Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η BHP προσέλαβε την JP Morgan για την πώληση ανθρακωρυχείου στην Αυστραλία

Η BHP προσέλαβε την JP Morgan για την πώληση ανθρακωρυχείου στην Αυστραλία
Η αξία του ορυχείου θα μπορούσε να φθάσει μεταξύ 1,5 δισ. δολ και 1,8 δισ. δολ.
Η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο BHP Group προσέλαβε την αμερικανική τράπεζα επενδύσεων JP Morgan για την πώληση του ορυχείου θερμικού άνθρακα στην Αυστραλία, μετά από πίεση των επενδυτών που ανησυχούν για την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με το Reuters.
Ο αυξημένος έλεγχος από επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές και ακτιβιστές για την αλλαγή του κλίματος ωθεί τις εταιρείες εξόρυξης να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ορυκτά καύσιμα.

Το ορυχείο ανοικτής κοπής της BHP, στην περιοχή Hunter Valley της Νέας Νότιας Ουαλίας, προμηθεύει θερμικό άνθρακα, που χρησιμοποιείται ως καύσιμο για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, σε εγχώριους και διεθνείς πελάτες και η αξία του θα μπορούσε να φθάσει μεταξύ 1,5 δισεκατομμυρίου και 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Ο θερμικός άνθρακας αντιπροσωπεύει μόνο το 3% του χαρτοφυλακίου της BHP, για το οποίο πράσινοι όμιλοι και μέτοχοι έχουν ζητήσει να σταματήσουν οποιεσδήποτε βιομηχανικές δραστηριότητες με πολιτικές που δεν αντιστοιχούν στην υποστήριξη της εταιρείας για τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015.
Ο ακτιβιστής επενδυτής της Elliott, που κατέχει μερίδιο 4,7% στην εταιρεία εξόρυξης, έχει πιέσει για την πώληση ενεργητικού θερμικού άνθρακα, που περιλαμβάνει επίσης το ένα τρίτο του ορυχείου Cerrejon στην Κολομβία.

Οι ανταγωνιστικές εταιρείες εξόρυξης έχουν επίσης λάβει μέτρα για απομάκρυνση από τον θερμικό άνθρακα, με την Rio Tinto να έχει πουλήσει τα τελευταία ορυχεία άνθρακα το 2018 και την Anglo American να εξετάσει την απόσυρση ή την πώληση των δραστηριοτήτων άνθρακα στη Νότια Αφρική εντός των επόμενων δύο ή τριών ετών.

Υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλιανής Whitehaven Coal Ltd και της Ινδικής Adani Enterprises που ενδέχεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το ορυχείο στο Όρος Arthur, ανέφεραν οι πηγές.
Οι διαδικασίες πωλήσεων έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς τα κυβερνητικά lockdowns για τον περιορισμό του κορωνοϊού σταμάτησαν τις επισκέψεις στα ορυχεία και τη δέουσα επιμέλεια.
Όμως, καθώς τα μέτρα lockdowns σταδιακά προχωρούν σε άρση, οι τραπεζικές πηγές αναμένουν ότι η δραστηριότητα θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, με την πώληση του Mt Arthur της BHP μέχρι το τέλος του έτους.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης