Ενέργεια

Μπλοκαρισμένες στον ΔΕΔΔΗΕ πάνω από 6.000 αιτήσεις μικρών έργων ΑΠΕ

tags :
Μπλοκαρισμένες στον ΔΕΔΔΗΕ πάνω από 6.000 αιτήσεις μικρών έργων ΑΠΕ
Η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ εξετάζει την επέκταση του μοντέλου εξωτερικών συνεργατών και στο στάδιο της αξιολόγησης των όρων σύνδεσης
Πάνω από 6.000 αιτήσεις για μικρά έργα ΑΠΕ βρίσκονται στοιβαγμένες στα τοπικά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ με το μεγαλύτερο μερίδιο να έχει συγκεντρωθεί στις περιοχές υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στο περιφερειακό γραφείο του ΔΕΔΔΗΕ στη Λαμία έχουν κάνει ουρά περί τις 2000 αιτήσεις, οι οποίες τρέχουν με ρυθμό αξιολόγησης 80 το μήνα και της Θεσσαλονίκης περί τις 2.800 αιτήσεις που τρέχουν με ρυθμό αξιολόγησης 110 το μήνα.

Η υπομονή των επενδυτών που έχουν καταθέσει αιτήσεις εδώ και 10 μήνες και με τους τωρινούς ρυθμούς αξιολόγησης θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμη και δύο χρόνια έχει εξαντληθεί, ενώ η νέα διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αναζητεί τρόπους για να ξεμπλοκάρει το σύστημα και να προχωρήσουν τα έργα.

Ανεπαρκής η δυναμικότητα των περιφερειακών γραφείων του ΔΕΔΔΗΕ

Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι η επέκταση του μοντέλου εξωτερικών συνεργατών που εφαρμόζει σήμερα για το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης των αιτήσεων (επιθεωρήσεις γης κλπ) και στο στάδιο της αξιολόγησης των όρων σύνδεσης το οποίο διεκπεραιώνεται με υπαλλήλους του Διαχειριστή. Ετσι ενώ στο πρώτο στάδιο οι ρυθμοί αξιολόγησης τρέχουν με 100-150 φακέλους την εβδομάδα, όταν η αξιολόγηση φτάνει στο στάδιο των όρων σύνδεσης με το δίκτυο το σύστημα μπλοκάρει.

Η δυναμικότητα των περιφερειακών γραφείων του ΔΕΔΔΗΕ δεν επαρκεί για την αξιολόγηση της πληθώρας αιτήσεων που έχουν κατατεθεί και η ανάθεση μέρους των φακέλων σε εξωτερικούς συνεργάτες εκτιμάται ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα, το οποίο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς προέκυψε σε μεγάλο βαθμό από τις αθρόες αιτήσεις Εν. Κοιν, οι οποίες μέχρι και τον Μάρτιο είχαν εκ του νόμου προτεραιότητα στην αξιολόγηση και τους όρους σύνδεσης στο δίκτυο.

Με τη νομοθετική ρύθμιση του Μαρτίου η προτεραιότητα των Εν. Κοιν. περιορίστηκε στον ένα μήνα για τις κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στους τέσσερις μήνες για τις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η μεγάλη ανησυχία των ιδιωτών επενδυτών για μικρά έργα και κυρίως των φωτοβολταϊκών που είναι και η πλειοψηφία είναι το εάν ο ηλεκτρικός χώρος του δικτύου θα καλυφθεί στο σύνολό του από τις Εν. Κοιν, αφού η δυναμικότητα είναι περιορισμένη.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης