Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα έρευνα: Φθηνή ενέργεια από υδρογόνο μέσω της απορρόφησης CO2 αλλά και της διάσπασης νερού

Νέα έρευνα: Φθηνή ενέργεια από υδρογόνο μέσω της απορρόφησης CO2 αλλά και της διάσπασης νερού
Οι ερευνητές βλέπουν την ευκαιρία για φθηνότερα και πιο εύκολα διαθέσιμα υλικά έτσι ώστε να παραχθεί υδρογόνο χαμηλότερου κόστους

Νέα υλικά που θα μπορούσαν να κρατήσουν το κλειδί για τη χαμηλού κόστους μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμα υδρογόνου, λιπάσματα και άλλες χημικές ουσίες, ανακάλυψαν ερευνητές στην Αυστραλία.
Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο ακαδημαϊκό περιοδικό Nature Communications και πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Southern Queensland με έδρα το Toowoomba, με τον διδακτορικό φοιτητή Yangli Pan να ηγείται της προετοιμασίας της εργασίας.
Ειδικότερα, οι ερευνητές βλέπουν την ευκαιρία για φθηνότερα και πιο εύκολα διαθέσιμα υλικά έτσι ώστε να παραχθεί υδρογόνο χαμηλότερου κόστους.
Είναι δυνατή η εξαγωγή υδρογόνου μέσω διάσπασης του νερού χρησιμοποιώντας μέταλλα χαμηλού κόστους, όπως ο σίδηρος και το νικέλιο ως καταλύτες που επιταχύνουν τη διαδικασία, ενώ παράλληλα απαιτείται λιγότερη ενέργεια. Ο σίδηρος και το νικέλιο, που υπάρχουν αφθονία στη Γη, θα μπορούσαν, ως εκ τούτου, να αντικαταστήσουν πολύτιμα μέταλλα όπως το ρουθήνιο, η πλατίνα και το ιρίδιο, που μέχρι τώρα θεωρούνταν ως οι βασικοί καταλύτες στη διαδικασία διάσπασης του νερού.

Η διαφορά

Ενώ η κύρια εστία για την παραγωγή ανανεώσιμων υδρογόνων ήταν η χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχουν τελικά εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής υδρογόνου μέσω άλλων χημικών αντιδράσεων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα που βασίζονται στο διοξείδιο του άνθρακα που λαμβάνεται από την ατμόσφαιρα.
Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά στην χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου, δεδομένων των τιμών των μετάλλων (σίδηρος και νικέλιο έναντι ρουθηνίου, πλατίνας και ιριδίου).

«Αυτή τη στιγμή, στην οικονομία ορυκτών καυσίμων μας, έχουμε αυτό το τεράστιο κίνητρο για να πάμε προς την κατεύθυνση μιας οικονομίας υδρογόνου, έτσι ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε υδρογόνο ως μια πηγή καθαρής ενέργειας» λέει ο καθηγητής Ζάο.
«Μιλάμε για την οικονομία υδρογόνου εδώ και χρόνια, αλλά αυτή τη φορά φάινεται πως έρχεται στα αλήθεια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης