δεν συμφέρει με όρους ιστορίας ή πολιτιστικής κληρονομίας να βεβηλώσει την Αγία Σοφία.
Δεν θα πειράξουν τις αγιογραφίες, θα το είχαν κάνει ήδη.
Ο στόχος δεν είναι να παραποιήσουν την Αγία Σοφία ως ναό της ιστορίας και του πολιτισμού αλλά να χρησιμοποιήσουν μια απόφαση για να ανοίξουν άλλα ζητήματα, να κερδίσουν κάτι από την Ευρώπη.

www.bankignews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης