Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Απώλειες 12 δισ. δολ. από τις εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Απρίλιο

Απώλειες 12 δισ. δολ. από τις εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Απρίλιο
Η Saudi Aramco λέγεται πως έχει περικόψει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου που ετοιμάζονται για τον Ιούλιο σε τουλάχιστον πέντε από τις χώρες-πελάτες της στην Ασία

Κατά 65,4% μειώθηκε τον Απρίλιο η αξία των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα. Σε χρήματα, η απώλεια διατιμάται στα 12 δισ. δολ. σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που αναμεταδίδει το Reuters.

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, οι συνολικές εξαγωγές - συμπεριλαμβανομένων των μη πετρελαϊκών εξαγωγών αγαθών όπως χημικών και πλαστικών - μειώθηκαν κατά 23,5%, ή περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν μέσω πτώσης της ζήτησης και των τιμών του πετρελαίου, το πρώτο τρίμηνο η αξία των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε κατά 21,9% σε ετήσια βάση στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στις αρχές του μήνα.

Η μειωμένη παραγωγή και η «βουτιά»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ, η Σ. Αραβία περιέκοψε την πετρελαϊκή της παραγωγή τον Μάιο στα απαιτούμενα επίπεδα των 8,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Οι Σαουδάραβες τώρα προσπαθούν να μειώσουν τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και να ασκήσουν πιέσεις στην αγορά της Ασίας, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης συνεχίζει να είναι αργή, οι τιμές να είναι ευμετάβλητες και χαμηλότερες από αυτές που συμφέρουν τον προϋπολογισμό του σαουδαραβικού βασιλείου.

Η Saudi Aramco λέγεται πως έχει περικόψει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου που ετοιμάζονται για τον Ιούλιο σε τουλάχιστον πέντε από τις χώρες-πελάτες της στην Ασία. Οι αποστολές αναμένεται να σημειώσουν το χαμηλότερο επίπεδο 35ετίας.

Οι τιμές πετρελαίου

Η νέα αύξηση που σημειώθηκε στα αποθέματα αμερικανικού αργού την περασμένη εβδομάδα και η άνοδος που καταγράφεται στα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως αυξάνει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέων lockdowns, έχουν επηρεάσει τις τιμές πετρελαίου.

Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2020 για το Brent καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,42% στα 40,14 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουλίου 2020 υποχωρεί κατά -0,68% στα 37,75 δολ. ανά βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης