Ενέργεια

«Παράθυρο» ΥΠΕΝ για μεγαλύτερη ευελιξία στις μετακινήσεις από ΔΕΗ σε ΔΕΔΔΗΕ

«Παράθυρο» ΥΠΕΝ για μεγαλύτερη ευελιξία στις μετακινήσεις από ΔΕΗ σε ΔΕΔΔΗΕ

Αρνητικό εμφανίζεται το υπουργείο στα μισθολογικά αιτήματα που έθεσε η ΓΕΝΟΠ σε σημερινή (29/6) συνάντηση

Θέματα μετακινήσεων προσωπικού από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και μισθολογικά αιτήματα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ με τον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΕΝΟΠ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν πιο εύκολες οι μετακινήσεις εργαζομένων της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς. Επίσης, έθεσε θέμα ένταξης στην κινητικότητα του προσωπικού των Λιγνιτική Μελίτης και Λιγνιτική Μεγαλόπολης.

Παράλληλα, το συνδικαλιστικό όργανο ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα για  μετακινήσεις σε ΑΔΜΗΕ, που τώρα δεν επιτρέπονται, καθώς ο Διαχειριστής  του Συστήματος Μεταφοράς έχει μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό, με δεδομένη την έκταση των έργων που σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια. Για τον ίδιο λόγο, έθεσε το ζήτημα μεγαλύτερης ευελιξίας στο σύστημα προσλήψεων του ΑΔΜΗΕ.

Ο υπουργός φέρεται να μην αποκλείει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ευελιξίας στην μεταφορά προσωπικού από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Ωστόσο, η προοπτική αυτή θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης στη ΔΕΗ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε στη συνέχεια να εξεταστούν οι ανάγκες του Ομίλου.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως είναι πιο δύσκολο το ενδεχόμενο «μεταπήδησης» εργαζομένων της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ, καθώς πρόκειται πλέον για μια εταιρεία, η οποία δεν ανήκει στον Όμιλο.

Την ίδια στιγμή, αρνητικός ήταν ο κ. Χατζηδάκης στα μισθολογικά αιτήματα που έθεσε η ΓΕΝΟΠ, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ μπορεί να απέφυγε τη χρεοκοπία, ωστόσο δεν θα πρέπει να ακυρωθούν οι προσπάθειες που την έθεσαν σε φάση οικονομικής ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν την κατάργηση του πλαφόν στις υπερωρίες, την καταβολή επιδόματος θέσης στα μεσαία στελέχη της ΔΕΗ, καθώς και την επαναφορά των εκπτώσεων στο τιμολόγιο των εργαζομένων.

H ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς συναντήθηκαν σήμερα με τον γενικό γραμματέα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Αντώνη Καρρά και τον ταμία Κωνσταντίνο Βαρσάμη. Κατά τη συνάντηση  τέθηκαν από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ εργασιακά ζητήματα, αλλά και θέματα που συνδέονται με την διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης δεν παρέστη λόγω προσωπικού κωλύματος.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χατζηδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:  «Στα αιτήματα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ απάντησα με την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ και τα αποτελέσματά της. Η πολιτική αυτή είναι θετική για τους εργαζόμενους για τον πολύ απλό λόγο ότι η ΔΕΗ και οι εργαζόμενοί της πέρυσι τέτοια εποχή ήταν αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας. Φέτος αντίθετα η επιχείρηση έχει κάνει βήματα μπροστά, παίρνοντας πιστοποιητικό βιωσιμότητας, βλέποντας την πιστοληπτική της θέση να αναβαθμίζεται και παρατηρώντας επίσης τη μετοχή της να αυξάνεται σημαντικά. Όλα αυτά δείχνουν ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στο σωστό δρόμο και γι' αυτό το λόγο θεωρώ πως από αυτό προκύπτει και ένα θετικό μήνυμα για τους ίδιους τους εργαζόμενους».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης