Τελευταία Νέα

ΑΠΕ: Ρεκόρ συμμετοχής στους διαγωνισμούς του Ιουλίου – Αιτήσεις άνω των 900 MW στις δύο κατηγορίες

ΑΠΕ: Ρεκόρ συμμετοχής στους διαγωνισμούς του Ιουλίου – Αιτήσεις άνω των 900 MW στις δύο κατηγορίες
Με τις δύο φετινές ανταγωνιστικές διαδικασίες θα δρομολογηθούν έργα ΑΠΕ 1,2 GW, τα οποία «μεταφράζονται» σε επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ
Παρά την κρίση του κορωνοϊού και τα εμπόδια που αυτή προκάλεσε στην αδειοδοτική ωρίμανση νέων «πράσινων» επενδύσεων, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην υψηλή συμμετοχή στους ειδικούς ανά τεχνολογία διαγωνισμούς ΑΠΕ, οι οποίοι πρόκειται να διεξαχθούν στις 27 Ιουλίου από τη ΡΑΕ.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες εκπροσώπων του κλάδου, στις δύο διαδικασίες αναμένεται να λάβουν μέρος υποψήφια έργα συνολικής ισχύος πάνω από 900 MW. Κάτι που σημαίνει ότι μέσω των δημοπρασιών πρόκειται να δρομολογηθούν καινούρια πάρκα 700 MW περίπου, με δεδομένο ότι το επίπεδο ανταγωνισμού και στις δύο διαδικασίες έχει ορισθεί στο 40%.

Με βάση τους ίδιους κύκλους της αγοράς, από τα υποψήφια έργα που θα δώσουν το «παρών» στις δημοπρασίες, η μεγαλύτερη μερίδα αφορά αιολικούς σταθμούς, καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι μεγαλύτερη και η «δεξαμενή» των αδειοδοτικώς ώριμων έργων.
Μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συμμετοχές να φτάνουν σε τέτοιο ύψος, ώστε να εκχωρηθεί τελικά το 100% της μέγιστης δημοπρατούμενης ισχύος στην κατηγορία (481,45 MW).

Αντίθετα, αναλογικά μικρότερη θα είναι η συμμετοχή στον διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών, καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία τα διαθέσιμα έργα είναι λιγότερα. Όπως είναι γνωστό, η υποβολή των αιτήσεων και για τις δύο κατηγορίες ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου. Στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών σταθμών, η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς είναι 482,03 MW.

Κάλυψη του 75% της προβλεπόμενης για φέτος ισχύος

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω εικόνα βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τις αναφορές του υφυπουργού Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, κατά την παρέμβασή του σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η δεξαμενή σκέψης CEPS (Center for European Policy Studies) για τη μετάβαση των περιοχών που έχουν υψηλή εξάρτηση από τον άνθρακα.

Επισημαίνοντας ότι το ΥΠΕΝ μελετά το ενδεχόμενο να αυξηθεί η δημοπρατούμενη δυναμικότητα για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς στους διαγωνισμούς για το υπόλοιπο του έτους, ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι από τις δημοπρασίες του Απριλίου και του Ιουνίου αναμένεται να καλυφθεί το 75% της συνολικής ισχύος 1,6 GW που προβλεπόταν να δημοπρατηθεί μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών φέτος.

Από το εν λόγω νούμερο, το οποίο αντιστοιχεί σε 1,2 GW, μέσω του κοινού διαγωνισμού του Απριλίου κατακυρώθηκαν έργα ισχύος περί τα 500 MW. Κάτι που σημαίνει ότι, σύμφωνα με το υπουργείο, τον Ιούλιο θα «κλειδώσουν» τιμή αναφοράς σταθμοί ΑΠΕ συνολικής ισχύος 700 MW.

Μία τέτοια εξέλιξη, όπως είναι φυσικό, δικαιώνει την απόφαση του ΥΠΕΝ για διεξαγωγή των διαγωνισμών τον Ιούλιο, παρά την κρίση του κορωνοϊού, ώστε να μην ανακοπεί η αναθέρμανση του κλάδου. Επιπλέον, ανοίγει τον δρόμο για ακόμη πιο εμπροσθοβαρή διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, στην περίπτωση που το υπουργείο καταλήξει στο να αυξηθεί η δημοπρατούμενη ισχύς εντός του 2020.

Πόλος προσέλκυσης επενδύσεων

Παράλληλα, η προαλειφόμενη υψηλή συμμετοχή στις δημοπρασίες του Ιουλίου αποδεικνύει έμπρακτα το ολοένα πιο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, αναδεικνύει τον κλάδο των ΑΠΕ σε έναν σημαντικό πόλο προσέλκυσης κεφαλαίων για την εθνική οικονομία, καθώς η δρομολόγηση έργων 1,2 GW «μεταφράζεται» σε επενδύσεις της τάξης των 1,3 GW.

Βασικό ρόλο στην επενδυτική «ψήφο εμπιστοσύνης» έχει παίξει η σχεδίαση και η διεξαγωγή των διαγωνισμών ΑΠΕ από τη ΡΑΕ, ώστε η κατακύρωση των τιμών αναφοράς να γίνεται με απολύτως αδιάβλητο και ανταγωνιστικό τρόπο. Μάλιστα, σύμφωνα τις κρούσεις που έχουν δεχθεί Έλληνες developer από ξένους επενδυτές, φαίνεται πως το συγκεκριμένο στοιχείο έχει εξίσου σημαίνουσα βαρύτητα με το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης