Θερίζει ο κορωνοϊός σε Λατινική Αμερική, Ινδία και Ρωσία – Αγωνία στην Ευρώπη από το άνοιγμα του τουρισμού την 1η Ιουλίου
Τα χειρότερα είναι μπροστά μας με τον κορωνοϊό και έρχονται, προειδοποίησε χθες Δευτέρα 29 Ιουνίου, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tendros Adhanom Gebreyesus, μόλις μια μέρα μετά το νέο παγκόσμιο ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο, 189.077 νέα την Κυριακή 28 Ιουνίου, με τον συνολικό τους αριθμό να έχει ξεπεράσει πια, τα 10,2 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 503.000.
Αρκετές χώρες ανέφεραν τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε διάστημα εικοσιτετραώρου, κάποιες αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο κύμα και αρκετές είναι εκείνες που «μάχονται» ακόμη, για να αντιμετωπίσουν την πρώτη «επίθεση» της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά μέσο όρο τον Ιούνιο, αναφέρονταν περισσότεροι από 4.700 θάνατοι το 24ωρο, κάτι που σημαίνει ότι 196 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους την ώρα ή ένας άνθρωπος κάθε 18 δευτερόλεπτα.
Την ίδια ώρα καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Δρ. Anthony Fauci, πως η απείθεια και η περιφρόνηση των συστάσεων προσοχής αποτελεί απλά και μόνο «συνταγή καταστροφής».
Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ΗΠΑ, εκεί όπου έχει καταγραφεί το ένα τέταρτο των θανάτων παγκοσμίως, πολλές Πολιτείες αίρουν το restart στην κοινωνία και στην οικονομία τους, λόγω της έξαρσης νέων κρουσμάτων (κυρίως στα δυτικά και νότια της χώρας).
Στο «κόκκινο» και η Λατινική Αμερική, η οποία την Κυριακή 28/6 ξεπέρασε την Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, αποτελώντας πλέον τη δεύτερη πιο πληττόμενη περιοχή μετά τη Βόρεια Αμερική.
Έξαρση καταγράφεται επίσης σε Ινδία, Πακιστάν, Ρωσία, για δεύτερο κύμα κάνουν λόγο σε Ισραήλ και Αυστραλία, όπου οι Αρχές μελετούν το σενάριο να επαναφέρουν το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ορισμένες περιοχές ενώ στην Κίνα γίνεται προσπάθεια μέσω μαζικών τεστ να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 503.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 10,18 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι πάνω από 5,15 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 10.199.798 και οι θάνατοι ανέρχονται σε 502.947
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 2.564.163 και σε νεκρούς με 125.928
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 57.622 και σε κρούσματα με 1.344.143
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 43.634 και πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 312.653
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 641.156. και 9.166 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 548.318 και 16. 475 νεκρούς
- Έκτο το Περού σε κρούσματα με 279.419 και 9.317 νεκρούς
- Έβδομη σε κρούσματα η Χιλή με 271.982 – Στους 5.509 οι νεκροί
- Όγδοη σε κρούσματα η Ισπανία με 248.770 και 28.343 νεκρούς
- Ένατη σε κρούσματα η Ιταλία με 240.310 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.738
- Στους 29.781 οι νεκροί στη Γαλλία, 199.476 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 193.761 και οι νεκροί σε 8.961
- Έβδομο σε νεκρούς το Μεξικό με 26.648 – Στα 216.852 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.512 κρούσματα και 4.634 νεκροί
- Στους 5.097 οι νεκροί στην Τουρκία, 197.239 α κρούσματα
Κίνα: Πράσινο φως για την χορήγηση του εμβολίου της CanSino κατά του κορωνοϊού στο στρατό
Στον κινεζικό στρατό αναμένεται να χορηγηθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε ερευνητικό του τμήμα σε συνεργασία με την CanSino Biologics.
Σύμφωνα με το Reuters, η CanSino ανακοίνωσε πως οι κλινικές δοκιμές έδειξαν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και κάπως αποτελεσματικό.
Το εμβόλιο Ad5-nCoV είναι ένα από τα οκτώ υποψήφια εμβόλια που αναπτύσσουν κινεζικές εταιρείες και ερευνητές, για το οποίο δόθηκε έγκριση να περάσει στη φάση των δοκιμών σε ανθρώπους.
Παράλληλα, το εμβόλιο έχει λάβει έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους στον Καναδά.
Η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή της Κίνας ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου από τον στρατό στις 25 Ιουνίου και για περίοδο ενός έτου.
Το υποψήφιο εμβόλιο αναπτύχθηκε από κοινού από την CanSino και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου στην Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών.
«Το Ad5-nCoV επί του παρόντος περιορίζεται στην στρατιωτική χρήση μόνο και η χρήση του δεν μπορεί να επεκταθεί σε μεγαλύτερο εύρος εμβολιασμού χωρίς την έγκριση της Υπηρεσίας Στήριξης Logistics», τονίζει η CanSino.
Η Φάση 1 και η Φάση 2 των κλινικών δοκιμών έδειξαν πως το υποψήφιο εμβόλιο έχει την προοπτική της αποτροπής ασθενειών που προκαλούνται από τον κορωνοϊό.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Τα χειρότερα έρχονται - Η άρση των lockdowns δυναμώνει τον κορωνοϊό
Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και έρχονται, υποστήριξε χθες 29/6 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσω του επικεφαλής του Tedros Adhanom Ghebreyesus, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού επιταχύνει εκ νέου τη μετάδοση της πανδημικής κρίσης, .
«Παρόλο που πολλές χώρες έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία επιταχύνεται.
Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτό.
Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ο ιός δεν πλησιάζει καν στο τέλος του» επεσήμανε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Ο ιός έχει μολύνει πάνω από 10,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει σκοτώσει περισσότερα από 502.000 άτομα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Περισσότερο από το 60% των νέων μολύνσεων προέρχεται από χώρες της Αμερικής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο ΠΟΥ.
Στη Βραζιλία, δε, η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει τελείως, καθώς οι τοπικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν τα περισσότερα νέα επιβεβαιωμένα παγκοσμίως.
«Ορισμένες χώρες έχουν τώρα βιώσει μια επανεμφάνιση νέων μολύνσεων, καθώς αρχίζουν να επανεκκινούν ξανά τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους» δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Δραματική αύξηση στις νέες λοιμώξεις βιώνουν και οι ΗΠΑ.
Η Φλόριντα, το Τέξας, η Καλιφόρνια και η Αριζόνα είναι μόνο μερικές από τις πολιτείες που ανέφεραν υψηλό αριθμό ημερήσιων νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού την Κυριακή 28/6 – Ο ΠΟΥ κατέγραψε 189.007 νέες μολύνσεις
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων σε μια ημέρα καταγράφηκε την Κυριακή 28 Ιουνίου όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«χθες αναφέρουμε έναν αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 24 ώρες σε όλο τον κόσμο (189.077 μολύνσεις), με αρκετές χώρες να αναφέρουν τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε διάστημα εικοσιτετραώρου», ανέφερε αργά χθες Κυριακή 28/6 ο ΠΟΥ.
Το Σάββατο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει πως παγκοσμίως καταγράφηκαν 179.316 νέα κρούσματα εντός 24ωρου.
Το μεγαλύτερο μέρος των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, οι οποίες επιβεβαίωσαν αντίστοιχα 46.860 και 44.458 νέα κρούσματα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής.
Επίσης, 19.906 νέες μολύνσεις αναφέρθηκαν επίσης στην Ινδία.
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ – Στους 126.000 οι νεκροί, αναστέλλεται το restart σε πολλές Πολιτείες
Τους 126.000 πλησιάζουν οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού, ο οποίος τείνει να εξελιχθεί σε εφιάλτη για την χώρα μια και καταγράφεται έξαρση μολύνσεων σε μια σειρά από Πολιτείες κυρίως στα δυτικά και νότια.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 508 θάνατοι και περίπου 44.700 νέα κρούσματα, με το σύνολο των μολύνσεων να προσεγγίζει τα 2,55 εκατομμύρια.
Λόγω της έξαρσης των νέων κρουσμάτων, η οποία παρατηρείται κυρίως σε Πολιτείες που έσπευσαν να ανοίξουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους, πολλές από αυτές τώρα σπεύσουν να αναστείλουν την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Στην Καλιφόρνια ο κυβερνήτης Gavin Newsom έδωσε εντολή να κλείσουν κάποια μπαρ χθες Κυριακή 28/6 στο Λος Άντζελες και σε ακόμα έξι κομητείες, ακολουθώντας έτσι το Τέξας και την Φλόριντα, οι οποίες είχαν κλείσει όλα τους τα μπαρ από την προηγούμενη Παρασκευή.
Σημειώνεται πως αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας θεωρούν τα μπαρ ως την επικίνδυνη για την έξαρση του ιού επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ, τινάζονται στον αέρα όλα τα μέτρα προστασίας, όπως αυτό της τήρησης των αποστάσεων ή της χρήσης μάσκας.
Παράλληλα αναφέρεται ότι από τα 40.000 και πλέον κρούσματα που καταγράφονται σε ημερήσια βάση εδώ και τρεις ημέρες, τα περισσότερα από αυτά αφορούν ανθρώπους κάτω των 35 ετών, ενώ εκτιμάται πως μόλις ένα μπαρ στο Μίσιγκαν έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 85 θετικά κρούσματα.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική και η δήλωση του υπουργού Υγείας των ΗΠΑ, Alex Azar, ο οποίος είπε πως «το παράθυρο για τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία κλείνει».
Την ίδια στιγμή πολλές παραλίες στη Φλόριντα κλείνουν ενόψει και των εορτασμών για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου ενώ σε πολλές Πολιτείες καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις κρουσμάτων.
Στην Αριζόνα, αναφέρθηκε αύξηση της τάξης του 267% σε μηνιαία βάση ενώ στην Πολιτεία της Τζόρτζια καταγράφηκαν 2.225 κρούσματα την Κυριακή.
Τουλάχιστον 15 Πολιτείες, ανάμεσα τους η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και το Τέξας, κατέγραψαν ρεκόρ στην αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.
Την ίδια ώρα ο σύμβουλος υγείας του Λευκού Οίκου Δρ. Anthony Fauci σε συνέντευξή του μιλά για αύξηση των θανάτων με την παράλληλη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά κυρίως πως ο ιός μολύνει κυρίως νέους ανθρώπους τώρα, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στις αρχές της πανδημίας, όπου ο ιός πρόσβαλε περισσότερο ηλικιωμένους και πιο ευάλωτα άτομα, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα μεταξύ των ασθενών και να αυξάνεται το ποσοστό θνησιμότητας.
Εκτιμάται πως το 9,3% του πληθυσμού στις ΗΠΑ έχει υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό.
Fauci (ΗΠΑ): «Συνταγή καταστροφής» η περιφρόνηση των συστάσεων κατά του κορωνοϊού
Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τους πολίτες που αψηφούν τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία, δηλαδή να τηρούν τις αποστάσεις και να φοράνε μάσκες, δήλωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης Anthony Fauci.
Η ημερήσια αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει κυρίως καταγραφεί στις νότιες και δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που δεν ακολούθησαν τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών να περιμένουν προκειμένου να μειωθεί σταθερά ο αριθμός των κρουσμάτων για ένα διάστημα δύο εβδομάδων προτού ανοίξουν τις οικονομίες τους.
«Είναι μια συνταγή καταστροφής», είπε ο Anthony Fauci, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN, που προβλήθηκε χθες.
«Τώρα, βρισκόμαστε ενώπιον των συνεπειών της διασποράς στην κοινότητα, που είναι ακόμα πιο δύσκολο να περιοριστεί σε σύγκριση με ένα γνωστό χώρο, όπως μια φυλακή ή έναν οίκο ευγηρίας ή μια μονάδα επεξεργασίας κρεάτων», είπε ο Fauci, στη συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή.
Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ και περισσότεροι από 125.000 έχουν πεθάνει από την COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence συνέστησε, χθες, στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν μάσκες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Τέξας και ο ίδιος φόρεσε μία, σε μια ριζική μεταστροφή εκ μέρους της αμερικανικής διοίκησης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αρνείται να φοράει μάσκα δημοσίως.
Ο Fauci εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο έως το τέλος του έτους, όμως δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικό θα αποδεικνυόταν, προσθέτοντας πως κανένα εμβόλιο δεν θα είναι 100% αποτελεσματικό και επισημαίνοντας την πρόκληση του να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».
Στο κόκκινο η Λατινική Αμερική – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Στο κόκκινο παραμένει η Λατινική Αμερική, όπου ο κορωνοϊός εξακολουθεί να θερίζει ανεξέλεγκτα.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε ακόμη 552 θανάτους ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 30.476 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία έφθασε τους 57.622 νεκρούς επί συνόλου 1.344.143 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο επίσημο απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Αλλά και στο Μεξικό, η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία, τη στιγμή μάλιστα που οι Αρχές υποστηρίζουν πως τα επίσημα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 267 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.050 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 26.648 νεκρούς επί συνόλου 216.852 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Μεξικό βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σημειώνεται πως στην πρώτη δεκάδα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως βρίσκονται το Περού (στην 6η θέση με 279.419 κρούσματα) και η Χιλή (στην 7η με 271.982 κρούσματα).
Σε νέο lockdown μπαίνει το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων.
Ο πρόεδρος Alberto Fernandez ανακοίνωσε την επιβολή νέων μέτρων από την 1η ως τη 17η Ιουλίου, για να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.
Την περίοδο αυτή θα γίνονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ορισμένες βιομηχανίες σε κάποιες περιοχές
Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την 20ή Μαρτίου άρχισαν να χαλαρώνουν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 άρχισε να επιταχύνεται.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 57.744 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό και 1.207 θανάτους εξαιτίας του οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού που προκαλεί.
Κίνα: Μείωση κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο – Τεστ στο ένα τρίτο του πληθυσμού του Πεκίνου
Μόλις 12 νέα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 7 στο Πεκίνο.
Όπως ανακοίνωσε, η Εθνική Επιτροπή Υγείας, επιβεβαιώθηκαν 12 νέα κρούσματα μόλυνσης από την πανδημία COVID-19 μέχρι τα μεσάνυχτα της 28ης Ιουνίου, ενώ ο αριθμός αυτός των κρουσμάτων είναι μειωμένος από τα 17 κρούσματα που είχαν επιβεβαιωθεί την προηγούμενη ημέρα.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πέντε από τα κρούσματα μόλυνσης ήταν εισαγόμενα, με την εμπλοκή ταξιδιωτών από το εξωτερικό, ενώ μία ημέρα αργότερα είχαν αναφερθεί τρία περιστατικά εισαγόμενων μολύνσεων.
Τα επτά τοπικά περιστατικά μολύνσεων, εντοπίστηκαν όλα στο Πεκίνο, που προσπαθεί να διαχειριστεί ένα νέο κύμα μολύνσεων.
Το Πεκίνο έχει κάνει τεστ στο ένα τρίτο του πληθυσμού του – τουλάχιστον έως το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου – σε μια προσπάθεια να ελέγξει και να περιορίσει τη διασπορά της νόσου.
Σημειώνεται ότι έως χθες έχουν καταγραφεί 311 θετικά κρούσματα, από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος που έγινε στις 11 Ιουνίου.
Οι περιοχές γύρω από το Πεκίνο παραμένουν σε υψηλό συναγερμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επαρχία της Anxin που βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των 100 χιλιομέτρων από το Πεκίνο, ανακοίνωσε το Σάββατο 27/6 ότι θα σφραγίσει τις κατοικίες και τα χωριά μέχρι νεωτέρας.
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν και 6 νέες ασυμπτωματικές περιπτώσεις.
Συνολικά στην Κίνα έχουν καταγραφεί έως χθες 83.512 κρούσματα και 4.634 νεκροί.
Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ινδία, προσεγγίζει τα 550.000
Τέταρτη παγκοσμίως – πίσω από ΗΠΑ, Βραζιλία και Ρωσία – είναι σε επιβεβαιωμένα κρούσματα η Ινδία, η οποία προσεγγίζει τα 550.000.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 19.400 κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό κρουσμάτων στις 548.318.
Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στους 16.475, με 380 νέους θανάτους να καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο.
Ρωσία: Πάνω από 9.150 οι θάνατοι
Ξεπέρασαν τα 9.150 τα θύματα του κορωνοΐού στη Ρωσία η οποία ανακοίνωσε 6.719 νέα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί τον μικρότερο από τις 29 Απριλίου.
Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό τους στη Ρωσία σε 641.156.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι 93 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 9.166.
Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη λόγω της χαλάρωσης - Αγωνία για το άνοιγμα του τουρισμού
Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται όμως και στην Ευρώπη, καθώς για πρώτη φορά εδώ και μήνες αναφέρθηκε έξαρση των κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση, γεγονός που αποδίδεται στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Στη Γερμανία οι νεκροί φθάνουν τους 8.968 νεκρούς επί συνόλου 194.693 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας να παρατείνει το lockdown για μία ακόμη εβδομάδα.
Τοπικό lockdown στο Λέστερ αποφάσισε η κυβέρνηση Johnson στη Βρετανία, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε αυτή την πόλη της κεντρικής Αγγλίας, στην πρώτη που επιβάλλονται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο.
Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει πως σε 11 κράτη, ανάμεσα στα οποία η Αρμενία, η Σουηδία, η Μολδαβία και η Βόρεια Μακεδονία, καταγράφεται μια πολύ σημαντική έξαρση κρουσμάτων.
«Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε στην Ευρώπη αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού των νέων κρουσμάτων για πρώτη φορά εδώ και μήνες (...).
30 χώρες είδαν να αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων», επεσήμανε ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη Hans Kluge.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 700 θάνατοι.
Τα δεδομένα αυτά επιτείνουν την αγωνία στην Ευρώπη ενόψει της 1ης Ιουλίου όταν και αναμένεται να ανοίξουν πλήρως τα σύνορα για τον τουρισμό.
Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουνίου έγινε το πρώτο βήμα για το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη, αν και ερωτηματικό υπάρχει σχετικά με το τι θα γίνει με ταξιδιώτες από τρίτες χώρες που εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα, καθώς μεταξύ άλλων η ΕΕ εξετάζει να απαγορεύσει την είσοδο ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία.
Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από τις 15/6 η Ισπανία επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία ήρε όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις από την Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι τα τελευταία 24ωρα καταγράφει άνοδο των κρουσμάτων.
Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Τουρίστες από 12 ευρωπαϊκές χώρες, που θεωρούνται «ασφαλείς», ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, θα είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στη Φινλανδία από τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα (23 Ιουνίου) το Ελσίνκι, χωρίς να συμπεριλάβει προς το παρόν τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία στις χώρες αυτές.
Δεύτερο κύμα στο Ισραήλ, αύξηση κρουσμάτων στην Αυστραλία
Το Ισραήλ έχει εισέλθει σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορωνoϊού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, ο οποίος συνέστησε την επαναφορά περιοριστικών μέτρων.
«Είμαστε στο ξεκίνημα ενός δεύτερου κύματος της COVID-19.
Πρέπει να επιβάλουμε νέους περιορισμούς.
Οι περιορισμοί θα αφορούν συναθροίσεις, γαμήλιες τελετές και χώρους εβραϊκής λατρείας» υποστήριξε ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, ένα άτομο πέθανε τις προηγούμενες 24 ώρες και επιβεβαιώθηκαν 218 νέα κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, η Βικτόρια, η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει εκ νέου τους περιορισμούς κοινωνικής απόστασης, μετά την καταγραφή της μεγαλύτερης μέσα σε ένα 24ωρο αύξησης των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.
Παρά το γεγονός ότι αρκετές πολιτείες και περιοχές δεν έχουν αναφέρει ακόμη τους αριθμούς των περιστατικών μόλυνσης, η Βικτόρια εντόπισε 75 περιστατικά κατά το τελευταίο 24ωρο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια έξαρση των μολύνσεων από την 11η Απριλίου.
Η αύξηση του αριθμού των περιστατικών ενισχύει τους φόβους για ένα δεύτερο κύμα της COVID-19 στην Αυστραλία, μετά από αρκετές εβδομάδες που καταγράφονταν λιγότερα από 20 περιστατικά την ημέρα.
ΠΟΥ: Χρειάζονται 31,3 δισεκ. δολάρια για να νικηθεί ο Covid-19, έχουν συγκεντρωθεί μόλις 3,4 δισεκ. - Χρηματοδοτικό κενό 27,9 δισεκ. δολαρίων
Η διεθνής συμμαχία υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) με στόχο την αντιμετώπιση του κορωνοϊού χρειάζεται 31,3 δισεκ. δολάρια τους επόμενους 12 μήνες για αναπτύξει και να κυκλοφορήσει τεστ, θεραπείες και εμβόλια, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 26 Ιουνίου.
Όπως ανακοίνωσε, έως χθες έχουν προσφερθεί 3,4 δισεκ. δολάρια, αφήνοντας ένα χρηματοδοτικό κενό 27,9 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 13,7 δισεκ. δολάρια «είναι επειγόντως απαραίτητα».
Η πρωτοβουλία του ΠΟΥ έχει στόχο να αυξήσει τη διανομή 500 εκατ. τεστ και 245 εκατ. θεραπευτικών αγωγών σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως τα μέσα του 2021, ανέφερε σε ανακοίνωση.
Παράλληλα, σκοπεύει να αυξήσει τη διανομή 2 δισεκ. δόσεων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου 1 δισεκ. που θα αγοραστεί από χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, έως τα τέλη του 2021.
Ο ΠΟΥ εργάζεται με μια μεγάλη συμμαχία οργανισμών ανάπτυξης, χρηματοδότησης και διανομής εμβολίων, στο πλαίσιο της εκστρατείας που ονομάζει ACT-Accelerator Hub, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη δίνει τον δικό της αγώνα...
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
Αρκετές χώρες ανέφεραν τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε διάστημα εικοσιτετραώρου, κάποιες αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο κύμα και αρκετές είναι εκείνες που «μάχονται» ακόμη, για να αντιμετωπίσουν την πρώτη «επίθεση» της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά μέσο όρο τον Ιούνιο, αναφέρονταν περισσότεροι από 4.700 θάνατοι το 24ωρο, κάτι που σημαίνει ότι 196 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους την ώρα ή ένας άνθρωπος κάθε 18 δευτερόλεπτα.
Την ίδια ώρα καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Δρ. Anthony Fauci, πως η απείθεια και η περιφρόνηση των συστάσεων προσοχής αποτελεί απλά και μόνο «συνταγή καταστροφής».
Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ΗΠΑ, εκεί όπου έχει καταγραφεί το ένα τέταρτο των θανάτων παγκοσμίως, πολλές Πολιτείες αίρουν το restart στην κοινωνία και στην οικονομία τους, λόγω της έξαρσης νέων κρουσμάτων (κυρίως στα δυτικά και νότια της χώρας).
Στο «κόκκινο» και η Λατινική Αμερική, η οποία την Κυριακή 28/6 ξεπέρασε την Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, αποτελώντας πλέον τη δεύτερη πιο πληττόμενη περιοχή μετά τη Βόρεια Αμερική.
Έξαρση καταγράφεται επίσης σε Ινδία, Πακιστάν, Ρωσία, για δεύτερο κύμα κάνουν λόγο σε Ισραήλ και Αυστραλία, όπου οι Αρχές μελετούν το σενάριο να επαναφέρουν το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ορισμένες περιοχές ενώ στην Κίνα γίνεται προσπάθεια μέσω μαζικών τεστ να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 503.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 10,18 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι πάνω από 5,15 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 10.199.798 και οι θάνατοι ανέρχονται σε 502.947
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 2.564.163 και σε νεκρούς με 125.928
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 57.622 και σε κρούσματα με 1.344.143
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 43.634 και πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 312.653
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 641.156. και 9.166 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 548.318 και 16. 475 νεκρούς
- Έκτο το Περού σε κρούσματα με 279.419 και 9.317 νεκρούς
- Έβδομη σε κρούσματα η Χιλή με 271.982 – Στους 5.509 οι νεκροί
- Όγδοη σε κρούσματα η Ισπανία με 248.770 και 28.343 νεκρούς
- Ένατη σε κρούσματα η Ιταλία με 240.310 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.738
- Στους 29.781 οι νεκροί στη Γαλλία, 199.476 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 193.761 και οι νεκροί σε 8.961
- Έβδομο σε νεκρούς το Μεξικό με 26.648 – Στα 216.852 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.512 κρούσματα και 4.634 νεκροί
- Στους 5.097 οι νεκροί στην Τουρκία, 197.239 α κρούσματα
Κίνα: Πράσινο φως για την χορήγηση του εμβολίου της CanSino κατά του κορωνοϊού στο στρατό
Στον κινεζικό στρατό αναμένεται να χορηγηθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε ερευνητικό του τμήμα σε συνεργασία με την CanSino Biologics.
Σύμφωνα με το Reuters, η CanSino ανακοίνωσε πως οι κλινικές δοκιμές έδειξαν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και κάπως αποτελεσματικό.
Το εμβόλιο Ad5-nCoV είναι ένα από τα οκτώ υποψήφια εμβόλια που αναπτύσσουν κινεζικές εταιρείες και ερευνητές, για το οποίο δόθηκε έγκριση να περάσει στη φάση των δοκιμών σε ανθρώπους.
Παράλληλα, το εμβόλιο έχει λάβει έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους στον Καναδά.
Η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή της Κίνας ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου από τον στρατό στις 25 Ιουνίου και για περίοδο ενός έτου.
Το υποψήφιο εμβόλιο αναπτύχθηκε από κοινού από την CanSino και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου στην Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών.
«Το Ad5-nCoV επί του παρόντος περιορίζεται στην στρατιωτική χρήση μόνο και η χρήση του δεν μπορεί να επεκταθεί σε μεγαλύτερο εύρος εμβολιασμού χωρίς την έγκριση της Υπηρεσίας Στήριξης Logistics», τονίζει η CanSino.
Η Φάση 1 και η Φάση 2 των κλινικών δοκιμών έδειξαν πως το υποψήφιο εμβόλιο έχει την προοπτική της αποτροπής ασθενειών που προκαλούνται από τον κορωνοϊό.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Τα χειρότερα έρχονται - Η άρση των lockdowns δυναμώνει τον κορωνοϊό
Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και έρχονται, υποστήριξε χθες 29/6 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσω του επικεφαλής του Tedros Adhanom Ghebreyesus, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού επιταχύνει εκ νέου τη μετάδοση της πανδημικής κρίσης, .
«Παρόλο που πολλές χώρες έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία επιταχύνεται.
Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτό.
Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ο ιός δεν πλησιάζει καν στο τέλος του» επεσήμανε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Ο ιός έχει μολύνει πάνω από 10,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει σκοτώσει περισσότερα από 502.000 άτομα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Περισσότερο από το 60% των νέων μολύνσεων προέρχεται από χώρες της Αμερικής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο ΠΟΥ.
Στη Βραζιλία, δε, η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει τελείως, καθώς οι τοπικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν τα περισσότερα νέα επιβεβαιωμένα παγκοσμίως.
«Ορισμένες χώρες έχουν τώρα βιώσει μια επανεμφάνιση νέων μολύνσεων, καθώς αρχίζουν να επανεκκινούν ξανά τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους» δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Δραματική αύξηση στις νέες λοιμώξεις βιώνουν και οι ΗΠΑ.
Η Φλόριντα, το Τέξας, η Καλιφόρνια και η Αριζόνα είναι μόνο μερικές από τις πολιτείες που ανέφεραν υψηλό αριθμό ημερήσιων νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού την Κυριακή 28/6 – Ο ΠΟΥ κατέγραψε 189.007 νέες μολύνσεις
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων σε μια ημέρα καταγράφηκε την Κυριακή 28 Ιουνίου όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«χθες αναφέρουμε έναν αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 24 ώρες σε όλο τον κόσμο (189.077 μολύνσεις), με αρκετές χώρες να αναφέρουν τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε διάστημα εικοσιτετραώρου», ανέφερε αργά χθες Κυριακή 28/6 ο ΠΟΥ.
Το Σάββατο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει πως παγκοσμίως καταγράφηκαν 179.316 νέα κρούσματα εντός 24ωρου.
Το μεγαλύτερο μέρος των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, οι οποίες επιβεβαίωσαν αντίστοιχα 46.860 και 44.458 νέα κρούσματα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής.
Επίσης, 19.906 νέες μολύνσεις αναφέρθηκαν επίσης στην Ινδία.
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ – Στους 126.000 οι νεκροί, αναστέλλεται το restart σε πολλές Πολιτείες
Τους 126.000 πλησιάζουν οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού, ο οποίος τείνει να εξελιχθεί σε εφιάλτη για την χώρα μια και καταγράφεται έξαρση μολύνσεων σε μια σειρά από Πολιτείες κυρίως στα δυτικά και νότια.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 508 θάνατοι και περίπου 44.700 νέα κρούσματα, με το σύνολο των μολύνσεων να προσεγγίζει τα 2,55 εκατομμύρια.
Λόγω της έξαρσης των νέων κρουσμάτων, η οποία παρατηρείται κυρίως σε Πολιτείες που έσπευσαν να ανοίξουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους, πολλές από αυτές τώρα σπεύσουν να αναστείλουν την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Στην Καλιφόρνια ο κυβερνήτης Gavin Newsom έδωσε εντολή να κλείσουν κάποια μπαρ χθες Κυριακή 28/6 στο Λος Άντζελες και σε ακόμα έξι κομητείες, ακολουθώντας έτσι το Τέξας και την Φλόριντα, οι οποίες είχαν κλείσει όλα τους τα μπαρ από την προηγούμενη Παρασκευή.
Σημειώνεται πως αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας θεωρούν τα μπαρ ως την επικίνδυνη για την έξαρση του ιού επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ, τινάζονται στον αέρα όλα τα μέτρα προστασίας, όπως αυτό της τήρησης των αποστάσεων ή της χρήσης μάσκας.
Παράλληλα αναφέρεται ότι από τα 40.000 και πλέον κρούσματα που καταγράφονται σε ημερήσια βάση εδώ και τρεις ημέρες, τα περισσότερα από αυτά αφορούν ανθρώπους κάτω των 35 ετών, ενώ εκτιμάται πως μόλις ένα μπαρ στο Μίσιγκαν έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 85 θετικά κρούσματα.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική και η δήλωση του υπουργού Υγείας των ΗΠΑ, Alex Azar, ο οποίος είπε πως «το παράθυρο για τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία κλείνει».
Την ίδια στιγμή πολλές παραλίες στη Φλόριντα κλείνουν ενόψει και των εορτασμών για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου ενώ σε πολλές Πολιτείες καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις κρουσμάτων.
Στην Αριζόνα, αναφέρθηκε αύξηση της τάξης του 267% σε μηνιαία βάση ενώ στην Πολιτεία της Τζόρτζια καταγράφηκαν 2.225 κρούσματα την Κυριακή.
Τουλάχιστον 15 Πολιτείες, ανάμεσα τους η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και το Τέξας, κατέγραψαν ρεκόρ στην αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.
Την ίδια ώρα ο σύμβουλος υγείας του Λευκού Οίκου Δρ. Anthony Fauci σε συνέντευξή του μιλά για αύξηση των θανάτων με την παράλληλη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά κυρίως πως ο ιός μολύνει κυρίως νέους ανθρώπους τώρα, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στις αρχές της πανδημίας, όπου ο ιός πρόσβαλε περισσότερο ηλικιωμένους και πιο ευάλωτα άτομα, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα μεταξύ των ασθενών και να αυξάνεται το ποσοστό θνησιμότητας.
Εκτιμάται πως το 9,3% του πληθυσμού στις ΗΠΑ έχει υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό.
Fauci (ΗΠΑ): «Συνταγή καταστροφής» η περιφρόνηση των συστάσεων κατά του κορωνοϊού
Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τους πολίτες που αψηφούν τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία, δηλαδή να τηρούν τις αποστάσεις και να φοράνε μάσκες, δήλωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης Anthony Fauci.
Η ημερήσια αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει κυρίως καταγραφεί στις νότιες και δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που δεν ακολούθησαν τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών να περιμένουν προκειμένου να μειωθεί σταθερά ο αριθμός των κρουσμάτων για ένα διάστημα δύο εβδομάδων προτού ανοίξουν τις οικονομίες τους.
«Είναι μια συνταγή καταστροφής», είπε ο Anthony Fauci, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN, που προβλήθηκε χθες.
«Τώρα, βρισκόμαστε ενώπιον των συνεπειών της διασποράς στην κοινότητα, που είναι ακόμα πιο δύσκολο να περιοριστεί σε σύγκριση με ένα γνωστό χώρο, όπως μια φυλακή ή έναν οίκο ευγηρίας ή μια μονάδα επεξεργασίας κρεάτων», είπε ο Fauci, στη συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή.
Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ και περισσότεροι από 125.000 έχουν πεθάνει από την COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence συνέστησε, χθες, στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν μάσκες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Τέξας και ο ίδιος φόρεσε μία, σε μια ριζική μεταστροφή εκ μέρους της αμερικανικής διοίκησης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αρνείται να φοράει μάσκα δημοσίως.
Ο Fauci εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο έως το τέλος του έτους, όμως δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικό θα αποδεικνυόταν, προσθέτοντας πως κανένα εμβόλιο δεν θα είναι 100% αποτελεσματικό και επισημαίνοντας την πρόκληση του να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».
Στο κόκκινο η Λατινική Αμερική – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Στο κόκκινο παραμένει η Λατινική Αμερική, όπου ο κορωνοϊός εξακολουθεί να θερίζει ανεξέλεγκτα.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε ακόμη 552 θανάτους ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 30.476 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία έφθασε τους 57.622 νεκρούς επί συνόλου 1.344.143 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο επίσημο απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Αλλά και στο Μεξικό, η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία, τη στιγμή μάλιστα που οι Αρχές υποστηρίζουν πως τα επίσημα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 267 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.050 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 26.648 νεκρούς επί συνόλου 216.852 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Μεξικό βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σημειώνεται πως στην πρώτη δεκάδα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως βρίσκονται το Περού (στην 6η θέση με 279.419 κρούσματα) και η Χιλή (στην 7η με 271.982 κρούσματα).
Σε νέο lockdown μπαίνει το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων.
Ο πρόεδρος Alberto Fernandez ανακοίνωσε την επιβολή νέων μέτρων από την 1η ως τη 17η Ιουλίου, για να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.
Την περίοδο αυτή θα γίνονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ορισμένες βιομηχανίες σε κάποιες περιοχές
Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την 20ή Μαρτίου άρχισαν να χαλαρώνουν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 άρχισε να επιταχύνεται.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 57.744 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό και 1.207 θανάτους εξαιτίας του οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού που προκαλεί.
Κίνα: Μείωση κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο – Τεστ στο ένα τρίτο του πληθυσμού του Πεκίνου
Μόλις 12 νέα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 7 στο Πεκίνο.
Όπως ανακοίνωσε, η Εθνική Επιτροπή Υγείας, επιβεβαιώθηκαν 12 νέα κρούσματα μόλυνσης από την πανδημία COVID-19 μέχρι τα μεσάνυχτα της 28ης Ιουνίου, ενώ ο αριθμός αυτός των κρουσμάτων είναι μειωμένος από τα 17 κρούσματα που είχαν επιβεβαιωθεί την προηγούμενη ημέρα.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πέντε από τα κρούσματα μόλυνσης ήταν εισαγόμενα, με την εμπλοκή ταξιδιωτών από το εξωτερικό, ενώ μία ημέρα αργότερα είχαν αναφερθεί τρία περιστατικά εισαγόμενων μολύνσεων.
Τα επτά τοπικά περιστατικά μολύνσεων, εντοπίστηκαν όλα στο Πεκίνο, που προσπαθεί να διαχειριστεί ένα νέο κύμα μολύνσεων.
Το Πεκίνο έχει κάνει τεστ στο ένα τρίτο του πληθυσμού του – τουλάχιστον έως το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου – σε μια προσπάθεια να ελέγξει και να περιορίσει τη διασπορά της νόσου.
Σημειώνεται ότι έως χθες έχουν καταγραφεί 311 θετικά κρούσματα, από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος που έγινε στις 11 Ιουνίου.
Οι περιοχές γύρω από το Πεκίνο παραμένουν σε υψηλό συναγερμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επαρχία της Anxin που βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των 100 χιλιομέτρων από το Πεκίνο, ανακοίνωσε το Σάββατο 27/6 ότι θα σφραγίσει τις κατοικίες και τα χωριά μέχρι νεωτέρας.
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν και 6 νέες ασυμπτωματικές περιπτώσεις.
Συνολικά στην Κίνα έχουν καταγραφεί έως χθες 83.512 κρούσματα και 4.634 νεκροί.
Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ινδία, προσεγγίζει τα 550.000
Τέταρτη παγκοσμίως – πίσω από ΗΠΑ, Βραζιλία και Ρωσία – είναι σε επιβεβαιωμένα κρούσματα η Ινδία, η οποία προσεγγίζει τα 550.000.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 19.400 κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό κρουσμάτων στις 548.318.
Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στους 16.475, με 380 νέους θανάτους να καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο.
Ρωσία: Πάνω από 9.150 οι θάνατοι
Ξεπέρασαν τα 9.150 τα θύματα του κορωνοΐού στη Ρωσία η οποία ανακοίνωσε 6.719 νέα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί τον μικρότερο από τις 29 Απριλίου.
Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό τους στη Ρωσία σε 641.156.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι 93 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 9.166.
Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη λόγω της χαλάρωσης - Αγωνία για το άνοιγμα του τουρισμού
Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται όμως και στην Ευρώπη, καθώς για πρώτη φορά εδώ και μήνες αναφέρθηκε έξαρση των κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση, γεγονός που αποδίδεται στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Στη Γερμανία οι νεκροί φθάνουν τους 8.968 νεκρούς επί συνόλου 194.693 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας να παρατείνει το lockdown για μία ακόμη εβδομάδα.
Τοπικό lockdown στο Λέστερ αποφάσισε η κυβέρνηση Johnson στη Βρετανία, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε αυτή την πόλη της κεντρικής Αγγλίας, στην πρώτη που επιβάλλονται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο.
Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει πως σε 11 κράτη, ανάμεσα στα οποία η Αρμενία, η Σουηδία, η Μολδαβία και η Βόρεια Μακεδονία, καταγράφεται μια πολύ σημαντική έξαρση κρουσμάτων.
«Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε στην Ευρώπη αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού των νέων κρουσμάτων για πρώτη φορά εδώ και μήνες (...).
30 χώρες είδαν να αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων», επεσήμανε ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη Hans Kluge.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 700 θάνατοι.
Τα δεδομένα αυτά επιτείνουν την αγωνία στην Ευρώπη ενόψει της 1ης Ιουλίου όταν και αναμένεται να ανοίξουν πλήρως τα σύνορα για τον τουρισμό.
Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουνίου έγινε το πρώτο βήμα για το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη, αν και ερωτηματικό υπάρχει σχετικά με το τι θα γίνει με ταξιδιώτες από τρίτες χώρες που εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα, καθώς μεταξύ άλλων η ΕΕ εξετάζει να απαγορεύσει την είσοδο ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία.
Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από τις 15/6 η Ισπανία επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία ήρε όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις από την Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι τα τελευταία 24ωρα καταγράφει άνοδο των κρουσμάτων.
Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Τουρίστες από 12 ευρωπαϊκές χώρες, που θεωρούνται «ασφαλείς», ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, θα είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στη Φινλανδία από τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα (23 Ιουνίου) το Ελσίνκι, χωρίς να συμπεριλάβει προς το παρόν τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία στις χώρες αυτές.
Δεύτερο κύμα στο Ισραήλ, αύξηση κρουσμάτων στην Αυστραλία
Το Ισραήλ έχει εισέλθει σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορωνoϊού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, ο οποίος συνέστησε την επαναφορά περιοριστικών μέτρων.
«Είμαστε στο ξεκίνημα ενός δεύτερου κύματος της COVID-19.
Πρέπει να επιβάλουμε νέους περιορισμούς.
Οι περιορισμοί θα αφορούν συναθροίσεις, γαμήλιες τελετές και χώρους εβραϊκής λατρείας» υποστήριξε ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, ένα άτομο πέθανε τις προηγούμενες 24 ώρες και επιβεβαιώθηκαν 218 νέα κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, η Βικτόρια, η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει εκ νέου τους περιορισμούς κοινωνικής απόστασης, μετά την καταγραφή της μεγαλύτερης μέσα σε ένα 24ωρο αύξησης των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.
Παρά το γεγονός ότι αρκετές πολιτείες και περιοχές δεν έχουν αναφέρει ακόμη τους αριθμούς των περιστατικών μόλυνσης, η Βικτόρια εντόπισε 75 περιστατικά κατά το τελευταίο 24ωρο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια έξαρση των μολύνσεων από την 11η Απριλίου.
Η αύξηση του αριθμού των περιστατικών ενισχύει τους φόβους για ένα δεύτερο κύμα της COVID-19 στην Αυστραλία, μετά από αρκετές εβδομάδες που καταγράφονταν λιγότερα από 20 περιστατικά την ημέρα.
ΠΟΥ: Χρειάζονται 31,3 δισεκ. δολάρια για να νικηθεί ο Covid-19, έχουν συγκεντρωθεί μόλις 3,4 δισεκ. - Χρηματοδοτικό κενό 27,9 δισεκ. δολαρίων
Η διεθνής συμμαχία υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) με στόχο την αντιμετώπιση του κορωνοϊού χρειάζεται 31,3 δισεκ. δολάρια τους επόμενους 12 μήνες για αναπτύξει και να κυκλοφορήσει τεστ, θεραπείες και εμβόλια, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 26 Ιουνίου.
Όπως ανακοίνωσε, έως χθες έχουν προσφερθεί 3,4 δισεκ. δολάρια, αφήνοντας ένα χρηματοδοτικό κενό 27,9 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 13,7 δισεκ. δολάρια «είναι επειγόντως απαραίτητα».
Η πρωτοβουλία του ΠΟΥ έχει στόχο να αυξήσει τη διανομή 500 εκατ. τεστ και 245 εκατ. θεραπευτικών αγωγών σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως τα μέσα του 2021, ανέφερε σε ανακοίνωση.
Παράλληλα, σκοπεύει να αυξήσει τη διανομή 2 δισεκ. δόσεων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου 1 δισεκ. που θα αγοραστεί από χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, έως τα τέλη του 2021.
Ο ΠΟΥ εργάζεται με μια μεγάλη συμμαχία οργανισμών ανάπτυξης, χρηματοδότησης και διανομής εμβολίων, στο πλαίσιο της εκστρατείας που ονομάζει ACT-Accelerator Hub, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη δίνει τον δικό της αγώνα...
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr