Χρηματιστήριο & Αγορές

Πιέσεις στις αγορές, ανησυχία για κρούσματα, εμπόριο, δυσοιωνες εκτιμήσεις από ΔΝΤ - Πτώση έως -2,5% στη Wall, στο -3,4% ο DAX

Πιέσεις στις αγορές, ανησυχία για κρούσματα, εμπόριο, δυσοιωνες εκτιμήσεις από ΔΝΤ - Πτώση έως -2,5% στη Wall, στο -3,4% ο DAX
Απώλειες 2,4% στην Wall στις αγορές με φόντο το άλμα των κρουσμάτων κορωνοϊού
H Wall Street υποχωρεί 2,4% με τον S&P στις 3058 μονάδες, ενώ ο DAX έκλεισε -3,4% στις 12.098 μονάδες.
Πιέσεις δέχονται σήμερα 24/6 τα κυριότερα χρηματιστήρια καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Γερμανία, προκαλεί μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία και ο εμπορικός πόλεμος που ετοιμάζονται να κηρύξουν οι ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικότερα στο -4,9% εκτιμά ότι θα είναι η παγκόσμια ύφεση το 2020 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από -3% που ήταν την προηγούμενη εκτίμηση, καθώς η κρίση του κορωνοϊού προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας.
Η εκτίμηση για ύφεση 4,9% στην παγκόσμια παραγωγή είναι πλέον η χειρότερη στην ιστορία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ.
«Η πανδημία COVID-19 είχε αρνητικότερο αντίκτυπο στη δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο του 2020 από ό, τι αναμενόταν και η ανάκαμψη προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η κατανάλωση και οι υπηρεσίες μειώθηκαν πέρα από τις προσδοκίες και ενώ η πορεία της παγκόσμιας αγοράς εργασίας περιγράφεται ως «καταστροφική».
Η έκθεση προβλέπει ύφεση των ΗΠΑ να είναι της τάξεως του -8,0% το 2020, μια αξιοσημείωτη υποβάθμιση από τις προβλέψεις του Απριλίου για -5,9%.
Στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναγνώρισε τη συμβολή των ευρωπαϊκών μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, όπως βραχυπρόθεσμα προγράμματα εργασίας, αλλά μείωσε την πρόβλεψη 2020 για την παραγωγή σε -10,2%, από την πρόβλεψη του Απριλίου στο -7,5%.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε παρόμοια υποβάθμιση και προβλέπεται επίσης να σημειώσει οικονομική συρρίκνωση 10,2% φέτος.
Ωστόσο, το ΔΝΤ σημείωσε ότι θετικά οικονομικά στοιχεία, όπως η αύξηση των θέσεων εργασίας τον Μάιο, οδηγούν στην εκτίμηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμψει κατά 4,5% το 2021, από 4,7% που εκτιμήθηκε τον Απρίλιο.
Το ΔΝΤ προβλέπει μια παγκόσμια ανάκαμψη της τάξεως του 5,4% το 2021, η οποία όμως προϋποθέτει επίμονη κοινωνική απόσταση και χαμηλότερη παραγωγικότητα (λόγω της μετατόπισης πόρων προς την ασφάλεια και την υγιεινή στο χώρο εργασίας).
Με ραγδαίους ρυθμούς και αμείωτη επιθετικότητα εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον πλανήτη η επιδημία του κορωνοϊού παρά τα όποια περιοριστικά μέτρα και τις συστάσεις των επιστημόνων προς τους πολίτες να μην χαλαρώνουν και να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων.
Στη Λατινική Αμερική, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100.000 και τα κρούσματα τα 2,1 εκατομμύρια, με τη Βραζιλία να σφυροκοπείται σε τέτοιο βαθμό που δικαστής έδωσε εντολή στον πρόεδρο Jair Bolsonaro να φορά υποχρεωτικά μάσκα κατά τη διάρκεια των δημόσιων εμφανίσεων τους.
Την υποχρεωτική χρήση μάσκας ζητούν ολοένα και περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς σε τουλάχιστον 26 καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας τη στιγμή που οι κορυφαίοι Αμερικανοί επιδημιολόγοι επισημαίνουν πως αν και όλοι έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τελικά «ο ιός γονάτισε το έθνος», τονίζοντας ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την πορεία της επιδημίας στην χώρα.
Στην Ευρώπη, τα περισσότερα κράτη ετοιμάζονται για το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού από την 1η Ιουλίου αλλά το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να επανέρχεται η καραντίνα ακόμα και στο Βερολίνο, έρχεται να υπενθυμίσει πόσο εύθραυστη είναι η επόμενη ημέρα και η προσπάθεια επιστροφής σε κανονικούς ρυθμούς.
Την ίδια ώρα νέα μελέτη από το Penn State University επιβεβαιώνει ότι ο κορωνοϊός Covid-19 είναι 80 φορές πιο μολυσματικός από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 477.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 9,3 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια.
Εμπορικό πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζονται να κηρύξουν οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, ο Λευκός Οίκος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής δασμών 3,1 δισ. δολ. σε εισαγωγές από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ επιθυμούν την επιβολή δασμών σε εισαγωγές προϊόντων όπως ελιές, μπύρα, το ποτό τζιν και τα φορτηγά, ενώ επίσης αυξάνουν τους δασμούς σε άλλα προϊόντα όπως αεροσκάφη, τυρί, γιαούρτι.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν να βάλουν στο στόχαστρο τους ευρωπαϊκά προϊόντα πολυτελείας.
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση συμφωνίας επί ενός παγκόσμιου πλαισίου για έναν ψηφιακό φόρο.
Ο ΟΟΣΑ συντονίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση παγκόσμιας συναίνεσης ως προς το πώς να φορολογηθούν τα κέρδη των παγκόσμιων ψηφιακών εταιρειών.
Η συμφωνία θα είχε αποσοβήσει μια εμπορική σύγκρουση.
Όμως -όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα των Financial Times, η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τη σύγκρουση αυτή πιθανότερη.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει ήδη ολοκληρώσει έρευνα, τον Δεκέμβριο, για τον ψηφιακό φόρο της Γαλλίας, στο πλαίσιο του Section 301 της Εμπορικής Πράξης του 1974.
Από την έρευνα συμπέρανε πως η φορολόγηση συνιστά διάκριση κατά των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.
Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει με επιβολή δασμών στο γαλλικό τυρί και στη σαμπάνια, ως αντίποινα. Στις αρχές του μήνα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ άνοιξε επίσης ξεχωριστή έρευνα για τους ψηφιακούς φόρους που εξετάζουν να επιβάλλουν, μεταξύ άλλων, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Βραζιλία.
Το συμπέρασμα -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- κατά πάσα βεβαιότητα θα είναι το ίδιο με αυτή της αναφοράς για τη Γαλλία.

O δείκτης Dow Jones σημειώνει απώλειες -1,96% στις 25.664 μονάδες.
O δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχωρεί -1,8% στις 3.075 μονάδες.
O τεχνολογικός δείκτης  Nasdaq καταγράφει πτώση -1,38% στις 9.991 μονάδες, μετά το χθεσινό κλείσιμο του τεχνολογικού δείκτη σε νέο ιστορικό υψηλό στις 10.131,37 μονάδες.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύεται στις 34,02 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει απώλειες -2,62% στις 12.195 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες -2,61% στις 19.323 μονάδες.
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Patterson Cos ανακοίνωσε ότι εμφάνισε ζημιές 608,6 εκατ. δολαρίων ή 6,44 δολαρίων ανά μετοχή, στο δ΄ τρίμηνο χρήσης μέχρι τις 25 Απριλίου, έναντι των κερδών 27,9 εκατ. δολαρίων ή 30 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν προσαρμοστούν οι έκτακτες χρεώσεις, οι απομειώσεις και άλλα, η εταιρεία προϊόντων οδοντιατρικής και υγείας των ζώων, εμφάνισε κέρδη ανά μετοχή 43 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 18 σεντς.
Οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 1,286 δισ. δολάρια από τα 1,437 δισ. δολάρια, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,241 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία δεν προσφέρει εκτιμήσεις για τη χρήση 2021, δεδομένης της αβεβαιότητας που προκύπτει από την πανδημία.
Η Winnebago Industriesκαθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα για το γ΄ τρίμηνο χρήσης που ήταν υψηλότερα σε μεγάλο βαθμό από τις εκτιμήσεις.
Για το τρίμηνο μέχρι τις 30 Μαΐου, η εταιρεία οχημάτων ψυχαγωγίας εμφάνισε ζημιές 12,4 εκατ. δολαρίων ή 37 σεντς ανά μετοχή, από τα καθαρά κέρδη των 36,2 εκατ. δολαρίων ή 1,14 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, οι προσαρμοσμένες ζημιές ανά μετοχή των 26 σεντς ήταν καλύτερος αριθμός από τις εκτιμήσεις για ζημιές 45 σεντς.
Τα έσοδα μειώθηκαν 23,9% στα 402,5 εκατ. δολάρια, πολύ υψηλότερα των εκτιμήσεων για 346,1 εκατ. δολάρια.

Πιέσεις στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Πιέσεις δέχονται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Γερμανία, προκαλεί μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος.
Επίσης Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να απαγορεύσουν την είσοδο Αμερικανών στην ΕΕ, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες για περαιτέρω περιορισμούς που μπορεί να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη.
Παράλληλα, ο Trump ετοιμάζεται για εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ, καθώς απειλεί με την επιβολή δασμών ύψους 3,1 δισ. δολ. στις εισαγωγές από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 17 Ιουλίου που αυτή τη φορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία.
Τη Δευτέρα (29/6/2020) ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, θα μεταβεί τη Γερμανία όπου και θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο, Angela Merkel.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί η πρόταση της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ.
Δεδομένου ότι έχει προηγηθεί η συνάντηση του Macron με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Mark Rutte, ο οποίος θεωρείται ο πιο σκληροπυρηνικός από τους τέσσερις που αντιστέκονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, εκτιμάται ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα ενημερώσει τη Γερμανίδα καγκελάριο για τις θέσεις της Ολλανδίας.
Σημειώνεται ότι πριν και μετά τη συνάντηση με τον Rutte, ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε χωρίς φειδώ το twitter και έκανε δηλώσεις, εκθειάζοντας πάνω απ’ όλα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σε ανοδική τροχιά κινείται πλέον η γερμανική οικονομία έχοντας ξεπεράσει πια το δυο δύσκολο κομμάτι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος σημείωσε άνοδο ρεκόρ τον Ιούνιο, μετά την κατάρρευση των προηγούμενων μηνών, εν μέσω του lockdown.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ifo, ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο 86,2 τον Ιούνιο έναντι 79,5 που ήταν τον Μάιο.
Πρόκειται για άνοδο ρεκόρ.
Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη ενίσχυση του δείκτη, στις 85 μονάδες.
«Έχουμε ξεπεράσει τα δύσκολα οικονομικά.
Η οικονομία είναι σε ανοδική τροχιά αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο οικονομολόγος του Ifo, Dr. Klaus Wohlrabe.
Ο ίδιος αναμένει ανάπτυξη από το γ' τρίμηνο του 2020 που θα είναι της τάξης του 7%, ενώ επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.
Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (24/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στον απόηχο της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 78 μονάδες, έναντι 60 μονάδων τον Μάιο, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που έχει καταγράψει ποτέ η Στατιστική Υπηρεσία.
Παράλληλα, τα στοιχεία της Insee ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα διαμορφωθεί στις 72 μονάδες.
Ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο ενισχύθηκε στις 77 μονάδες, έναντι 71 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 79 μονάδες.
Όσον αφορά τις προοπτικές παραγωγής των επιχειρήσεων, ο σχετικός δείκτης κατέγραψε άνοδο στις -15 μονάδες, έναντι -49 μονάδων τον Μάιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στις -30 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης που αφορά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη του κλάδου υπηρεσιών αυξήθηκε στις 77 μονάδες, έναντι 52 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι προσδοκίες των ίδιων των επιχειρήσεων για τη βελτίωση της παραγωγής τους κατέγραψε ανάκαμψη, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 19 μονάδες, έναντι -12 μονάδων προηγουμένως.
Σημειώνεται ότι παρά την άνοδο που κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της Insee για τον Ιούνιο, παραμένει κάτω από τον μέσο όρο των 101 μονάδων που είχε διαμορφωθεί πριν από την κρίση του κορωνοϊού.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σχέδιο για την αποφυγή χρεοκοπίας έχει εκπονήσει η Lufthansa, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το σχέδιο διάσωσης των 9 δισ. ευρώ την Πέμπτη στην ψηφοφορία των μετόχων, σύμφωνα με πηγή του Reuters.
Η γερμανική κυβέρνηση θα μπορεί ακόμη να λάβει 20% μερίδιο, όπως και είχε αρχικά προβλεφθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με το νέο σχέδιο, αυτό θα συμβεί σε δύο στάδια, χωρίς την ανάγκη έγκρισης των μετόχων, ανέφερε η πηγή.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Heinz Hermann Thiele έχει φέρει αντιρρήσεις στους όρους της διάσωσης, προτείνοντας μία έμμεση κρατική συμμετοχή στη Lufthansa μέσω της γερμανικής τράπεζας ανάπτυξης, KfW, αντί για άμεση συμμετοχή και εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο.
Ο Thiele, ο οποίος αύξησε πρόσφατα το μερίδιό του στη Lufthansa στο 15,5%, αναμένεται να ασκήσει βέτο στην έκτακτη γενική συνέλευση της Πέμπτης - η οποία πραγματοποιείται εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας.
Η Lufthansa βρίσκεται εν αναμονή της ψηφοφορίας των μετόχων που έχουν λιγότερο από το 50% των μετοχών, όπου θα χρειαστεί πλειοψηφία δύο τρίτων για να περάσει η διάσωση. Ο διευθύνων σύμβουλος Carsten Spohr δήλωσε την Κυριακή ότι οι μέτοχοι που εκπροσωπούν μόνο το 38% των μετοχών είχαν εγγραφεί για την Εκτακτη Γενική Συνέλευση.
Σύμφωνα με το «Σχέδιο Β», η Γερμανία θα μπορούσε αρχικά να πάρει περίπου 10% μερίδιο στη Lufthansa, ενώ το υπόλοιπο μερίδιο να προέλθει από αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα μπορούσαν όλοι οι μέτοχοι της Lufthansa να συμμετάσχουν, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου.
Εγκρίθηκε από την Ιταλία η παροχή κρατικών εγγυήσεων για ένα δάνειο 6,3 δισ. ευρώ στην ιταλική μονάδα της Fiat Chrysler, τόνισε πηγή στο Reuters, ανοίγοντας τον δρόμο για το μεγαλύτερο δάνειο αυτής της κρίσης σε μια ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.
Η πηγή τόνισε πως το ελεγκτικό δικαστήριο της Ιταλίας υπέγραψε το σχετικό διάταγμα, στο τελευταίο βήμα μιας μακράς και αμφισβητούμενης διαδικασίας προκειμένου να εγκριθεί το δάνειο.
Η έγκριση από το δικαστήριο έρχεται μετά από την προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Οικονομίας.
Η ιταλική θυγατρική της FCA έχει προσφύγει στα προγράμματα έκτακτης χρηματοδότησης εξαιτίας του κορωνοϊού, της ιταλικής κυβέρνησης, για να εξασφαλίσει ένα τριετές δάνειο εγγυημένο από το δημόσιο, και να τονώσει τις δραστηριότητές της στη χώρα καθώς και τον κλάδο αυτοκινήτου της Ιταλίας, στον οποίο δραστηριοποιούνται 10.000 επιχειρήσεις.
Η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης αεροπορικών εταιρειών Swissport πρόκειται να μειώσει κατά 53% το ανθρώπινο δυναμικό της -4.556 θέσεις εργασίας- στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Παρότι κάποιες αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν δρομολόγια σε κάποιες χώρες, καθώς αίρονται οι περιορισμοί, η Swissport έχει ανακοινώσει ότι τα έσοδά της αναμένεται να είναι κατά σχεδόν 50% χαμηλότερα σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, εξαιτίας της κρίσης.
Η Royal Bank of Scotland έχει ξεκινήσει μια μεγάλη αναδιάρθρωση στις δραστηριότητές της επενδυτικής τραπεζικής στο εξωτερικό, περικόπτοντας τουλάχιστον το ένα τέταρτο του προσωπικού πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ, ανέφεραν πηγές του Reuters.
Η τράπεζα προσπαθεί να μειώσει 80-90 θέσεις εργασίας στα κεντρικά γραφεία της στις ΗΠΑ, μετά από διαβούλευση με διάφορα σωματεία εργαζομένων και εκπροσώπους τους, σύμφωνα με μία πηγή.
Άλλη πηγή τονίζει ότι οι απολύσεις στις ΗΠΑ, όπου απασχολεί 400 ανθρώπους, ήταν οι πρώτες σε ένα ευρύτερο πλάνο περικοπής του εργατικού δυναμικού της NatWest Markets εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, κατά 20%-30%.
Σήμερα εξάλλου απολύθηκαν τουλάχιστον οκτώ τραπεζίτες στη Σιγκαπούρη, ενώ είναι πιθανό να σημειωθούν απολύσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας λόγω Wall και Ν. Κορέας - Στο +0,30% ο Shanghai Composite, ο Kospi +1,42%

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (24/6) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street όσο και από την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,42% στις 2.161,51 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,19% στις 5.965,7 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,42% στις 11.660,67 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει κέρδη +1,63% στις 4.958,43 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε κέρδη της τάξεως του +0,30% στις 2.979,55 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,2% και τις 11.818,04 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του -0,07% στις 22.534,32 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες -0,18% στις 24.863,50 μονάδες.
Στην κορεατική χερσόνησο, οι εντάσεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν να υποχωρούν, μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι θα αναστείλει τα σχέδιά της για στρατιωτικές δράσεις κατά της Σεούλ, την ίδια στιγμή που το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε ότι η Πιονγιάνγκ είναι έτοιμη να αφαιρέσει ξανά τα ηχεία που εγκατέστησε πρόσφατα στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι παρά το πρόσφατο ράλι στις αγορές, υπάρχουν μέχρι στιγμής λίγες διαβεβαιώσεις ότι τα κρούσματα κορωνοϊού δε θα συνεχίσουν να αυξάνονται, δεδομένων των τελευταίων στοιχείων σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία και Ασία.
«Η διαφορά είναι ότι η ανάκαμψη δεν έχει ακόμα παγιωθεί», ανέφερε ο αναλυτής της Mizuho Bank, Hayaki Narita, διευκρινίζοντας ότι «η συρρίκνωση στο εμπόριο διαφόρων χωρών φέτος αναμένεται να είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Prakash Sapal, τόνισε ότι «η προσοχή θα αρχίσει να στρέφεται ξανά στην πανδημία του Covid-19, μετά την αισιοδοξία σχετικά με την ανάκαμψη από τη χαλάρωση του lockdown», ενώ πρόσθεσε ότι «η πρόσφατη αύξηση στα κρούσματα έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες ότι οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν ξανά τις οικονομίες τους, σπαταλώντας την ευκαιρία για την αναμεονόμενη οικονομική ανάκαμψη».
Όσον αφορά τη Wall Street, ο επικεφαλής αναλυτής επενδύσεων της CFRA, Sam Stovall, επεσήμανε ότι «υπάρχει σιγουριά ότι η Federal Reserve και το Κογκρέσο είναι έτοιμες να συνεχίσουν την παροχή ιστορικού ποσού στήριξης στην αγορά και την οικονομία», ενώ διευρκίνισε ότι «εάν σκοντάψουμε, τότε η Fed και το Κογκρέσο είναι πιθανό να παρέμβουν και να τοποθετήσουν ένα φορολογικό και νομισματικό χαλί κάτω από την οικονομία και τις αγορές».
«Με την πιθανότητα η οικονομία να μη σταματήσει εντελώς εάν καταλήξουμε σε ένα δεύτερο κύμα, η αγορά λέει βασικά ότι κινείται προς τα εμπρός και προς τα πάνω», τόνισε ο κ. Stovall.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης