Γαλλία: Πανωλεθρία Macron στις δημοτικές εκλογές, μεγάλη άνοδος των Πρασίνων

Γαλλία: Πανωλεθρία Macron στις δημοτικές εκλογές, μεγάλη άνοδος των Πρασίνων
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν κερδίζει κανένα μεγάλο δήμο - Πιθανός ο ανασχηματισμός
Οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία σηματοδοτήθηκαν από την ισχυρή άνοδο των Οικολόγων - Πράσινων, που επικρατούν στη Λιόν, το Μπορντό ή τη Μασσαλία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, και την αποτυχία του κόμματος του προέδρου Emmanuel Macron, που γνώρισε την ήττα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Εκτός της Λιόν (ανατολικά), του Μπορντό (νοτιοδυτικά), οι υποψήφιοι των Πρασίνων προηγούνται, επίσης, στη Μασσαλία (νότια), ένα προπύργιο της δεξιάς, όμως κερδίζουν και μικρότερες πόλεις όπως την Μπεσανσόν (ανατολικά), την Τουρ ή το Πουατιέ (κεντρικά), σύμφωνα με τα exit poll.
Στη Λιλ, η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη με τις πρώτες εκτιμήσεις υπέρ των Πρασίνων, προτού ωστόσο το περιβάλλον της απερχόμενης δημάρχου των Σοσιαλιστών ανακοινώσει τη νίκη της.
Η Σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo, σύμμαχος με τους Πράσινους, επανεξελέγη με άνεση, εξασφαλίζοντας το 50% και πλέον των ψήφων.
Η Δημοκρατία Εμπρός (République en Marche -LREM), το κόμμα του προέδρου υπέστη ήττα, καθώς δεν επικράτησε σε καμία μεγάλη πόλη.
Στη Χάβρη μονάχα επικράτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Edouard Philippe.
«Αυτό το βράδυ, νιώθουμε απογοήτευση, διότι υπάρχουν περιοχές (…), όπου οι εσωτερικοί διχασμοί μας μας οδήγησαν σε εξαιρετικά απογοητευτικές επιδόσεις», παραδέχθηκε η εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως τους «επόμενους μήνες», το LREM δεν μπορεί να «επιτρέψει τέτοιου είδους διχασμούς».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος «σημείωσε την ανησυχία του για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές», που δεν «είναι ένα πολύ καλό νέο», ανέφεραν οι υπηρεσίες του κι ενώ το ποσοστό αποχής ανήλθε σε περίπου 60% στον δεύτερο γύρο.
Image

www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr