Κατά 83% έχει μειωθεί το κόστος των φωτοβολταϊκών την τελευταία 10ετια - Γιατί ενδείκνυνται οι επενδύσεις στις ΑΠΕ

Κατά 83% έχει μειωθεί το κόστος των φωτοβολταϊκών την τελευταία 10ετια - Γιατί ενδείκνυνται οι επενδύσεις στις ΑΠΕ
Η έκθεση δείχνει ότι το κόστος εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει φτάσει σε νέα χαμηλά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μελλοντικές επενδύσεις θα προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα

Καθώς o COVID-19 χτυπά τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, μια νέα έκθεση δείχνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πιο αποδοτικές από ποτέ, με το κόστος τους να έχει μειωθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία.
Το Global Trends in Renewable Energy Investment 2020, που αναδημοσιεύει το PV-Europe, αναλύει τις τάσεις των επενδύσεων του 2019 και τις δεσμεύσεις καθαρής ενέργειας που έχουν αναληφθεί από χώρες και εταιρείες για την επόμενη δεκαετία.

Η επίτευξη της πορείας για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου - ο κύριος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού - θα απαιτούσε την προσθήκη περίπου 3.000 GW έως το 2030. Οι προγραμματισμένες επενδύσεις επίσης πέφτουν πολύ κάτω από τα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δεσμευτεί για τις ΑΠΕ την τελευταία δεκαετία.

Σε χαμηλά επίπεδα το κόστος εγκατάστασης των ΑΠΕ

Η έκθεση δείχνει ότι το κόστος εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει φτάσει σε νέα χαμηλά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μελλοντικές επενδύσεις θα προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα.
Η χωρητικότητα ανανεώσιμης ενέργειας, εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων άνω των 50 MW, αυξήθηκε κατά 184 GW το 2019. Μάλιστα, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από νέες ηλιακές φωτοβολταϊκές μονάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ήταν 83% χαμηλότερο από μια δεκαετία νωρίτερα.

Οι επενδύσεις

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταναλώνουν το κυρίαρχο μερίδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα την τελευταία δεκαετία. Σχεδόν το 78% του καθαρού νέου δυναμικού των ΑΠΕ που προστέθηκε το 2019, ήταν σε αιολική, ηλιακή, βιομάζα και απόβλητα, γεωθερμική και τα υδροηλεκτρικά. Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, με εξαίρεση τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, ήταν περισσότερες από τρεις φορές σε σχέση με τις νέες μονάδες ορυκτών καυσίμων.

«Η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να είναι ένας ισχυρός κινητήρας για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση του Covid-19, δημιουργώντας νέες και ασφαλείς θέσεις εργασίας» δήλωσε η Svenja Schulze, Υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας. «Οι επενδυτές και οι αγορές είναι πεπεισμένοι για την αξιοπιστία και την ανταγωνιστικότητά τους» πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης