Διεθνή

Στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία - Οργισμένος ο Macron για τα «παιχνίδια» της Τουρκίας και του Erdogan στην Λιβύη

Στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία - Οργισμένος ο Macron για τα «παιχνίδια» της Τουρκίας και του Erdogan στην Λιβύη
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας στη Λιβύη
Την έντονη ενόχληση της Γαλλίας έχει προκαλέσει η Τουρκία, η στρατηγική της στη Λιβύη αλλά και οι προκλήσεις στη Μεσόγειο.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, εκτόξευσε νέα βέλη κατά της Άγκυρας για τη στήριξη της στην κυβέρνηση της Τρίπολης κάνοντας, μάλιστα, λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια.
«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καθαρά στον πρόεδρο Erdogan ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει σήμερα ένα επικίνδυνο παιγνίδι στη Λιβύη που αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις της στη διάσκεψη του Βερολίνου», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην διάσκεψη που έγινε νωρίτερα φέτος για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη.
Μάλιστα, ο ίδιος έβαλε στο κάδρο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, επισημαίνοντας ότι είχε συνομιλία μαζί του για το θέμα της Λιβύης.
«Δεν θα ανεχτούμε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη», είπε καταδικάζοντας παράλληλα και τον ρόλο Ρώσων μισθοφόρων στην βορειοαφρικανική χώρα, εστιάζοντας όμως κατά κύριο λόγο στον ρόλο της Άγκυρας.

Ενόχληση και στην Αίγυπτο

Εν τω μεταξύ, η τακτική του Erdogan έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση και στην Αίγυπτο, με τον πρόεδρο της χώρας, Abdul Fattah al-Sisi, να προειδοποιεί πως εάν απειληθεί η Σύρτη θα παρέμβουν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις.
Στο πλευρό της Αιγύπτου έχουν ταχθεί Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αποκλιμάκωση ζητούν ΗΠΑ και Βρετανία

Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Βρετανία ζητούν αποκλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη.
«Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στη στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη – από όλες τις πλευρές.
Προτρέπουμε τα μέρη να δεσμευτούν για κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις.
Πρέπει να βασιστούμε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέσω των συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών, της Πρωτοβουλίας του Καΐρου και της διαδικασίας του Βερολίνου» ανέφερε τη Δευτέρα στο Twitter το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Βρετανία.
Ειδικότερα, εκπρόσωπος του Foreign Office δήλωσε: «Όλα τα μέρη στη σύρραξη της Λιβύης πρέπει να αποκλιμακώσουν την ένταση, να δεσμευθούν σε κατάπαυση του πυρός και να επιστρέψουν στον καθοδηγούμενο από τα Ηνωμένα Έθνη πολιτικό διάλογο».

Ενισχύεται η θέση της Ελλάδας

Σε κάθε περίπτωση, οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας και κυρίως της Γαλλίας και της Αιγύπτου, όσον αφορά την Τουρκία, ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, καθώς φαίνεται ότι σχηματίζεται ένα ισχυρό μέτωπο κατά της Τουρκίας, που εντείνει τη επιθετική ρητορική της.
Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusοglu, λίγες ώρες αφού κάλεσε την Ελλάδα σε διάλογο για… μοιρασιά, εκτόξευσε απειλές κατά της χώρας μας με αφορμή τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της Süddeutsche Zeitung σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εμποδίσει την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, απάντησε: «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας.
Εδώ πρόκειται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία και θα υπερασπιστούμε.
Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν την απάντηση».
Και βέβαια ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, επιχείρησε να παραδώσει νέα μαθήματα… ανθρωπιάς με αφορμή το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
«Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις  προς την Τουρκία και η χώρα μας αφέθηκε μόνη για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα.
Οι πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη έγιναν θύματα της ρατσιστικής και της εχθρικής πολιτικής.  
Τον περασμένο χρόνο οι απάνθρωπες εικόνες που διαδραματίστηκαν στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ήταν ένα καλό παράδειγμα για να δείξει πως βλέπουν τους πρόσφυγες κάποιες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης