Ενέργεια

Η Ουγγαρία θα υποβάλει αίτηση για άδεια επέκτασης πυρηνικών εγκαταστάσεων

Η Ουγγαρία θα υποβάλει αίτηση για άδεια επέκτασης πυρηνικών εγκαταστάσεων
Σχεδιάζει να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του πυρηνικού σταθμού Paks των 2 gigawatt με δύο αντιδραστήρες VVER από τη Ρωσία
Η Ουγγαρία θα υποβάλει την Τρίτη έγγραφα αδειοδότησης συτον κρατικό οργανισμό ατομικής ενέργειας για να επεκτείνει τον μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής της και να προχωρήσει γρήγορα στην πρώτη φάση της κατασκευής ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα 29/6/2020.

Η Ουγγαρία σχεδιάζει να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του πυρηνικού σταθμού Paks των 2 gigawatt με δύο αντιδραστήρες VVER από τη Ρωσία.
Το έργο, το οποίο ανατέθηκε το 2014 χωρίς διαγωνισμό στον ρωσικό κρατικό πυρηνικό γίγαντα Rosatom, αναφέρεται συχνά ως ένδειξη των εξαιρετικά θερμών δεσμών μεταξύ του ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban και του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.

Η Βουδαπέστη ζήτησε και έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ταχεία διαδικασία, η οποία θα της επιτρέψει να ξεκινήσει την κατασκευή στο εργοτάξιο τον Ιανουάριο του 2021, ανακοίνωσε ο υπουργός Janos Suli, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επέκταση.

"Αυτό δεν είναι προς το ρωσικό συμφέρον, είναι (προς το) αμοιβαίο συμφέρον μας, επειδή υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τον μετριασμό ή τη διόρθωση της καθυστέρησης που υποφέραμε με την προώθηση της γης", είπε.
Ο Suli, ο οποίος αποδίδει καθυστερήσεις στο έργο στην αναμονή για έγκριση από την ΕΕ, δήλωσε ότι ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας της Ουγγαρίας (HAEA) θα λάβει την τεκμηρίωση την Τρίτη το μεσημέρι.

Τρεις μήνες μετά την επανεξέταση, η Ουγγαρία θα υποβάλει ξεχωριστό πακέτο αδειοδότησης για την κατασκευή της οπής του αντιδραστήρα και των γύρω τοιχωμάτων.
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η έγκριση για την τρύπα του αντιδραστήρα, ένα τεράστιο έργο για την αφαίρεση 8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων γης και την κατασκευή μπετόν 2.500 μέτρων (8.200 πόδια) πάχους άνω του ενός μέτρου, θα μπορούσε να κάνει το έργο πολύ πιο δύσκολο να εγκαταλειφθεί.

Η HAEA έχει περισσότερο από ένα χρόνο για να χορηγήσει τη συνολική άδεια κατασκευής και ο Suli δήλωσε ότι η εταιρεία Paks 2 δεν θα ρίξει σκυρόδεμα στην τοποθεσία εκτός από τον αρχικό τοίχο μέχρι να παραμείνει ολόκληρη η άδεια.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης