Β. Καραμούζης (Εθνική Τράπεζα): Επενδύσεις 9 δισ. ευρώ «τρέχουν» στην ενέργεια - Ποια είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Β. Καραμούζης (Εθνική Τράπεζα): Επενδύσεις 9 δισ. ευρώ «τρέχουν» στην ενέργεια - Ποια είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ έχουν ένα σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα και αποτύπωμα στο ΑΕΠ της χώρας τόνισε ο κ. Καραμούζης
Για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται σε ΑΠΕ επιστρέφονται στην οικονομία μας 3-8 ευρώ ανάλογα με την τεχνολογία που έχουμε χρησιμοποιήσει αλλά και τις τοπικές συνθήκες.
Αυτό επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλης Καραμούζης στην ομιλία του σε ημερίδα για την ενέργεια κάνοντας σαφές ότι πέρα από τους προφανείς περιβαλλοντικούς λόγους οι επενδύσεις σε ΑΠΕ έχουν ένα σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα και αποτύπωμα στο ΑΕΠ της χώρας ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα χρηματοδοτικά εργαλεία .
Ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι ήδη υπάρχουν ανακοινωμένα από μεγάλους ενεργειακούς ομίλους επενδύσεις της τάξης των 9 δις. που είτε έχουν αρχίσει να εκτελούνται ήδη ή που θα ξεκινήσουν στο κοντινό μέλλον.
Συγκεκριμένα υπάρχουν περίπου 5 δις. επενδύσεων σε ΑΠΕ, 1,5 δις. σε διασυνδέσεις, 1,5 δις. σε CCGT και 700 εκατ. σε δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Πρόκειται για έργα ώριμα να προχωρήσουν τα οποία είτε έχουν ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, είτε έχουν μεγάλο βαθμό βεβαιότητας ότι θα την εξασφαλίσουν.
Το 2019 το επικαιροποιημένο εθνικό ενεργειακό σχέδιο εμφάνισε επιπλέον επενδύσεις 11.1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018, φτάνοντας τα 43.8 δισ. σε επενδύσεις που έχουν σχέση με την ενέργεια μέχρι το 2030.
Από αυτά τα 43 δισ. περίπου τα μισά θα πάνε σε επενδύσεις που έχουν σχέση με ΑΠΕ και ενεργειακή αποδοτικότητα»

Το 2006 οι επενδύσεις σε ΑΠΕ ήταν περίπου 1.5 δις. ευρώ στο τέλος του 2019 και τώρα έχει φθάσεις στα 11 δις. ευρώ . Αυτή την στιγμή υπάρχουν πλήρως αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ με capacity περίπου 2400MW και την ίδια στιγμή υπάρχουν άλλα 5,800 MW ‘εργα που έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περίπου 8,200 MW που αντιστοιχούν σε ένα ποσό επένδυσης περίπου 9δις. που θα μπορούσαν μα εκτελεσθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια


Ποια είναι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθούν τα έργα

Για να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις, τόνισε ο κ. Καραμούζης, θα χρειασθούν πέρα από τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών, μόχλευση από το τραπεζικό σύστημα και από τις αγορές κεφαλαίου.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, συνίχισε, και πιο συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα ακολουθώντας την στρατηγικής της ως «Η Τράπεζα της Ενέργειας» είναι έτοιμη να δώσει ρευστότητα, ιδέες και λύσεις

Υπάρχει ένας όρος που όλοι οι τραπεζίτες απεχθάνονται! NPE! Αν κοιτάξει κάποιος όλους τους κλάδους της οικονομίας που στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο κλάδος με τα χαμηλότερα NPES είναι αυτός της ενέργειας με περίπου 3%. Για αυτό το λόγο ακόμα και τα δύσκολα χρόνια της κρίσης που η πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική τα δάνεια στο κλάδος της ενέργειας παρουσίαζαν αυξητική τάση
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία ποικίλουν ανάλογα με την στρατηγική του επενδυτή και τις ανάγκες του έργου

Τα κύρια εργαλεία είναι:
-O παραδοσιακός εταιρικός δανεισμός και προϊόντα όπως trade finance και leasing.
-Το project finance, που είναι πλέον η πιο διαδεδομένη τεχνική δανεισμού σε έργα που έχουν να κάνουν με ΑΠΕ.
Το project finance δίνει την δυνατότητα σε μικρότερες εταιρείες του κλάδου να πάρουν τραπεζικό δανεισμό σε ανταγωνιστικό κόστος
-Το Αcquisition finance παίζει πολύ σημαντικό ρολό ειδικά σε μια εποχή που θέλουμε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις.
Στην Εθνική Τράπεζα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το εργαλείο με δράσεις όπως reverse roadshows etc.
-Οι αγορές κεφαλαίου μπορεί, επίσης, να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.
Οι πιο σχετικές αγορές είναι:

Α) Το eurobond market, για εταιρείες με ικανό μέγεθος.
Η συγκεκριμένη αγορά απαιτεί εκδόσεις με ποσό όχι κάτω από 250 εκ €.
Ένα τέτοιο ποσό εξασφαλίζει ρευστότητα για τον τίτλο στη δευτερογενή αγορά.
Συνήθως, η διάρκεια των εκδόσεων κυμαίνεται από 3 έως 7 χρονια.
Τα Διυλιστήρια και η ΔΕΗ, στην Ελλάδα, έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αυτή την αγορά με μεγάλη επιτυχία.

Β)Το Χρηματιστήριο Αθηνών:
Η πρωτογενής αγορά ομολόγων (mini bond).
Η συγκεκριμένη αγορά έχει πολλά θετικά αλλά και πολλές δυσκολίες σχετικά με την έλλειψη ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά.
Η πρωτογενής αγορά μετοχών:
Εταιρείες όπως είναι ώριμα έργα ΑΠΕ που έχουν πολύ συγκεκριμένες χρηματορροές, οπότε και πιο προβλέψιμη δυνατότητα να παράγουν κέρδη και να δίνουν μερίσματα.
Τέτοιες μετοχές θα μπορούσαν να διατεθούν σε επενδυτές που προσβλέπουν σε χαμηλή μεταβλητότητα στην τιμή της μετοχής, αλλά και αρκετά συγκεκριμένη μερισματική απόδοση.
-Ιnvestment banking υπηρεσίες
-Εύρεση στρατηγικού επενδυτή
-Υπηρεσίες γενικού εκκαθαριστικού μέλους
Η ΕΤΕ στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται για τoν μετασχηματισμό της αγοράς ενεργείας και τη μετάβασή της στο ευρωπαϊκό target model και όσον αφορά στην εκκαθάριση των συναλλαγών ενεργείας.
«Είμαστε η μοναδική ελληνική τράπεζα που στηρίζουμε τόσο ολοκληρωμένα την αγορά ενέργειας, από τη χρηματοδότηση των επενδύσεων παραγωγής της μέχρι την εκκαθάριση των συναλλαγών αγοράς και πώλησής της» καταλήγει ο κ. Καραμούζης.


www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr