Η «επαναστατική» κρυογονική αποθήκευση ενέργειας στο Μάντσεστερ της Βρετανίας - Η λειτουργία του

Η «επαναστατική» κρυογονική αποθήκευση ενέργειας στο Μάντσεστερ της Βρετανίας - Η λειτουργία του
Η κατασκευή της εγκατάστασης CRYOBattery θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2022

Επιχορήγηση 10 εκατ. λιρών έλαβε η βρετανική Highview Power για την κρυογονική αποθήκευση ενέργειας 50 MW, σύμφωνα με το PV-Europe.

Πρόκειται για CRYOBattery που με την σειρά της θα βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει τους στόχους του για τον άνθρακα.Μια πειραματική εγκατάσταση που κατασκευάζεται στο Μάντσεστερ της Βρετανίας ίσως δίνει τη λύση για την αποθήκευση της πολύτιμης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές: η κρυογονική μονάδα αποθηκεύει ενέργεια παγώνοντας τον αέρα μέχρι να υγροποιηθεί

Ο Javier Cavada, Διευθύνων Σύμβουλος της Highview Power, αναφέρθηκε στην εν λόγω ενεργειακή καινοτομία, λέγοντας ότι: «Αυτή η νέα μονάδα κρυογονικής αποθήκευσης ενέργειας είναι μεγάλης διάρκειας και θα παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες στο Εθνικό Δίκτυο. Είμαστε ευτυχείς που επιλέξαμε να βοηθήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στην επίτευξη του στόχου του για ένα 100% καθαρό ενεργειακό μέλλον χωρίς άνθρακα».

Παράλληλα, η Highview Power έχει συνάψει κοινοπραξία με τον Carlton Power, έναν ανεξάρτητο κατασκευαστή σταθμών παραγωγής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης στο Trafford Energy Park, λίγο έξω από το Μάντσεστερ.

Επιπλέον, θα παρέχει υπηρεσίες δικτύου για την ολοκλήρωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη σταθεροποίηση του περιφερειακού ηλεκτρικού δικτύου και τη διασφάλιση μελλοντικής ενεργειακής ασφάλειας κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος. Η Highview Power έλαβε πρόσφατα μια επένδυση ύψους 35 εκατομμυρίων λιρών από την Sumitomo Heavy Industries, μέρος της οποίας θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη αυτού του έργου.

«Βρισκόμαστε σε γρήγορο δρόμο για να αναπτύξουμε τα κρυογονικά μας συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε όλο τον κόσμο και αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της δυναμικής στις ευρωπαϊκές αγορές», πρόσθεσε ο Cavada.

Εμπορική λειτουργία το 2022

Η κατασκευή της εγκατάστασης CRYOBattery στο Trafford Park αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα αυτό το έτος και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2022.

Ο υπουργός Ενέργειας και Καθαράς Ανάπτυξης, Kwasi Kwarteng, δήλωσε: «Αυτή η επαναστατική νέα εγκατάσταση CRYOBattery θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Έργα όπως αυτά θα μας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουμε την πλήρη αξία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκόσμιας κλάσης, διασφαλίζοντας ότι τα σπίτια και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να τροφοδοτούνται με πράσινη ενέργεια, ακόμα και όταν ο ήλιος δεν λάμπει και ο άνεμος δεν φυσάει» πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης