Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανησυχία της EBIKEN για την καθυστέρηση στην επανέναρξη της διακοψιμότητας

Ανησυχία της EBIKEN για την καθυστέρηση στην επανέναρξη της διακοψιμότητας
Προβληματισμός για το κατά πόσο θα υπάρξει επαρκής χρόνος ώστε να διενεργηθεί δημοπρασία εντός του Ιουλίου
Έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία στους κόλπους της ενεργοβόρου βιομηχανίας προκαλεί η συνεχιζόμενη καθυστέρηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του μηχανισμού της διακοψιμότητας.

Παρά το γεγονός ότι από τα μέσα Ιουνίου έχει ανακοινωθεί κατ΄ αρχήν συμφωνία με την Κομισιόν για τους βασικούς όρους και τη διάρκεια του μηχανισμού αποζημίωσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών για την παροχή επάρκειας στο σύστημα, έκτοτε το θέμα παραμένει στα συρτάρια του αρμόδιου υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά.

Στόχος ήταν η εφαρμογή του μέτρου να ξεκινήσει εντός του Ιουλίου με την πραγματοποίηση της πρώτης δημοπρασίας από τον ΑΔΜΗΕ. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να έχει προηγηθεί το λεγόμενο comfort letter εκ μέρους της Κομισιόν που θα δίνει το τελικό «πράσινο φως» για την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους όρους της δημοπρασίας και με βάση αυτή, ο ΑΔΜΗΕ να ανοίξει το σχετικό μητρώο ώστε να καθοριστούν οι συμμετέχοντες.

Μέχρι στιγμής ένα μήνα μετά την καταρχήν έγκριση από την Κομισιόν και παρά το γεγονός ότι ο Ιούλιος ήδη «τρέχει», φαίνεται ότι ο μηχανισμός δεν έχει την τελική έγκριση από τις Βρυξέλλες και βεβαίως δεν έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Αλλαγές ζητά η Κομισιόν

Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ενεργοβόρο βιομηχανία, ότι τελικώς δεν θα υπάρξει επαρκής χρόνος ώστε να διενεργηθεί δημοπρασία εντός του Ιουλίου, πολύ δε περισσότερο που σύμφωνα με την καταρχήν έγκριση της Κομισιόν η διάρκεια ισχύος του μηχανισμού (έως το Σεπτέμβριο του 2021) είναι σαφώς μικρότερη από το αίτημα για διετή παράταση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει κάποιες αλλαγές στην ελληνική πρόταση. Με βάση την καταρχήν συμφωνία το μέγιστο φορτίο διακοψιμότητας που θα δημοπρατείται από τον ΑΔΜΗΕ θα είναι 800 MW (400 MW για την υπηρεσία τύπου 1 και 400 MW για την υπηρεσία τύπου 2) και όχι 1030 MW που ίσχυε.

Επίσης αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων, αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις με ισχύ από 2 MW και πάνω έναντι των 3 MW στο προηγούμενο σχήμα. Πάντως στη δημοπρασία δεν θα μπορεί να συμμετάσχει η ΛΑΡΚΟ που απορροφούσε γύρω στα 170 MW, ενώ ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσο θα συμμετέχουν τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ ειδικά σε μια περίοδο που η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος είναι σχεδόν μηδενική.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης