Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΔΕΗΑΝ: «Έρχεται» το πρώτο έργο ΑΠΕ του Target Model – Προκήρυξη εντός Ιουλίου του φωτοβολταϊκού στη Μεγαλόπολη

ΔΕΗΑΝ: «Έρχεται» το πρώτο έργο ΑΠΕ του Target Model – Προκήρυξη εντός Ιουλίου του φωτοβολταϊκού στη Μεγαλόπολη
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συνάψει σύμβαση αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με τη μητρική της εταιρεία, ώστε η ισχύος 50 MW μονάδα να τροφοδοτεί τη ΔΕΗ
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού πάρκου 50 MW που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στη Μεγαλόπολη. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 20 Ιουλίου η θυγατρική της ΔΕΗ αναμένεται να δημοσιεύσει την προκήρυξη για την κατασκευή του έργου, εκκινώντας έτσι τη διαδικασία για την επιλογή αναδόχου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί ορόσημο τόσο για τη ΔΕΗΑΝ όσο και για τον εγχώριο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς πρόκειται για το πρώτο έργο ΑΠΕ στη χώρα μας το οποίο προορίζεται να λειτουργεί χωρίς κρατική ενίσχυση (subsidy free), εγκαινιάζοντας ένα από τα νέα εμπορικά μοντέλα που θα κάνει πραγματικότητα το Target Model. Κι αυτό γιατί η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή του θα έχει προαγορασθεί από τη ΔΕΗ, μέσω σύμβασης αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) που θα συνάψει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τη μητρική της εταιρεία.

Το πρώτο «πράσινο» προθεσμιακό προϊόν

Το εν λόγω επιχειρηματικό μοντέλο θα καταστεί εφικτό με την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σύναψης προθεσμιακών συμβολαίων με φυσική παράδοση, μέσω της αγοράς προθεσμιακών προϊόντων. Έτσι, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη εταιρεία από τον κλάδο των ΑΠΕ που θα δώσει το «παρών» στην αγορά προθεσμιακών προϊόντων, κάνοντας το πρώτο ανάλογο συμβόλαιο για «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή.

Τα PPA ανάμεσα σε ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ και καταναλωτές-προμηθευτές κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερο έδαφος διεθνώς, καθώς δίνουν σημαντικά πλεονεκτήματα και στα δύο συναλλασσόμενα μέρη. Έτσι, από τη μια μεριά ο ηλεκτροπαραγωγός ΑΠΕ (όπως η ΔΕΗΑΝ) διασφαλίζει μία σταθερή τιμή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, ο καταναλωτής αξιοποιεί το PPA για hedging, καθώς «κλειδώνοντας» με σταθερό κόστος «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, αποφεύγει το ρίσκο των διακυμάνσεων των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά.

Μικρότερη έκθεση στις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής

Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που έχει για ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της ανισορροπίας των μεριδίων του σε ηλεκτροπαραγωγή και προμήθεια ρεύματος. Έτσι, μία τέτοια σύμβαση μειώνουν την έκθεσή της ως προμηθευτή στη μεταβλητότητα των τιμών χονδρεμπορικής.

Παράλληλα, το διμερές συμβόλαιο αγοραπωλησίας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας έδωσε τη δυνατότητα στη ΔΕΗΑΝ να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα τη φωτοβολταϊκή μονάδα, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει να «κλειδώσει» πρώτα αποζημίωση μέσα από διαγωνισμό. Η άμεση υλοποίηση «πράσινων» επενδύσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Όμιλο της ΔΕΗ, ο οποίος επιδιώκει να επιταχύνει με δεδομένους τους στόχους που έχει θέσει για σημαντική ενίσχυση της εγκατεστημένης του ισχύος μέσα στα επόμενα έτη.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης