Ενέργεια

Χωρίς φυσικό αέριο το επόμενο βήμα των εταιρειών κοινής ωφέλειας προς τις ΑΠΕ στις ΗΠΑ

Χωρίς φυσικό αέριο το επόμενο βήμα των εταιρειών κοινής ωφέλειας προς τις ΑΠΕ στις ΗΠΑ
Ως περιττό βήμα βλέπουν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στις ΗΠΑ τη δημιουργία «γέφυρας» φυσικού αερίου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που αποχωρούν από τον άνθρακα αρχίζουν να βλέπουν τη δημιουργία «γέφυρας» φυσικού αερίου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως περιττό βήμα.
Σύμφωνα με το PV Magazine την περασμένη εβδομάδα, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Αριζόνα, το Κολοράντο και τη Φλόριντα ανακοίνωσαν σχέδια να κλείσουν ένα ή περισσότερα από τα εργοστάσια άνθρακα και να κατασκευάσουν μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς να προσθέσουν μονάδα με καύσιμο φυσικό αέριο.

Ξεχωριστά, το προσωπικό της Επιτροπής Δημόσιων Κανονισμών του Νέου Μεξικού συνέστησε μια παρόμοια μετάβαση χωρίς αέριο κατά την αξιολόγηση των μελλοντικών αναγκών ικανότητας της Public Service Company of New Mexico (PNM).

Τα οικονομικά στοιχέια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αμφισβητούν την ανταγωνιστικότητα του άνθρακα εδώ και αρκετό καιρό, αλλά αυτές οι τελευταίες κινήσεις δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να γίνει με οικονομικά αποδοτικό και αξιόπιστο τρόπο χωρίς την κατασκευή νέας παραγωγής αερίου ως ενδιάμεσο βήμα.

«Μέχρι πρόσφατα, η εύκολη επιλογή για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα ήταν να προτείνει τη χρήση φυσικού αερίου για την αντικατάσταση του άνθρακα. Αλλά όχι πλέον.
Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή και οι συνεχείς μειώσεις του κόστους αποθήκευσης αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας και μπαταρίας σε συνδυασμό με βελτιωμένες επιδόσεις έχουν αλλάξει τον ανταγωνισμό », δήλωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας και Οικονομικής Ανάλυσης Ενέργειας (IEEFA).

Η Tucson Electric Power (TEP) και το Colorado Springs Utilities (CSU) περιέγραψαν τα σχέδιά τους να παρακάμψουν τη γέφυρα φυσικού αερίου καθώς μεταβαίνουν μακριά από τον άνθρακα στα σχέδια πόρων τους.
Η πρόταση της TEP ζητά να κλείσει όλη η παραγωγή άνθρακα έως το 2031 και να αντικατασταθεί αυτή η χωρητικότητα με 2.457 MW νέας παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας και 1.400 MW αποθήκευσης μπαταρίας. 

Εν τω μεταξύ, η Florida Power & Light (FPL) και το δημοτικό βοηθητικό πρόγραμμα Jacksonville, JEA, συνήψαν μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία θα βασίζονται στο υπάρχον φυσικό αέριο και στη νέα ηλιακή παραγωγή για να αποσύρουν την από κοινού ιδιοκτησία τους, τη μονάδα 4 στο Plant Scherer, το μεγαλύτερο εργοστάσιο άνθρακα στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το IEEFA, για να αντικατασταθεί το μερίδιο της JEA στην παραγωγή της μονάδας, οι δύο επιχειρήσεις κοινής ωφελείας υπέγραψαν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής βάσει της οποίας η FPL θα πουλήσει ηλεκτρική ενέργεια στην JEA από μία από τις εξερχόμενες μονάδες παραγωγής αερίου.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η JEA μπορεί να επιλέξει να στραφεί σε ηλιακή ενέργεια σε 10ετή ορίζοντα.


Ομοίως, το σχέδιο της CSU απαιτεί επίσης την αντικατάσταση της χωρητικότητας άνθρακα με την παραγωγή αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης.
Σκοπεύει να προσθέσει 500 MW νέας παραγωγής αέρα, 150 MW νέας ηλιακής ενέργειας και 400 MW χωρητικότητας μπαταρίας.
Για να επιτρέψει το προώρο κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας Martin Drake 208 MW το 2023, η CSU θα εγκαταστήσει προσωρινές γεννήτριες φυσικού αερίου στον χώρο «για να διασφαλίσει την αξιοπιστία του συστήματος».
Η CSU είπε ότι θα αφαιρέσει αυτές τις γεννήτριες καθώς ολοκληρώνονται τα νέα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης