Στα 10 GW η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της Πολωνίας - Σε θέση οδηγού η ηλιακή ενέργεια

Στα 10 GW η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της Πολωνίας - Σε θέση οδηγού η ηλιακή ενέργεια
O κύριος μηχανισμός στήριξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Πολωνία είναι το σύστημα δημοπρασιών

Σε 10 GW αντιστοιχεί η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στην Πολωνία, με την ηλιακή ενέργεια να αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πράσινη πηγή ενέργειας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου της χώρας.

«Η δυναμική ανάπτυξης των νέων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σημαίνει ότι ο τομέας της ηλιακής ενέργειας είναι σήμερα ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πολωνία. Από τον Δεκέμβριο του 2015, η ισχύς των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων έχει αυξηθεί πάνω από 1.600%» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Κλίματος Ireneusz Zyska.

«Μια τέτοια δυναμική ανάπτυξη μικροεγκαταστάσεων είναι δυνατή, σε μεγάλο βαθμό, χάρη στο λεγόμενο σύστημα εκπτώσεων, το σύστημα διακανονισμού ενέργειας αφιερωμένο στους παραγωγούς ενέργειας (prosumers) που λειτουργούν στην Πολωνία, το οποίο επιτρέπει στον καταναλωτή να χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό δίκτυο ως είδος "ενεργειακής αποθήκης." Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον παραγωγό για 365 ημέρες» πρόσθεσε.

Αξίζει βέβαια να επισημανθεί ότι κύριος μηχανισμός στήριξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Πολωνία είναι το σύστημα δημοπρασιών, το οποίο είναι δεσμευτικό από την 1η Ιουλίου 2016.

Επιπλέον, το σύστημα διακανονισμού prosumer για μικροεγκαταστάσεις έχει επεκταθεί, έτσι ώστε οι επαγγελματίες να μπορούν επίσης να συμμετέχουν. Το Υπουργείο Κλίματος εργάζεται επίσης για νέες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενεργειακών συστάδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης