Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Παράθυρο» Ευρωκοινοβουλίου για χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης

«Παράθυρο» Ευρωκοινοβουλίου για χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης
Η Επιτροπή Περιφερειακών Υποθέσεων τάθηκε κατά της διοχέτευσης πόρων στην πυρηνική ενέργεια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διασπασμένη σε σχέση με τα καύσιμα που χρήζουν υποστήριξης από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, αφού σύμφωνα με το Euractiv τη Δευτέρα (6/7/2020) επιτροπή της Ευρωβουλής τάχθηκε υπέρ κανόνων που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την χρηματοδότηση ορισμένων έργων ορυκτών καυσίμων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να συστήσει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ χρησιμοποιώντας πόρους από το ταμείο για τον κορωνοϊό και τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-27, προκειμένου να βοηθήσει τις περιοχές έντασης άνθρακα να ξεκινήσουν «πράσινες» βιομηχανίες και να επανεκπαιδεύσουν εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα σε ρυπογόνους τομείς.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι το νέο ταμείο θα πρέπει να αποκλείσει όλα τα έργα ορυκτών καυσίμων - συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών ή του φυσικού αερίου - μια θέση που συμμερίζεται επίσης η Κομισιόν.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τετάρτη (24 Ιουνίου) ότι το ταμείο για την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα δεν θα πρέπει να χρηματοδοτεί έργα πυρηνικής ενέργειας ή φυσικού αερίου, παρά τις εκκλήσεις ορισμένων ανατολικών χωρών να είναι επιλέξιμο το αέριο για χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Όμως τη Δευτέρα η Επιτροπή Περιφερειακών Υποθέσεων, που ηγείται των συνομιλιών για το θέμα εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, πρότειναν ότι ενώ τα έργα πυρηνικής ενέργειας δεν πρέπει να είναι επιλέξιμα, ορισμένα πρότζεκτ ορυκτών αερίων θα μπορούσαν να λάβουν χρηματοδότηση.

"Για περιοχές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη και την καύση άνθρακα, λιγνίτη, σχιστόλιθου ή τύρφης, οι ευρωβουλευτές προτείνουν παρέκκλιση στην περίπτωση επενδύσεων σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το φυσικό αέριο", ανέφερε σε ανακοίνωση η Επιτροπή.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της απαίτησης της εφαρμογής "πράσινων" κανόνων στη χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου, μια κίνηση που κανονικά θα απέκλεισε πλήρως τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, δήλωσαν επίσης ότι Κομισιόν θα μπορούσε να κάνει εξαιρέσεις από αυτόν τον κανόνα και να εγκρίνει ορισμένα έργα φυσικού αερίου που δεν πληρούν τα "πράσινα" κριτήρια, υπό την προϋπόθεση ότι χαρακτηρίζονται περιβαλλοντικά βιώσιμα με βάση το σύστημα ταξινόμησης της Ε.Ε. για τις αειφόρες δραστηριότητες.

Η Eurelectric εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση της επιτροπής. «Λυπούμαστε που η ψηφοφορία αφήνει μια πόρτα ανοιχτή για επενδύσεις σε μη βιώσιμες δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα. Δεν μπορούμε πλέον να διοχετεύσουμε κονδύλια της ΕΕ σε επενδύσεις οι οποίες καθυστερούν την πορεία προς την κλματική ουδετερότητα», δήλωσε ο Henning Haeder, διευθυντής πολιτικής της Eurelectric.

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα ψηφίσει τον Σεπτέμβριο για το εάν θα εγκρίνει ή όχι τους κανόνες. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν συνομιλίες με την Κομισιόν και τις εθνικές κυβερνήσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ, ώστε να οριστικοποιηθούν οι όροι χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης