Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Οι ΑΠΕ θα απορροφήσουν τους εργαζόμενους από τη βιομηχανία άνθρακα; - Η περίπτωση της Αυστραλίας

Οι ΑΠΕ θα απορροφήσουν τους εργαζόμενους από τη βιομηχανία άνθρακα; - Η περίπτωση της Αυστραλίας
Σύμφωνα με έρευνα του Clean Energy Council για την επίπτωση της ενεργειακής μετάβασης στην απασχόληση, ο ευρύτερος προγραμματισμός αποτελεί «κλειδί» για την απορρόφηση των κραδασμών στην αγορά εργασίας

Ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα εξετάζει το theconversation.com, αναφορικά με το εάν το μέλλον των ανθρώπων που εργάζονται στα εργοστάσια άνθρακα, έχει ελπίδες ζωής και σε αυτό των ΑΠΕ. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς η παγκόσμια μετάβαση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιταχύνεται, το μέλλον του άνθρακα εγείρει πολλά ερωτήματα.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα μεγάλης κλίμακας για την απασχόληση στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αυστραλία. Τα πορίσματα βγήκαν, έπειτα από την εξέταση 450 επιχειρήσεων που ειδικεύονται στις ΑΠΕ. Για τα επόμενα 15 χρόνια, το νέο αυτό ενεργειακό τοπίο θα αποτελέσει σημαντική πηγή θέσεων εργασίας. Αλλά οι τροχιές εξέλιξης είναι πολύ διαφορετικές ανάλογα με τα κυβερνητικά μέτρα με τον COVID-19 και την ευρύτερη ενεργειακή πολιτική.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η απάντηση σε πολλές περιπτώσεις είναι «ναι». Οι θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ταιριάζουν με τις υπάρχουσες εργασίες άνθρακα σε μια σειρά από ασχολίες, όπως διαχειριστές έργων, μηχανικοί και τεχνικοί. Έτσι, καθώς η οικονομία μας περιστρέφεται στις ανανεώσιμες πηγές, απαιτείται προγραμματισμός και επενδύσεις για να βοηθήσουν τις περιοχές άνθρακα να επιβιώσουν.

Τι συμβαίνει στην Αυστραλία – Τρία σενάρια

Ο τομέας των ΑΠΕ απασχολεί σήμερα περίπου 26.000 άτομα. Ο στόχος ανανεώσιμης ενέργειας της Αυστραλίας επιτεύχθηκε πέρυσι και δεν αντικαταστάθηκε. Σύμφωνα με την Reserve Bank of Australia, αυτό οδήγησε την πτώση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές κατά 50% πέρυσι σε σύγκριση με το 2018. Σε ένα «κεντρικό» σενάριο όπου αυτές οι πολιτικές συνεχίζονταν, 11.000 ανανεώσιμες θέσεις εργασίας θα είχαν χαθεί έως το 2022.

Στη συνέχεια, εξετάστηκε ένα σενάριο «αλλαγής βημάτων» όπου οι ρυθμίσεις της Αυστραλίας ήταν σύμφωνες με την τήρηση της συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι. Αυτό θα δημιουργούσε μια έκρηξη θέσεων εργασίας: η απασχόληση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθεί σε 45.000 έως το 2025 και κατά μέσο όρο περίπου 35.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο έως το 2035.

Μάλιστα, οι θέσεις εργασίας στον τομέα των ΑΠΕ θα είναι υψηλότερες από τις προβλέψεις της έρευνας, καθώς εξαιρέθηκαν σημαντικοί τομείς απασχόλησης. Η κατασκευή δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η βιοενέργεια, οι επαγγελματικές υπηρεσίες, το ανανεώσιμο υδρογόνο, η αύξηση των ορυκτών που απαιτούνται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι θέσεις εργασίας στη βαριά βιομηχανία όπως ο «πράσινος» χάλυβας.

spiros

ΑΠΕ Vs Άνθρακα

Συνολικά, η εξόρυξη άνθρακα στην Αυστραλία απασχολεί περίπου 40.000 άτομα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι θέσεις εργασίας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 45.000 έως το 2025 - και περισσότερο όταν συμπεριληφθούν και άλλοι τομείς.

Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Αυστραλίας απασχολεί ήδη πολύ περισσότερους ανθρώπους από τους 10.500 που εργάζονται στον εγχώριο τομέα άνθρακα - κυρίως εξόρυξη θερμικού άνθρακα και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Περίπου το 75% του άνθρακα που εξορύσσεται στην Αυστραλία εξάγεται. Περίπου 24.000 άτομα εργάζονται στην εξόρυξη θερμικού άνθρακα τόσο για οικιακή χρήση όσο και για εξαγωγή.

Νέες θέσεις εργασίας ανανεώσιμων πηγών σε περιοχές άνθρακα

Περίπου τα δύο τρίτα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε περιφερειακές περιοχές. Οι κορυφαίες πολιτείες εξόρυξης άνθρακα, NSW και Queensland, έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλα τα σενάρια.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση για όσους εργάζονται στην βιομηχανία του άνθρακα. Ωστόσο, δεν θα αντικατασταθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Απαιτείται, σύμφωνα με την έκθεση σωστός προγραμματισμός και επενδύσεις για την αποφυγή κοινωνικών και οικονομικών δυσάρεστων συνεπειών.

Οι περιφέρειες άνθρακα χρειάζονται σχέδια ανάπτυξης της βιομηχανίας και επενδύσεις για τη διαφοροποίηση των οικονομιών τους σε άλλες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι άνθρακα είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών, οπότε η Αυστραλία δεν θα είναι σε θέση να ακολουθήσει το προβάδισμα της Γερμανίας και της Ισπανίας που στηρίζονται σε προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης.

Σε κάποιο σημείο, η ζήτηση για τις εξαγωγές άνθρακα θα καταρρεύσει - είτε λόγω του μειωμένου κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είτε πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επομένως, «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν»…

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης