Ηλεκτρισμός

Στους ιδιώτες 1,15 εκατ. πελάτες στο διασυνδεδεμένο σύστημα – Κινητικότητα και στη χαμηλή τάση

Στους ιδιώτες 1,15 εκατ. πελάτες στο διασυνδεδεμένο σύστημα – Κινητικότητα και στη χαμηλή τάση
Στις 50.000 ανέρχονται κατά μέσο όρο οι μετακινήσεις πελατών σε μηνιαία βάση, έναντι 35.000 το προηγούμενο φθινόπωρο
Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αρχίζει να κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος και στη χαμηλή τάση, καθώς σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ενισχύονται σταδιακά οι αλλαγές παρόχου και από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον κατά μέσο όρο 50.000 πελάτες αλλάζουν εκπροσώπηση σε μηνιαία βάση, συνυπολογίζοντας και τις μετακινήσεις μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών. Ένα νούμερο αισθητά αυξημένο ακόμη και από το προηγούμενο φθινόπωρο, όταν ο μέσος όρος των μηνιαίων μετακινήσεων διαμορφωνόταν στις 35.000.

Όπως προσθέτουν τα στελέχη της αγοράς, η πλειονότητα αυτών των μετακινήσεων αφορά πελάτες της ΔΕΗ που επιλέγουν κάποιον άλλο πάροχο, ενώ ακολουθούν οι μετακινήσεις μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών. Πάντως, δεν λείπουν οι καταναλωτές που «επαναπατρίζονται» στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, με τις περιπτώσεις αυτές να είναι βέβαια αισθητά λιγότερες. Ως αποτέλεσμα, το καθαρό ισοζύγιο των μετακινήσεων είναι εμφανώς υπέρ των ιδιωτών παρόχων.

6,7 εκατ. ενεργοί μετρητές στο διασυνδεμένο σύστημα

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο στο διασυνδεδεμένο σύστημα εκτιμάται πως οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εκπροσωπούν πλέον περί τις 1,15 εκατομμύρια παροχές. Έτσι, με δεδομένο ότι οι ενεργοί μετρητές στο διασυνδεμένο σύστημα ανέρχονται περίπου σε 6,7 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει πως περίπου 1 στα 6 «ρολόγια» εξυπηρετείται πια από κάποια άλλη εταιρεία, πέραν της ΔΕΗ.

Όσον αφορά τα επιμέρους ποσοστά των ιδιωτών παρόχων, η εικόνα σε επίπεδο μετρητών συνάδει με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ, και τα οποία βασίζονται στο ποσοστό κάθε εταιρείας στη συνολική κατανάλωση. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η ΔΕΗ κατείχε τον Μάιο το 66,29% του συνολικού όγκου κατανάλωσης, ακολουθούμενη από την Protergia (7,30%), την ΗΡΩΝ (6,27%) και την Elpedison (4,97%).
Έτσι, με κριτήριο τον αριθμό των «ρολογιών» στο διασυνδεδεμένο σύστημα, στην πρώτη τριάδα βρίσκονται και πάλι οι καθετοποιημένες εταιρείες, με επικεφαλής την Protergia. Ακολουθεί η Elpedison και στη συνέχεια η ΗΡΩΝ.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης