Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κ.Χατζηδάκης: Μικρή παράταση στη διαιτησία για ΛΑΡΚΟ – Ρυθμίσεις για ΑΠΕ σε κορεσμένα δίκτυα

Κ.Χατζηδάκης: Μικρή παράταση στη διαιτησία για ΛΑΡΚΟ – Ρυθμίσεις για ΑΠΕ σε κορεσμένα δίκτυα
Όπως ανέφερε χθες (16/7) στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας, θα θεσπισθεί όριο στη σύνδεση έργων ΑΠΕ ενεργειακών κοινοτήτων σε κορεσμένα δίκτυα
Τρίμηνη παράταση στη διαιτησία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΛΑΡΚΟ, ως δικλείδα ασφαλείας στην περίπτωση που η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί εντός της αρχικά προβλεπόμενης προθεσμίας, προβλέπει μεταξύ άλλων η μία από τις δύο τροπολογίες που πρόκειται να καταθέσει το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση.

Αυτό ανέφερε χθες (16/7) στο Κοινοβούλιο ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη δεύτερη ανάγνωση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του σχεδίου νόμου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Ο ίδιος πάντως εκτίμησε πως το πιο πιθανό είναι να μην χρειαστεί να αξιοποιηθεί η παράταση, καθώς η διαιτησία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, για κάθε ενδεχόμενο προστίθεται ένα μικρό επιπλέον χρονικό διάστημα για την αποπεράτωση της διαδικασίας.

Όπως είναι γνωστό, η διαιτησία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας διαιτησίας στα μέσα Απριλίου, ενώ η ολοκλήρωσή της αποτελεί προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας. Κι αυτό γιατί, με την έκδοση της διαιτητικής απόφασης, ο ειδικός διαχειριστής θα εκπονήσει την οριστική έκθεση απογραφής του ενεργητικού και του παθητικού της εταιρείας, ώστε να προκηρυχθεί αμέσως μετά ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του συνόλου ή επιμέρους περιουσιακών της στοιχείων.

Επαναφορά αδειών ΑΠΕ σε κορεσμένα δίκτυα

Η παράταση θα περιλαμβάνεται στην τροπολογία με τις προβλέψεις του υπουργείου επί ενεργειακών θεμάτων, όπου σύμφωνα με τον υπουργό θα υπάρχουν μεταξύ άλλων και παρεμβάσεις για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα οποία προορίζονται σε περιοχές όπου τα δίκτυα διανομής έχουν χαρακτηρισθεί κορεσμένα.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως πρόσθεσε, θα θεσπισθεί ένα όριο στη χορήγηση όρων σύνδεσης σε σταθμούς που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ενεργειακές κοινότητες.

«Αποδείχθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούσε να μπει κανένας άλλος παραγωγός, με συνέπεια να είναι δώρον-άδωρον το γεγονός ότι κατέχει άδεια. Πρέπει να κοιτάς όλους τους παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αν δεν εξειδίκευσε τη μορφή που θα έχει αυτό το όριο, φαίνεται πως αυτό θα αφορά ένα «πλαφόν» συνολικής ισχύος σε κάθε περιοχή με κορεσμένα δίκτυα, για τα έργα κοινοτήτων τα οποία θα μπορούν να λάβουν όρους σύνδεσης.

Για την περίπτωση των κορεσμένων δικτύων, η τροπολογία θα προβλέπει επίσης την επαναφορά σε ισχύ αδειών έργων ΑΠΕ, που έληξαν. Όπως πρόσθεσε, με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθούν αδικίες που προκλήθηκαν λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

Με την ίδια τροπολογία, θα δίνεται επίσης η δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς να δραστηριοποιηθούν στις χρηματοδοτούμενες αντικαταστάσεις συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο, με βάση την τροποποίηση που έχει γίνει ήδη του εθνικού κανονιστικού πλαισίου για την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο.

Επίσης, υπάρχουν προβλέψεις για την επιβολή κυρώσεων σε ενεργειακούς επιθεωρητές, ώστε να λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση η έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης