«Όπως γνωρίζετε και εσείς, η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί ένα παγκόσμιο παράδειγμα καθώς είναι η πρώτη φορά που δρομολογείται μια βίαιη απολιγνιτοποίηση μέσα σε ένα τόσο ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αυτά τα λόγια δεν είναι δικά μου άλλα εκπροσώπων της Παγκόσμιας Τράπεζας με τους οποίους είχαμε συναντηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και μας είπαν ότι το αυτό το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο».
Αυτό υπογράμμισε ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.Γιώργος Δασταμάνης στη συνάντηση που είχε στο Γραφείο του, το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Ιουνίου 2020, με τον Συντονιστή της Δίκαιης Μετάβασης κ.Κωνσταντίνο Μουσουρούλη παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ.Γιώργου Κασαπίδη και αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού της Π.Ε. Γρεβενών.
Επιπλέον, ο κ.Δασταμάνης τόνισε ότι «η απεξάρτηση από τον λιγνίτη και ο τρόπος που πάει να γίνει, βρίσκει τη Δυτική Μακεδονία με τους χειρότερους δείκτες όσον αφορά την ανεργία και τη γήρανση του πληθυσμού», επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση των Γρεβενών αλλά και της Καστοριάς στο Σχέδιο Μετάβασης που ετοιμάζει η Κυβέρνηση και η έμπρακτη ενίσχυση των δυο αυτών περιοχών με την παροχή ειδικών φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων.
Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Γρεβενών αναγνώρισε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της απολιγνιτοποίησης αναμένονται στους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, υποστηρίζοντας όμως ότι Γρεβενά και Καστόρια έχουν «αδικηθεί διαχρονικά και βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα». Όπως εξήγησε οι δυο αυτές Περιφερειακές Ενότητες μπορεί να μην έχουν λιγνίτη άλλα «πλήρωσαν», όπως είπε, το «πλασματικό» ΑΕΠ της λιγνιτοπαραγωγής που εμφανίζει τη Δυτική Μακεδονία εύπορη και έτσι χάθηκαν και χάνονται απαραίτητα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν μειονεκτικές περιοχές.
Μάλιστα, συμπληρωματικά τόνισε και την ανάγκη απλοποίησης των χρονοβόρων διαδικασιών του Νόμου 4412 που σχετίζεται με τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών καθώς το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι γραφειοκρατικό και κατ’επέκταση αντιαναπτυξιακό αφού εμποδίζει την γρήγορη απορροφητικότητα που θα χρειαστεί για την ορθή εξέλιξη του Σχεδίου Μετάβασης λόγω και του σφιχτού χρονοδιαγράμματος που έχει αποφασιστεί από την Κυβέρνηση.
Επιπρόσθετα, ο κ.Δασταμάνης επισήμανε την απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Συντονιστικό Όργανο που έχει αναλάβει την απολιγνιτοποίηση, απαιτώντας την άμεση συμμετοχή ενός εκπροσώπου των Ενεργειακών Δήμων προκειμένου οι δήμαρχοι «να έχουν λόγο και ενημέρωση εκ των έσω» ενώ έθεσε και την πρόταση δημιουργίας ενός Παρατηρητηρίου που θα ελέγχει από κοντά την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού master plan.
Παράλληλα, ο κ.Γιώργος Δασταμάνης εξέφρασε στον κ.Μουσουρούλη την ένσταση του για το γεγονός ότι στο πολυήμερο πρόγραμμα της επίσκεψης του στη Δυτική Μακεδονία δεν προνοήθηκε να υπάρξει σύσκεψη με το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ώστε να συζητηθούν διεξοδικά και επί τάπητος όλα τα ζητήματα παρουσία όλων των Δημάρχων.
Εν συνεχεία, ο Δήμαρχος Γρεβενών παρουσίασε αναλυτικά στον κ.Μουσουρούλη επιμέρους προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας όπως είναι η απαραίτητη στελέχωση του Νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η στήριξη του Τουρισμού και του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας αλλά και η δύσκολη οικονομική κατάσταση των ΔΕΥΑ που πληρώνουν ακριβό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος και όχι φθηνό βιομηχανικό όπως θα έπρεπε.
Σε αυτό το σημείο ζητήθηκε επιτακτικά από τον επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής να συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Μετάβασης και η διαγραφή του χρέους που έχουν προς τη ΔΕΗ οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης της Δυτικής Μακεδονίας.
Κλείνοντας, ο κ.Δασταμάνης πρόβαλε και το αίτημα της τοπικής κοινωνίας των Γρεβενών για ίδρυση Ακαδημίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων καθώς η περιοχή μας έχει και την εμπειρία αλλά και τις προδιαγραφές για τη δημιουργία μια τέτοιας πρωτοποριακής δομής που δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα.
Πηγή: dimosgrevenon.gr
www.worldenergynews.gr