Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Θωμάς: Επιταχύνουμε τη ενεργειακή μετάβαση μετά τον κορωνοϊό με ιδιωτικές επενδύσεις και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Γ. Θωμάς: Επιταχύνουμε τη ενεργειακή μετάβαση μετά τον κορωνοϊό με ιδιωτικές επενδύσεις και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης
Τοποθέτηση υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο διαδικτυακό συνέδριο «Μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια» του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ)
«Αξιοποιούμε την κρίση του κορωνοϊού ως ευκαιρία για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»
Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς από το βήμα του πρώτου συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας “CleanEnergyTransitions” που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο συνέδριο συμμετείχαν Υπουργοί από 40 χώρες του κόσμου (στις οποίες αναλογεί το 80% της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών ρύπων), διευθυντικά στελέχη μεγάλων ενεργειακών ομίλων, επικεφαλής αναπτυξιακών τραπεζών καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Όλοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την σημασία ανεύρεσης τρόπων για την στήριξη της μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια, παρά τις προκλήσεις στην τρέχουσα συγκυρία και συμφώνησαν ότι ο διάλογος και η διεθνής συνεργασία μπορεί να συνεισφέρουν σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θωμάς στην παρέμβασή του σημείωσε ότι η λληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή της διεθνούς πορείας προς την πράσινη ενέργεια. Παρουσίασε δε ένα σχέδιο που αναδεικνύει την Ελλάδα ως μια από τις πιο φιλόδοξες χώρες στον τομέα αυτό, «γεννά», -όπως σημείωσε- σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τον ιδιωτικό τομέα και θα συγχρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.
Περιέγραψε δε τους βασικούς του άξονες ως εξής:

1. Κλείσιμο όλων των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων (που αναλογούν στο 20% της ηλεκτροπαραγωγής) έως το 2023 και κλείσιμο του «κενού» που θα δημιουργηθεί κυρίως από ΑΠΕ.
2. Διπλασιασμός του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2030. Σημαντικό ορόσημο προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι φέτος συντελέστηκαν δυο δημοπρασίες για έργα ΑΠΕ εν μέσω πανδημίας, μέσω των οποίων καλύφθηκε το 75% των προγραμματισμένων επενδύσεων για ΑΠΕ για το 2020 , οδηγώντας το υπουργείο να επανεξετάσει τον προγραμματισμό του.
3. Υλοποίηση ενός «Κύματος Ανακαίνισης» που θα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση όχι μόνο κατοικιών, αλλά και δημοσίων κτιρίων και επιχειρήσεων
4. Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού των δικτύων. Στον τομέα αυτό προγραμματίζονται επενδύσεις 5,5 δις. ευρώ έως το 2028, που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις νησιωτικές διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Θωμάς και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), μέσω των οποίων θα αντληθούν κεφάλαια που θα διευκολύνουν την ενεργειακή μετάβαση, για την οποία υπογράμμισε ότι απαιτείται και αυξημένη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Αυτή θα επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με Βουλγαρία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε στο Υψηλού Επιπέδου Πάνελ για έναν Ανθεκτικό και Βιώσιμο κλάδο Ηλεκτρισμού, το οποίο συντόνισε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ KadriSimson. Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τον κομβικό ρόλο του ηλεκτρισμού στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια και την ιστορική ευκαιρία για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των ενεργειακών συστημάτων μέσω της διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος και της ενίσχυσης της ευελιξίας που θα επιτρέψει την ενσωμάτωση μεγαλύτερου μεριδίου ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης