Τελευταία Νέα

N. Καρακατσάνη (ΡΑΕ): «Αντίδοτο» και στις αιχμές της ζήτησης η offshore αιολική ενέργεια στην Ελλάδα

N. Καρακατσάνη (ΡΑΕ): «Αντίδοτο» και στις αιχμές της ζήτησης η offshore αιολική ενέργεια στην Ελλάδα
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  από υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένεται να εμφανίζει το υψηλότερο μερίδιο αγοράς, υπογραμμίζει μεταξύ αλλων η Ν. Καρακατσάνη

Ηγέτες στις ΑΠΕ τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σύμφωνα με την ΙΕΑ έως το 2050, αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ν. Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  από υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένεται να εμφανίζει το υψηλότερο μερίδιο αγοράς, μεταξύ εναλλακτικών πηγών ενέργειας, έως το 2050, σύμφωνα με προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο για τη χώρα μας, όπως προκύπτει από μελέτες, είναι η θετική συσχέτιση μεταξύ του offshore αιολικού δυναμικού και της αιχμής ηλεκτρικής ζήτησης. Η ιδιότητα αυτή είναι πολύτιμη, αναδεικνύοντας μια συμπληρωματική διάσταση, καθώς σε χερσαία έργα, υψηλές θερμοκρασίες και άπνοια συχνά συμπίπτουν, ενώ ζητήματα κορεσμού δικτύου, εξεύρεσης κατάλληλων περιοχών και τοπικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις.

Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, τόσο για πιλοτικά έργα όσο και μεγαλύτερα. Ωστόσο, η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου οφείλει να επιταχυνθεί, αποσαφηνίζοντας πλήθος ζητημάτων: αδειοδότησης, ανάπτυξης δικτύων και ρυθμιστικές παραμέτρους. Το συνέδριο της WindΕurope, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για όλους μας, καθώς ενίσχυσε το δημόσιο διάλογο, με την παρουσία φορέων, πρεσβειών, ακαδημαϊκών και επενδυτών.

Αναμφίβολα, η Δανία είναι σημείο αναφοράς για την ενεργειακή μετάβαση.Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση της χώρας αναθεώρησε τον εθνικό στόχο του 2030 για υπεράκτια αιολικά από 4 GW (πρόταση που είχε παρουσιάσει τον Μάιο) σε 5 GW. Παράλληλα, στις 5 Ιουνίου παρουσιάστηκε η χαρτογράφηση υδάτων (fine screening), αναδεικνύοντας υπεράκτιο δυναμικό 18 GW.
Στη Δανία λειτουργούν ήδη πάνω από 30 υπεράκτια έργα, ενώ ξεπερνούν τα 90 όσα βρίσκονται σε προηγούμενο στάδιο ανάπτυξης. Παράλληλα, έχει γίνει ήδη decommissioning σε έργο που συμπλήρωσε 25 χρόνια λειτουργίας.
Τον Αύγουστο του 2019 εγκαινιάστηκε ένα από τα πιο εντυπωσιακά offshore έργα στον κόσμο, με πλήθος καινοτόμων χαρακτηριστικών. Εκτείνεται σε απόσταση 25-40 χλμ. από τις ακτές της χώρας.

Κάποιοι σημαντικοί δείκτες:

400 MW ισχύς
49 ανεμογεννήτριες
4 έτη ολοκλήρωσης του έργου, μετά τον διαγωνισμό
425.000 χιλιάδες νοικοκυριά ετησίως θα τροφοδοτηθούν με πράσινη ενέργεια
Κόστος : 0.77 €/ KWh

Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική που καταρτίζεται για υπεράκτια αιολικά θα δώσει ώθηση σε τέτοια έργα. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η Ρυθμιστική Αρχή της Δανίας εφαρμόζει ήδη cross sectoral προσέγγιση και προωθεί έργα power to gas.
Παράλληλα, το Infrastructure Forum της Κοπεγχάγης δίνει έμφαση σε decarbonization, με συμμετοχή όλων των stakeholders, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ρυθμιστές έως τις ενεργειακές κοινότητες, τους κατοίκους των πράσινων νησιών και τα πανεπιστήμια.
Ο συντονισμός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης