Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να εγκριθεί - Η οικονομία βελτιώνεται

Lagarde (ΕΚΤ): Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να εγκριθεί - Η οικονομία βελτιώνεται
Αμετάβλητη διατήρησε η ΕΚΤ τη νομισματική της πολιτική
Η οικονομική δραστηριότητα βελτιώνεται το τρίτο τρίμηνο του έτους, αλλά η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.
Εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου, η Christine Lagarde τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να εγκριθεί, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμη την ύπαρξη μιας φιλόδοξης και συνεργατικής δημοσιονομικής στήριξης
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, μέχρι στιγμής η οικονομία της Ευρωζώνης κινείται εντός των εκτιμήσεων.
Όπως διαμήνυσε, το διοικητικό συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο να κάνει τα πάντα εντός της εντολής του για την υποστήριξη των πολιτών της Ευρωζώνης.
 Θα συνεχίσουμε τις αγορές τίτλων εωσότου οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν».
Οι πιέσεις στην κατανάλωση ανακόπτουν την βελτίωση των πληθωριστικών προοπτικών, σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ έχει σκοπό να εξαντλήσει τα 1,3 τρισ. του PEPP (πρόγραμμα πανδημίας), καθώς δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην οικονομία.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι η απόφαση για τη διαβάθμιση (tiering) στο αρνητικό καταθετικό επιτόκιο απέφερε θετικές εξελίξεις στην οικονομία.
 
Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το διοικητικό συμβούλιο να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας.
Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:
(1) Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού να συγκλίνουν ισχυρά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2%, και αυτή η σύγκλιση να αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού.
(2) Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τις αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας (PEPP) με συνολικό κονδύλιο 1,350 τρις. ευρώ.
Αυτές οι αγορές συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής στάσης της νομισματικής πολιτικής, συμβάλλοντας έτσι στην αντιστάθμιση της πτωτικής μεταβολής που σχετίζεται με την πανδημία στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.
Οι αγορές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ευέλικτο τρόπο με την πάροδο του χρόνου, σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ δικαιοδοσιών.
Αυτό επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο να αποτρέψει αποτελεσματικά τους κινδύνους για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP έως τουλάχιστον τα τέλη Ιουνίου 2021 και, εν πάση περιπτώσει, έως ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει τελειώσει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεπενδύσει τις κύριες πληρωμές από τη λήξη χρεογράφων που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του PEPP έως τουλάχιστον το τέλος του 2022.
Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική διάθεση του χαρτοφυλακίου PEPP θα διαχειριστεί για να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη στάση νομισματικής πολιτικής.
(3) Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, μαζί με τις αγορές κάτω από τον πρόσθετο προσωρινό στόχο των 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της εφαρμογής θα διαρκέσουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της προσαρμοστικής επίδρασης των επιτοκίων πολιτικής της και θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως, τις κύριες πληρωμές από τίτλους που λήγουν και που αγοράστηκαν βάσει του APP για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και, εν πάση περιπτώσει, για όσο χρειάζεται να διατηρηθούν ευνοϊκές οι συνθήκες ρευστότητας.
(4) Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει επίσης να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης.
Συγκεκριμένα, η τελευταία πράξη στην τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) κατέγραψε πολύ υψηλή απορρόφηση κεφαλαίων, υποστηρίζοντας τον τραπεζικό δανεισμό σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με βιώσιμο τρόπο, σύμφωνα με τη δέσμευσή του, καταλήγει η ανακοίνωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης